Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Αντιμέτωποι με το… “δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού”_

•  Λίγες ημέρες πριν την 1-1-2001, και το πολυδιαφημισμένο επίτευγμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Κάτι η άνοδος του πληθωρισμού, κάτι διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο, κάτι, κυρίως, το ΧΑΑ, το κλίμα αλλάζει άρδην.

 

Τα τελευταία χρόνια, ζούσαμε σε μία εν πολλοίς εικονική πραγματικότητα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας, ήρθε η ώρα της “πραγματικής” πραγματικότητας, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, βρίσκει εντελώς απροετοίμαστη την ελληνική κυβέρνηση. Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη ένταξή μας στην ΟΝΕ, έκανε την εμφάνιση του το φαινόμενο που οι οικονομολόγοι έχουν ονομάσει “ασύμμετρα σοκ”, το γεγονός δηλαδή ότι σε ένα ενιαίο νομισματικό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν χώρες με διαφορετικές οικονομικές διαρθρώσεις, το ίδιο πρόβλημα επιδρά διαφορετικά σε κάθε οικονομία. Για παράδειγμα, το σημερινό πρόβλημα, που είναι η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πλήττει μεν όλες τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο μία οικονομία με εμπορικό πλεόνασμα απορροφά αυτό το σοκ, ενώ, αντιθέτως, σε μια οικονομία σαν την Ελληνική, με το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το ίδιο πρόβλημα γίνεται πιο οξύ.

 

• Έχουν αναζητηθεί τρόποι αντιμετώπισης των “ασύμμετρων σοκ”;

 

Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις: Η πρώτη, η οποία διατυπώθηκε από τον σημερινό Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη σε μια σύνοδο της Ε.Ε. το 1998, υποστηρίζει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, το οποίο θα συνδράμει οικονομικά τις χώρες που θα πλήττονται από τα ασύμμετρα σοκ. Η ιδέα, όμως, αυτή δεν πρχώρησε. Η δεύτερη πρόταση κατατίθεται από τους Ευρωπαίους οικονομολόγους που εργάζονται για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική και υποστηρίζει ότι, όπως την περασμένη δεκαετία οι χώρες που είχαν υπερβολικό έλλειμμα μπήκαν σε μία διαδικασία σύγκλισης και υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα μείωσης του ελλείμματος, τώρα πρέπει να μπουν σε μια ανάλογη διαδικασία οι χώρες που έχουν ανεργία πάνω από 6% και να τους ζητηθεί να εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα που να διασφαλίζουν τη μείωση της ανεργίας, π.χ. κατά 20% το χρόνο. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η χώρα που είναι σε επίπεδο υπερβολικής ανεργίας θα πρέπει να εφαρμόσει ειδικές πολιτικές σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο να μπορεί να εξαιρεθεί για ένα διάστημα από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

• Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι μεριμνά για την καταπολέμηση της ανεργίας, γι’ αυτό και προωθεί το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

 

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανεργία, διότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα δεν είναι θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι θέμα εξειδίκευσης της οικονομίας, είναι θέμα κατάκτησης των νέων πεδίων στα οποία αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία. Εδώ φλυαρούν περί “νέας οικονομίας” και στην πραγματικότητα είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης. Το θέμα της ανεργίας συνδέεται και με τους ρυθμούς της οικονομικής μεγέθυνσης. Κυρίως, όμως, συνδέεται με την ποιότητα της ανάπτυξης, γι’ αυτό αφορά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και όχι το Υπουργείο Εργασίας.

 

• Ο Συνασπισμός αντιπαραβάλλει στο νομοσχέδιο Γιαννίτση το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Βρίσκει ανταπόκριση το αίτημα αυτό στην κοινωνία;

 

Όταν στην προηγούμενη Βουλή καταθέσαμε το σχέδιο νόμου για το 35ωρο, αρκετοί Βουλευτές από τα άλλα κόμματα μας αντιμετώπιζαν ως αιθεροβάμονες. Επομένως, δεν μπορεί να μην νοιώθουμε ικανοποίηση σήμερα που το 35ωρο συζητείται από την ελληνική κοινωνία. Το 35ωρο είναι μια πρόταση με οικονομικό περιεχόμενο, η οποία, όμως, έχει και πολιτισμικές διαστάσεις. Έχει, δηλαδή, μία αξία ουσιαστική, αλλά και συμβολική.

 

Δεξιά πολιτική μέσω του ΧΑΑ

 

• Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης δεν είναι το 35ωρο, αλλά η κατρακύλα του ΧΑΑ και οι “εγκλωβισμένοι” μικροκαταθέτες.

 

Διαβλέπετε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η Σοφοκλέους και οι “ελεύθεροι πολιορκημένοι” της ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής;

 

Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ευρύτερο τόξο δυνάμεων που πιέζουν διαρκώς για τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής σε πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες λύσεις. Σε μαζικότερες ιδιωτικοποιήσεις, σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών, σε νέους τρόπους συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος κ.λπ. Διαγράφεται ένα σενάριο δεξιάς στροφής. Εδώ εντάσσονται διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, το υπό εκκόλαψη κόμμα Αβραμόπουλου, οι πιέσεις κατά του ΣΥΝ, κ.λπ.

 

• Η σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής απ’ τη μία και η επαγγελία μιας νέας χρηματιστηριακής άνοιξης από την άλλη, εντάσσονται, κατά την άποψή σας, σε ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές;

 

Όντως, ορισμένοι θεωρούν ότι με άξονα τις μαζικές και άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να στηθεί ένας νέος κερδοσκοπικός χρηματιστηριακός κύκλος, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά. Θα ήμασταν, όμως, άδικοι, αν δεν παραδεχόμασταν ότι αυτή η γραμμή αμφισβητείται και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, δηλαδή, μια άλλη προβληματική, η οποία υποστηρίζει ότι το κλίμα στις επόμενες εκλογές θα το προσδιορίσει, όχι το χρηματιστήριο, αλλά το ύψος της ανεργίας, το εισόδημα των εργαζομένων, η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, το ζήτημα του περιβάλλοντος. Εμείς ως Αριστερά έχουμε χρέος να ενισχύσουμε αυτήν τη γραμμή σκέψης, όχι μόνο για να επηρεάσουμε το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά, κυρίως, επειδή αποτελεί βιώσιμη στρατηγική για το μέλλον. Πρέπει, μ΄ άλλα λόγια, να κάνουμε ξανά την πλήρη απασχόληση στόχο πολιτικό και όχι απλώς συμβολικό, πρέπει τα θέματα του περιβάλλοντος να γίνουνε κριτήριο της πολιτικής και όχι συμπλήρωμά της και, τρίτον, πρέπει να επανακαλύψουμε τα δημόσια αγαθά, τα οποία θρυμματίζονται και με τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει κίνδυνος να αποκλεισθούν ακριβώς από εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Το Σιάτλ και η Αριστερά

 

• Η πρόσφατη σύνοδος της Χάγης για τις κλιματικές αλλαγές, κατέληξε σε φιάσκο. Τι προοιωνίζεται αυτή η εξέλιξη;

 

Το συγκλονιστικότερο γεγονός που αναδείχθηκε στην Χάγη είναι ότι ακόμη και ο αέρας έχει ενταχθεί στη λογική της εμπορευματοποίησης. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μπαίνουμε σε μία φάση ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όπου τα πάντα, πράγματα και άνθρωποι, αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα.

 

• Πάντως, οι ριζικές εξελίξεις που μόλις περιγράψατε, έχουν αρχίσει ήδη να διεγείρουν κάποιες αντιδράσεις, όπως, επί παραδείγματι, τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Σιάτλ και την Πράγα.

 

Το Σιάτλ δεν ήταν απλώς μια διαδήλωση. Ήταν μία καμπή, ο προπομπός, ίσως, μιας νέας ιστορικής φάσης. Στη δεκαετία του 90 ζήσαμε την κρίση του καθολικού, το θρίαμβο του μερικού, την αποσπασματική πρόσληψη της πραγματικότητας, την εξατομίκευση των αντιδράσεων. Με το Σιάτλ επανέρχεται στην επιφάνεια το “όλον”. Αντικείμενο αντιπαράθεσης γίνεται πλέον ο ίδιος ο καπιταλισμός. Όταν λέμε “οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη”, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την παγκοσμιοποίηση, έχει να κάνει με την ίδια την ουσία του καπιταλισμού. Πιστεύω ότι σήμερα οι κοινωνίες είναι ώριμες για ένα νέο, καθολικό, κοινωνικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα είναι, ταυτόχρονα, και οικονομικό και οικολογικό και φεμινιστικό και ευρύτερα πολιτιστικό. Και διεκδικητικό και πολιτικό. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες. Βλέπουμε, ωστόσο μία “ώσμωση” αξιών. Δεν μπορεί σήμερα ένα συνδικαλιστικό κίνημα να μην είναι και οικολογικό και φεμινιστικό. Όπως από την άλλη, δεν μπορεί το οικολογικό και το φεμινιστικό κίνημα να μην θέτει και ζητήματα καθολικά. Αυτή είναι, κατά την άποψή μου, η νέα μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως αριστερά. Μια πρόκληση που μας τραβάει από το μανίκι, για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των αποτυχιών και των απογοητεύσεων, των τακτικισμών, των προσωπικών στρατηγικών που δεν ενδιαφέρουν πλέον κανένα και να εργαστούμε για μία νέα προοπτική για την Αριστερά και την κοινωνία ξεπερνώντας προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και “συνήθειες” του παρελθόντος.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr