Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις

• Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κο Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Καλημέρα σας κε Δραγασάκη. Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με το ερώτημα αν αποδέχεστε την κριτική που γίνεται από ορισμένες πλευρές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά δείχνει να έχει αλλάξει αντιπολιτευτική τάση, έχει χαμηλώσει τους τόνους και έχει ρυθμίσει έτσι τη θερμοκρασία της αντιπολίτευσής του ως εάν να μην βιάζεται και πολύ για την πτώση της κυβέρνησης.  

 

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, που είναι και πολύ περιεκτικό, να ευχηθώ μακροημέρευση στο σταθμό σας. Πιστεύω ότι σταθμοί και φωνές σαν τη δική σας είναι πολύ αναγκαίες για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

 

• Από εσάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η ευχή διότι έχετε την εκτίμησή μου.

 

Αυτό είναι αμοιβαία και σας ευχαριστώ. Να έρθω τώρα στην ερώτησή σας. Κατ’ αρχήν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κανένα κόμμα, δεν έχει τέτοια δύναμη που να ρυθμίζει τις εξελίξεις κατά βούληση. Επομένως αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο, που ήταν και μια περίοδος χαλάρωσης της πολιτικής ζωής λόγω και των διακοπών, είναι ένας σχεδιασμός που αφ’ ενός εμείς θα υλοποιούμε μεν αυτό που έχουμε ονομάσει οδικό χάρτη προς έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, πλουραλιστικό αλλά και συμπαγή, από την άλλη μεριά όμως θα είμαστε σε ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις που μπορεί να είναι και γρήγορες και απρόβλεπτες.  

 

Θέλω να πω ότι δεν ξεκινούμε από το πώς να αναστείλουμε τις εξελίξεις για να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις εσωκομματικές μας διαδικασίες. Από την άλλη μεριά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα έτσι περιμένοντας να δούμε εάν τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πρόωρη κυβερνητική κρίση.

 

• Πάντως εκλογές δεν ζητάτε αυτή τη στιγμή, πράγμα που δημιουργεί την υπόνοια ότι μπορεί να έχετε επιλέξει την τακτική του «ώριμου φρούτου».

 

Όχι με αυτή την έννοια που το θέτετε. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι δεν θα κάνουμε αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όπου μόλις γίνονταν εκλογές η δύναμη που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαντλούσε τη δράση της στο να διεκδικεί διαρκώς νέες εκλογές.

 

Εμείς έχουμε έναν σχεδιασμό δράσης ο οποίος προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:  Είμαστε αντιπολίτευση αλλά θα αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στη Βουλή και για να ασκούμε τις πιέσεις μας να αποτρέπουμε -όσο αυτό είναι δυνατό-, αρνητικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία για το συμβιβασμό με τη Siemens που πρόσφατα αποσύρθηκε.

 

Δεύτερον, θα αξιοποιούμε την παρουσία μας για να προβάλουμε το δικό μας πρόγραμμα με τρόπο συγκεκριμένο και με μορφές προτάσεων νόμου.

 

Τρίτον, θα στηρίζουμε την κοινωνία και τις διεκδικήσεις της, θα συμμετέχουμε ενεργά και θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες, ιδέες, αφουγκραζόμενοι πάντα την ίδια την κοινωνία και τις διαθέσεις της. Αυτό είναι γενικά το σχέδιο με το οποίο προχωρούμε αυτή την περίοδο.

 

• Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργασθεί ένα άλλο δρόμο; Το ρωτώ με ένταση γιατί αυτό είναι και η αγωνία των πολιτών. Εάν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, θα πρέπει να υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αίσθηση που μας δώσατε δια των δηλώσεων του κου Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι το σχέδιό σας εξακολουθεί να έχει μια αδυναμία. Στηρίζεται στο ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνετε μετεκλογικά. Αυτό όμως εμπεριέχει ρίσκο. Θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρχει και λύση η οποία θα περιλαμβάνει την παραδοχή ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν.

 

Κατ’ αρχήν να πω ότι η κρίση, όπως εξελίσσεται, είναι δύσκολο να ξεπεραστεί με απόλυτη σιγουριά χωρίς ρίσκο, χωρίς ρήξεις και ανατροπές. Το θέμα είναι να κάνουμε αυτές τις επιλογές ως κοινωνία.  Δηλαδή τα πράγματα δεν είναι ούτε εύκολα ούτε απλά, διότι η κρίση αυτή συμπυκνώνει και ενδογενείς αιτίες και εξωγενείς. Είμαστε μέρος μιας ευρύτερης κρίσης, άρα η διέξοδος θα εξαρτηθεί από το κάνουμε μέσα στη χώρα αλλά και από το τι γίνεται και ευρύτερα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και όχι μια δική μας ιδιαιτερότητα.

 

Εκείνο το οποίο θέλω να πω, για να είμαστε και ειλικρινείς, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα μικρό κόμμα, κυρίως κόμμα αντίστασης, μαζί με τα κινήματα, στην πολιτική που εφαρμοζόταν. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ταχύτατο χρόνο, απέδειξε την ικανότητα και τη θέλησή του να πάει σε αυτό που έχω αποκαλέσει «βίαιη ωρίμανση».

 

Αυτό σημαίνει να κατακτήσει νέα πεδία γνώσης, να εξοπλισθεί με προγράμματα τα οποία θα προσβλέπουν ακόμη και στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Νομίζω λοιπόν ότι με την ομιλία το Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κάθε αντικειμενικός κριτής μπορεί να δει ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Ότι δημιουργείται μια στέρεα βάση με την οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις με έναν τρόπο βασικό.

 

Το δεύτερο είναι, όπως ίσως γνωρίζετε, ότι εμείς συνεχίζουμε τις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Δεν έχουμε μια αντίληψη προγράμματος όπου είναι ένας πάγιος κατάλογος αιτημάτων, αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία εμβάθυνσης, εμπλουτισμού και εξειδίκευσης, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις που συντελούνται και στην Ελλάδα και διεθνώς.          

 

• Θέλω να σας ρωτήσω με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της βουλής, σε σχέση με τη «χρυσή αυγή» και το φαινόμενο αυτό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλων από το χώρο της Αριστεράς που ζητάνε να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα αυτό.

 

Αντιμετωπίζω με επιφύλαξη το σχετικό θέμα αν και κατανοώ τη λογική του, διότι αυτό το οποίο έχουμε κατ’ αρχήν είναι να εξασφαλίσουμε ότι η «χρυσή αυγή» δεν δρα ως κράτος εντός του κράτους. Δηλαδή πριν δούμε τέτοιες «λύσεις» σαν αυτή που προαναφέρατε, θα πρέπει να δούμε ότι μέχρι στιγμής η «χρυσή αυγή» παρανομεί διαρκώς ακόμη και μέσα στη βουλή. Βεβαίως είναι ένα κόμμα το οποίο διακηρύσσει την  άρνησή του στη δημοκρατία, δεν σέβεται τη δημοκρατία και δεν πιστεύει σ’ αυτή. Επομένως τίθενται θέματα προς συζήτηση, αλλά ως προτεραιότητα, δεδομένου μάλιστα ότι το κόμμα αυτό ψηφίσθηκε από έναν αριθμό ψηφοφόρων, θα έβλεπα μια πολιτική η οποία θα προσδιόριζε και θα υποχρέωνε τις δυνάμεις αυτές να δράσουν εντός του συνταγματικά κατοχυρωμένου δημοκρατικού πλαισίου, και επίσης μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει το κοινωνικό πρόβλημα, τις βαθύτερες αιτίες δηλαδή που τροφοδοτούν τη «χρυσή αυγή».

 

• Ένας ακροατής στέλνει το εξής σχόλιο: “καταπληκτικός ο Αλέξης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη”.

 

Η απάντηση είναι απλή και συνίσταται στο εξής. Σ’ αυτή την κρίση που ζούμε που έχει ιστορικές διαστάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλοι μας νομίζω, πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν. Ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να διαμορφώσουμε νέα πρότυπα, νέους κανόνες και θεσμούς.
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δική μου αντίληψη, πρέπει να πρωτοστατήσει στο άνοιγμα νέων δρόμων και όχι στην αντιγραφή παλαιών στερεοτύπων. Ακόμη και αν υπάρχουν θετικά στοιχεία στο παρελθόν -και πάντα υπάρχουν-, αυτά θα πρέπει να τα ενσωματώσουμε σε ένα νέο πλαίσιο.
Επομένως κατανοώ αυτού του τύπου τα σχόλια, όμως δεν είναι οι φιλοδοξίες, και επιτρέψτε μου, στο μέτρο που γνωρίζω τον Αλ. Τσίπρα, νομίζω και για τον ίδιο, έναν νέο άνθρωπο δεν μπορεί να είναι φιλοδοξία του να αντιγράψει παλαιά στερεότυπα. Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, αυτό μας ζητάει η εποχή μας.     

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr