Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News”: “Ανοίγουμε νέους δρόμους”

                                         «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

 

1. Εκτιμάτε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι υπαρκτός; Ή οι απειλές Μέρκελ, Σόιμπλε και άλλων είναι απειλές εν κενώ, προκειμένου να επηρεάσουν τις προεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

 

Εμείς εκτιμούμε πως αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αυτός απορρέει πρωτίστως από την πολιτική του Μνημονίου. Αν αυτή η πολιτική συνεχισθεί θα γίνουμε ένα είδος προτεκτοράτου μέσα στην ΕΕ, υπό διαρκή λιτότητα, με μια οικονομία περιθωριακή και υπερχρεωμένη, ανήμπορη να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

 

Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο ορατός, άμεσος και συγκεκριμένος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες και κινδυνολογίες του καταρρέοντος δικομματισμού, που δεν έχει τίποτε να πει επί των πραγματικών προβλημάτων. Το μόνο με το οποίο ασχολούνται είναι να εκμαιεύσουν κάποια δήλωση του κ. Μπαρόζο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτός όμως διστάζει να παίξει τόσο ανοιχτά το παιχνίδι τους.

 

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες είτε αφορά το Μνημόνιο, είτε την καταγγελία του χρέους;

 

Το Μνημόνιο έχει αποδειχθεί ένα όπλο μαζικής κοινωνικής καταστροφής. Καταστρέφει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία, χωρίς να καθιστά το χρέος βιώσιμο. Στη θέση του πρέπει να μπει ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ένα σχέδιο εσωτερικών αλλαγών σε όλους τους τομείς, με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ανάκαμψη των μισθών, της απασχόλησης και της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

 

Υπάρχει επομένως ανάγκη μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης του μέλλοντός μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε ετοιμότητα για μονομερείς ενέργειες, αν υποχρεωθούμε γι’ αυτό.

 

3. Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του Ιουνίου; Τι θα αντιπροτείνει στους εταίρους;

 

Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από το 2009, αν όχι ενωρίτερα:

 

Την επαναδιαπραγμάτευση των πάντων με στόχο μια βιώσιμη επανένταξή μας στον ευρωπαϊκό καταμερισμό της εργασίας, από τον οποίο έχουμε περιθωριοποιηθεί, με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας, και, στη βάση ενός μακροχρόνιου, 10-ετούς τουλάχιστον, σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε ασφαλώς να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά και τα άλλα προβλήματα, με τρόπους όμως που θα αποφασίσουμε εμείς, και πάντως δεν θα πλήττουν τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες.         

 

4. Πολλοί, πάντως, σας κατηγορούν ότι προτείνετε «κομμουνισμό εντός του ευρώ». Ότι το πρόγραμμά σας, με επανακρατικοποίηση όσων επιχειρήσεων του δημοσίου έχουν ιδιωτικοποιηθεί, όχι απολύσεις συμβασιούχων, επιστροφή των λιμανιών στο κράτος κλπ, αποτελούν το «λεφτά υπάρχουν Νο 2». Αποτελούν αυτά όρο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές;

 

Πολλοί μας κατηγορούν για πολλά. Αλλά ποιοι είναι οι κατήγοροί μας; Είναι οι δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ. Μετά από 20 έτη «ισχυρής ανάπτυξης», όπως έλεγαν, μετά από τέσσερα ευρωπαϊκά πακέτα, μετά από χρόνια λιτότητας, κατάντησαν τη χώρα διεθνές πειραματόζωο να επαιτεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, ακόμη και τώρα, δεν διαθέτουν κανένα σχέδιο αποτροπής της καταστροφής.

 

Σε ό,τι αφορά τα «λεφτά» τώρα, η συζήτηση στη βάση του «λεφτά υπάρχουν» ή «λεφτά δεν υπάρχουν» ήταν εξαρχής άγονη και αποπροσανατολιστική. Το θέμα είναι πώς δημιουργείται ο πλούτος, από ποιους ελέγχεται και προς όφελος ποιων διανέμεται. 

 

Ειδικά σήμερα, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας, την απαξίωση και τη φυγή σημαντικού μέρους του κινητού πλούτου στο εξωτερικό, το ζητούμενο είναι η δημιουργία νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Όρος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η καταπολέμηση των αδικιών και των ανισοτήτων, η δίκαιη και αναπτυξιακή αναδιανομή.  

 

5. Ο Αλέκος Αλαβάνος, πάντως, δηλώνει πως η Αριστερά πρέπει να πει όλη την αλήθεια. Πως η καταγγελία του Μνημονίου οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. Γιατί το λέει τώρα ο πρώην Πρόεδρός σας; Και τι απαντάτε;

 

Διαφωνώ πλήρως με τις σημερινές απόψεις του Αλ. Αλαβάνου. Όμως το θέμα δεν είναι οι απόψεις, που για μένα είναι σεβαστές, αλλά η στάση απέναντι στις εξελίξεις, η στάση απέναντι στο δύσκολο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ηττοπαθή θέση: Ευρώπη = λιτότητα. Συμμετέχουμε σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που θέλει να ανατρέψει αυτή την ταυτότητα. Αγωνιζόμαστε για διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Προσβλέπουμε σε μια επαναθεμελίωση της Ένωσης της Ευρώπης στη βάση της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας και όχι σε μια Ευρώπη των εθνικών ανταγωνισμών.

 

6. Αν βγείτε πρώτο κόμμα, θα σχηματίσετε κυβέρνηση μόνο της αριστεράς; Αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί;

 

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης. Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μόνο θέμα «κουκιών» ούτε μπορεί να γίνει αν δεν κερδίσουμε την ενεργητική συμμετοχή και την ψυχική ταύτιση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της νέας γενιάς σε ένα σενάριο ελπίδας. Αυτό είναι η ουσία του προβλήματος και αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το επιχειρήσει σήμερα. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο μια άλλη πολιτική δύναμη. Είναι η έκφραση του κόσμου της εργασίας και των νέων γενεών. 

 

Το εγχείρημα που η κοινωνία μας ανέθεσε είναι δύσκολο, αντιφατικό αλλά και ελπιδοφόρο. Αν επιτύχει, αν μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μια άνοιξη και μια αναγέννηση, μέσα στην καρδιά της κρίσης και της απογοήτευσης, η κοινωνία θα πάει μπροστά, ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε σε όλους μας τους στόχους. 

 

7. Τις εξελίξεις στην κεντροδεξιά πώς τις κρίνετε;

 

Εμείς δεν εκπροσωπούμε μια ρεβανσιστική Αριστερά. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για την κοινωνία αλλά και για την Αριστερά. Ούτε επιδιώκουμε έναν τυφλό ανταγωνισμό. Δεν θέλουμε επιστροφή σε καταστάσεις του παρελθόντος. Θέλουμε έναν ανταγωνισμό θέσεων και ιδεών, πολιτικό και προγραμματικό που θα αφήνει χώρο συνεννόησης, ακόμη και κοινής δράσης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντίσταση στον έρποντα φασισμό και σε απειλές κατά της Δημοκρατίας.

 

Μας ενδιαφέρει λοιπόν μια προς αυτή την κατεύθυνση ανανέωση της πολιτικής μας ζωής. Δυστυχώς επί του παρόντος βλέπουμε προσπάθειες συντήρησης, αναπαλαίωσης και αντίστασης στην αναγκαία αλλαγή. Βλέπουμε αναβίωση φασιστικών και κρυφοχουντικών τάσεων. Προτείνουμε τέτοιες τάσεις να απομονωθούν.

 

8. Αλήθεια είναι στο πρόγραμμά σας το αναγκαστικό δάνειο των πολιτών;

 

Ο εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός είναι ένα από τα πολλά κλασικά μέτρα που αναφέρονται στα οικονομικά εγχειρίδια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.

 

Στο βασικό μας σενάριο δεν περιλαμβάνονται τέτοια μέτρα. Αν όμως χρειασθεί να κλείσουμε το πρωτογενές έλλειμμα γρήγορα, για λόγους εθνικής ασφάλειας ή ύψιστης κοινωνικής ανάγκης, τότε, σε ένα τέτοιο «σχέδιο β΄», θα μελετηθούν και μη συμβατά μέτρα, όχι κατ’ ανάγκη το συγκεκριμένο στο οποίο αναφερθήκατε.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα τέτοιο σχέδιο θα καταρτισθεί μέσω κάποιου νομιμοποιημένου θεσμού, όπως το ΚΕΠΕ ή το ΣΟΕ, μέσα από επιστημονική επεξεργασία και πολιτικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι το θέμα δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό.  

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr