Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει πιο εντατικά τη βίαιη ωρίμανσή του”

————————————————————————————————

– “Αναγκαία και αναπόφευκτη μια νέα διαγραφή του χρέους”

– “Τα νέα μέτρα θα επιφέρουν ένα νέο πιο σκληρό χτύπημα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα πιο αδύνατα στρώματά της. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πρόωρη κυβερνητική κρίση”

– Για τη “ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ”: “Ο ορατός κίνδυνος δεν είναι η αποχώρηση μιας χώρας, αλλά η αποσύνθεση της ευρωζώνης”

– “Το δίλημμα δεν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα, αλλά δίκαια ή άδικα μέτρα”

————————————————————————————————

 

1. Γιατί πιστεύετε ότι η σχεδιαζόμενη δέσμη μέτρων δεν θα είναι η τελευταία; Δεν διαπιστώνετε αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη ως προς την Ελλάδα; Πώς να πιστέψουμε μια ακόμη υπόσχεση όταν όλες όσες δόθηκαν ως τώρα αναδείχθηκαν ψεύτικες και έχουν τραγικά διαψευσθεί;

Το ζήτημα όμως δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς αλλά ποια είναι η πραγματικότητα. Δυο χρόνια μετά την υιοθέτηση των πολιτικών του Μνημονίου και της εσωτερικής υποτίμησης η ύφεση όχι μόνο δεν έχει δώσει τη θέση της στην ανάκαμψη, αλλά βρίσκεται εκτός ελέγχου.

 

Τα νέα μέτρα θα φέρουν νέα ύφεση και το 2013, και άρα θα ζητηθούν και πάλι νέα μέτρα. Αλλά ακόμα και αν κάποτε η ύφεση σταματήσει, μια ενδεχόμενη ανατίμηση του ευρώ ή μια νέα διεθνής επιδείνωση από οποιαδήποτε αιτία θα λειτουργήσουν ως άλλοθι για νέους κύκλους λιτότητας. Η πολιτική αυτή δεν διορθώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

2. Μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς κούρεμα; Πότε θα ήταν η ιδανική στιγμή, κατά τη γνώμη σας, να ζητήσει η κυβέρνηση το κούρεμα αυτό;

 

Πρόσφατα ο κ. Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, διαβεβαίωσε την κα Μέρκελ ότι η Ελλάδα, δηλαδή ο ελληνικός λαός, θα πληρώσει όλα τα χρέη. Λίγες ημέρες ενωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, κ. Άκερμαν, έλεγε στην κα Μέρκελ ότι πρέπει να διαγραφούν τουλάχιστον 180 δις ευρώ από το χρέος της Ελλάδας ώστε αυτό να πέσει στο 60%, που είναι και το επίσημα αποδεκτό όριο. Μόνο έτσι, είπε ο κ. Άκερμαν, μπορεί να υπάρξει ένα νέο, βιώσιμο και αξιόπιστο ξεκίνημα.

 

Πιστεύω ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο κ. Άκερμαν και όχι ο κ. Σαμαράς. Η διαγραφή χρέους είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Το τεκμηριώνει και το ΚΕΠΕ σε πρόσφατη μελέτη του που υπογράφουν οι κ.κ. Κορλίρας και Μονογυιός. Το ζήτημα είναι η έκταση και οι όροι  με τους οποίους θα γίνει αυτό.

 

Προσωπικά, από την αρχή της κρίσης , είχα υποστηρίξει την ανάγκη υιοθέτησης μιας πολιτικής που θα είναι κοντά στο μοντέλο που ακολούθησε και η Γερμανία το 1953 για τη ρύθμιση των δικών της χρεών. Τότε, υπήρξε διαγραφή των χρεών κατά περίπου 60%, θεσμοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του εναπομείναντος  χρέους, και υπήρξε φυσικά η χρηματοδότηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Γερμανίας μέσω του σχεδίου Μάρσαλ.

 

Μια τέτοια διεκδίκηση έπρεπε να είχε τεθεί από την τότε κυβέρνηση από την αρχή, πριν τη συζήτηση για το όποιο Μνημόνιο. Σήμερα μια τέτοιου είδους ρύθμιση, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί ένα στόχο που μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς της Ευρώπης σε έναν κοινό αγώνα, για μια νέα αρχή, και για την Ευρώπη και για την κάθε χώρα ξεχωριστά.

 

3. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και σχημάτιζε κυβέρνηση, δε θα έπαιρνε δυσάρεστα και επώδυνα για το λαό μέτρα;

 

Ο ελληνικός λαός έχει συνείδηση της κρίσης και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν. Επομένως, δεν τρέφεται με τις αυταπάτες των εύκολων λύσεων και  εκείνο που ζητάει είναι ένα σχέδιο που να δίνει βάσιμη ελπίδα και προοπτική για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Αυτή την ελπίδα εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ψηφίστηκε και γι’ αυτό εξακολουθεί να έχει τη στήριξη μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού.

 

Το δίλημμα δεν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα μέτρα, αλλά αν αυτά είναι δίκαια ή άδικα, αν δημιουργούν προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση ή μας βουλιάζουν πιο βαθιά μέσα σ’ αυτήν, όπως γίνεται με τη σημερινή πολιτική.

4. Τελικά, κ. Δραγασάκη, υφίσταται η λεγόμενη “μάχη για το ευρώ”; Η Ελλάδα, δηλαδή, πρέπει να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην Ευρωζώνη ή θεωρείτε ότι οι εταίροι μας επ’ ουδενί θα ρισκάρουν να ξηλωθεί το πουλόβερ;

 

Η Ευρώπη ζει μια πολυεπίπεδη κρίση, οικονομική και πολιτική. Μέρος αυτής της κρίσης είμαστε και εμείς.

 

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απροσδιόριστης έκτασης αποσταθεροποιητικές, ίσως και καταστροφικές, συνέπειες για όλη την ευρωζώνη, και σημαντικές παρενέργειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ορατός κίνδυνος δεν είναι η επιστροφή μιας μεμονωμένης χώρας στο εθνικό νόμισμα αλλά η αποσύνθεση συνολικά της ευρωζώνης εξαιτίας των ανισοτήτων, περιφερειακών και ταξικών, που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η προσπάθεια της Γερμανίας να αξιοποιήσει την κρίση προς όφελός της, για τη δημιουργία μιας «γερμανικής Ευρώπης» στα μέτρα των δικών της συμφερόντων, εμμονών και προτεραιοτήτων. Γι’ αυτό και το βασικό σενάριο στο οποίο στηρίζουμε την ανάλυση και την πολιτική μας  -και ως τώρα έχουμε πλήρως δικαιωθεί- είναι η ανάγκη για αλλαγή  του πολιτικού και του  αναπτυξιακού υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από εκεί και πέρα βεβαίως πρέπει να έχουμε τα σχέδιά μας και για κάθε άλλο ενδεχόμενο. 

 

5. Εν τέλει, η χρεοκοπία “είναι όπλο στα χέρια των αδυνάτων”, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος; Ή μήπως οι εταίροι μας, έπειτα και από το PSI, έχουν “οχυρωθεί” από τυχόν ελληνική ανεξέλεγκτη χρεοκοπία;

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έπεσε θύμα διαστρέβλωσης των δηλώσεών του. Ο ίδιος άλλωστε έδωσε πλήρεις εξηγήσεις.

 

Προσωπικά αποφεύγω τη λέξη «χρεοκοπία» διότι με τη λέξη αυτή ο καθένας εννοεί ό,τι θέλει και η σχετική συζήτηση γίνεται συχνά χαοτική. Άλλοι εννοούν διαγραφή χρεών, που όμως αυτό δεν είναι χρεοκοπία αλλά μια νόμιμη επιλογή, ένα φυσιολογικό ενδεχόμενο, μια “σεισάχθεια”, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, η οποία και σήμερα γίνεται αναγκαία, και όχι μόνο για τη χώρα μας. Τα κράτη, υπό την έννοια αυτή, δεν χρεοκοπούν ούτε μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση διότι δεν είναι ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις.

 

Άλλοι, με τον όρο χρεοκοπία εννοούν μια γενική κατάρρευση, ένα χρηματοπιστωτικό black out, μια γενικευμένη στάση πληρωμών όλων προς όλους. Είναι προφανές πως αυτή είναι μια καταστροφική προοπτική την οποία θα πρέπει να αποτρέψουμε και όχι να ευχόμαστε.

     

6. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν θα “αντέξουν” τα νέα μέτρα ή θα επιταχυνθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

 

Το βέβαιο είναι ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν ένα νέο, ακόμα πιο σκληρό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία  και ιδιαίτερα στα πιο αδύνατα στρώματά της. Με τα νέα επώδυνα μέτρα εναντίον της κοινωνίας, καταρρακώνεται κάθε ίχνος αξιοπιστίας της κυβέρνησης, των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και του κ. Κουβέλη, εφόσον τελικά τα ψηφίσουν. Τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα δεν ήταν άγνωστα πριν από τις εκλογές, που θυμίζω ότι έγιναν πριν από δυο μήνες, όταν όλοι τους έδιναν άλλες υποσχέσεις. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αποκλείσουμε μια πρόωρη κυβερνητική κρίση, αλλά τον πρώτο λόγο γι’ αυτό τον έχει η ίδια η κοινωνία  η οποία υφίσταται και τις συνέπειες

 

7. Έχει γίνει πολλή κουβέντα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στελέχη του κόμματός σας ήδη ανησυχούν μήπως βάλετε νερό στο κρασί σας, ιδεολογικά και πολιτικά. Μιας και είστε επικεφαλής της επεξεργασίας του κυβερνητικού προγράμματος, πώς θα μπορέσετε να “συμβιβάσετε” ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα με τον αριστερό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διδαχθεί από την ιστορία, αλλά δεν πρέπει να αντιγράψει παλαιά πρότυπα. Οφείλει να εμπνεύσει, να διαμορφώσει και να στηρίξει νέα πρότυπα και στο πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας, των θεσμών, του πολιτισμού. Αυτόν το ρόλο μας επεφύλαξε η ιστορία, αυτή την ευθύνη μας ανέθεσε η κοινωνία εν πολλοίς χωρίς να μας ρωτήσει. Αν αρνηθούμε την ευθύνη αυτή, η κοινωνία θα αναζητήσει άλλες λύσεις.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πρέπει να συνεχίσει ακόμη πιο εντατικά τη «βίαιη ωρίμανσή» του. Το θέμα δεν είναι να επιλέξει αν θα είναι ή μεγάλος ή ριζοσπαστικός. Πρέπει να επιδιώξει να γίνει ακόμη πιο μεγάλος και ακόμη πιο ριζοσπαστικός, διότι οι ανάγκες που αυτή η κρίση φέρνει στην επιφάνεια απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις, ανατροπές και υπερβάσεις των παλαιών προτύπων. Το θέμα δεν είναι να επιλέξει αν θα είναι μόνο κοινοβουλευτικός ή μόνο κινηματικός.  Πρέπει αντίθετα να γίνει και πιο κοινοβουλευτικός και πιο κινηματικός, και στήριγμα λαϊκών αιτημάτων και αναγκών, και φορέας συγκροτημένων και άμεσα εφαρμόσιμων προγραμμάτων και πολιτικών.

 

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να «βάλει νερό στο κρασί του» ούτε να περιορίσει το ιδεολογικό φάσμα των δυνάμεων που καλύπτει είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να ενώνει τα άκρα του» και να γίνει η νέα μεγάλη συνθετική Αριστερά που ζητά η εποχή μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεθνώς.     

————-

*Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη συνέντευξη στο link της εφημερίδας:

http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=21467&title=%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7+%CE%94%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%A4%CF%84%CE%9A%3A+%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%B7+%CE%BC%CE%B9%CE%B1+%CE%BD%CE%AD%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82#.UE3l2syk6Po.email

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr