Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις

• Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κο Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Καλημέρα σας κε Δραγασάκη. Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με το ερώτημα αν αποδέχεστε την κριτική που γίνεται από ορισμένες πλευρές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά δείχνει να έχει αλλάξει αντιπολιτευτική τάση, έχει χαμηλώσει τους τόνους και έχει ρυθμίσει έτσι τη θερμοκρασία της αντιπολίτευσής του ως εάν να μην βιάζεται και πολύ για την πτώση της κυβέρνησης.  

 

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, που είναι και πολύ περιεκτικό, να ευχηθώ μακροημέρευση στο σταθμό σας. Πιστεύω ότι σταθμοί και φωνές σαν τη δική σας είναι πολύ αναγκαίες για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

 

• Από εσάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η ευχή διότι έχετε την εκτίμησή μου.

 

Αυτό είναι αμοιβαία και σας ευχαριστώ. Να έρθω τώρα στην ερώτησή σας. Κατ’ αρχήν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κανένα κόμμα, δεν έχει τέτοια δύναμη που να ρυθμίζει τις εξελίξεις κατά βούληση. Επομένως αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο, που ήταν και μια περίοδος χαλάρωσης της πολιτικής ζωής λόγω και των διακοπών, είναι ένας σχεδιασμός που αφ’ ενός εμείς θα υλοποιούμε μεν αυτό που έχουμε ονομάσει οδικό χάρτη προς έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, πλουραλιστικό αλλά και συμπαγή, από την άλλη μεριά όμως θα είμαστε σε ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις που μπορεί να είναι και γρήγορες και απρόβλεπτες.  

 

Θέλω να πω ότι δεν ξεκινούμε από το πώς να αναστείλουμε τις εξελίξεις για να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις εσωκομματικές μας διαδικασίες. Από την άλλη μεριά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα έτσι περιμένοντας να δούμε εάν τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πρόωρη κυβερνητική κρίση.

 

• Πάντως εκλογές δεν ζητάτε αυτή τη στιγμή, πράγμα που δημιουργεί την υπόνοια ότι μπορεί να έχετε επιλέξει την τακτική του «ώριμου φρούτου».

 

Όχι με αυτή την έννοια που το θέτετε. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι δεν θα κάνουμε αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όπου μόλις γίνονταν εκλογές η δύναμη που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαντλούσε τη δράση της στο να διεκδικεί διαρκώς νέες εκλογές.

 

Εμείς έχουμε έναν σχεδιασμό δράσης ο οποίος προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:  Είμαστε αντιπολίτευση αλλά θα αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στη Βουλή και για να ασκούμε τις πιέσεις μας να αποτρέπουμε -όσο αυτό είναι δυνατό-, αρνητικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία για το συμβιβασμό με τη Siemens που πρόσφατα αποσύρθηκε.

 

Δεύτερον, θα αξιοποιούμε την παρουσία μας για να προβάλουμε το δικό μας πρόγραμμα με τρόπο συγκεκριμένο και με μορφές προτάσεων νόμου.

 

Τρίτον, θα στηρίζουμε την κοινωνία και τις διεκδικήσεις της, θα συμμετέχουμε ενεργά και θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες, ιδέες, αφουγκραζόμενοι πάντα την ίδια την κοινωνία και τις διαθέσεις της. Αυτό είναι γενικά το σχέδιο με το οποίο προχωρούμε αυτή την περίοδο.

 

• Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργασθεί ένα άλλο δρόμο; Το ρωτώ με ένταση γιατί αυτό είναι και η αγωνία των πολιτών. Εάν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, θα πρέπει να υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αίσθηση που μας δώσατε δια των δηλώσεων του κου Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι το σχέδιό σας εξακολουθεί να έχει μια αδυναμία. Στηρίζεται στο ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνετε μετεκλογικά. Αυτό όμως εμπεριέχει ρίσκο. Θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρχει και λύση η οποία θα περιλαμβάνει την παραδοχή ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν.

 

Κατ’ αρχήν να πω ότι η κρίση, όπως εξελίσσεται, είναι δύσκολο να ξεπεραστεί με απόλυτη σιγουριά χωρίς ρίσκο, χωρίς ρήξεις και ανατροπές. Το θέμα είναι να κάνουμε αυτές τις επιλογές ως κοινωνία.  Δηλαδή τα πράγματα δεν είναι ούτε εύκολα ούτε απλά, διότι η κρίση αυτή συμπυκνώνει και ενδογενείς αιτίες και εξωγενείς. Είμαστε μέρος μιας ευρύτερης κρίσης, άρα η διέξοδος θα εξαρτηθεί από το κάνουμε μέσα στη χώρα αλλά και από το τι γίνεται και ευρύτερα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και όχι μια δική μας ιδιαιτερότητα.

 

Εκείνο το οποίο θέλω να πω, για να είμαστε και ειλικρινείς, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα μικρό κόμμα, κυρίως κόμμα αντίστασης, μαζί με τα κινήματα, στην πολιτική που εφαρμοζόταν. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ταχύτατο χρόνο, απέδειξε την ικανότητα και τη θέλησή του να πάει σε αυτό που έχω αποκαλέσει «βίαιη ωρίμανση».

 

Αυτό σημαίνει να κατακτήσει νέα πεδία γνώσης, να εξοπλισθεί με προγράμματα τα οποία θα προσβλέπουν ακόμη και στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Νομίζω λοιπόν ότι με την ομιλία το Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κάθε αντικειμενικός κριτής μπορεί να δει ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Ότι δημιουργείται μια στέρεα βάση με την οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις με έναν τρόπο βασικό.

 

Το δεύτερο είναι, όπως ίσως γνωρίζετε, ότι εμείς συνεχίζουμε τις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Δεν έχουμε μια αντίληψη προγράμματος όπου είναι ένας πάγιος κατάλογος αιτημάτων, αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία εμβάθυνσης, εμπλουτισμού και εξειδίκευσης, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις που συντελούνται και στην Ελλάδα και διεθνώς.          

 

• Θέλω να σας ρωτήσω με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της βουλής, σε σχέση με τη «χρυσή αυγή» και το φαινόμενο αυτό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλων από το χώρο της Αριστεράς που ζητάνε να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα αυτό.

 

Αντιμετωπίζω με επιφύλαξη το σχετικό θέμα αν και κατανοώ τη λογική του, διότι αυτό το οποίο έχουμε κατ’ αρχήν είναι να εξασφαλίσουμε ότι η «χρυσή αυγή» δεν δρα ως κράτος εντός του κράτους. Δηλαδή πριν δούμε τέτοιες «λύσεις» σαν αυτή που προαναφέρατε, θα πρέπει να δούμε ότι μέχρι στιγμής η «χρυσή αυγή» παρανομεί διαρκώς ακόμη και μέσα στη βουλή. Βεβαίως είναι ένα κόμμα το οποίο διακηρύσσει την  άρνησή του στη δημοκρατία, δεν σέβεται τη δημοκρατία και δεν πιστεύει σ’ αυτή. Επομένως τίθενται θέματα προς συζήτηση, αλλά ως προτεραιότητα, δεδομένου μάλιστα ότι το κόμμα αυτό ψηφίσθηκε από έναν αριθμό ψηφοφόρων, θα έβλεπα μια πολιτική η οποία θα προσδιόριζε και θα υποχρέωνε τις δυνάμεις αυτές να δράσουν εντός του συνταγματικά κατοχυρωμένου δημοκρατικού πλαισίου, και επίσης μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει το κοινωνικό πρόβλημα, τις βαθύτερες αιτίες δηλαδή που τροφοδοτούν τη «χρυσή αυγή».

 

• Ένας ακροατής στέλνει το εξής σχόλιο: “καταπληκτικός ο Αλέξης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη”.

 

Η απάντηση είναι απλή και συνίσταται στο εξής. Σ’ αυτή την κρίση που ζούμε που έχει ιστορικές διαστάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλοι μας νομίζω, πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν. Ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να διαμορφώσουμε νέα πρότυπα, νέους κανόνες και θεσμούς.
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δική μου αντίληψη, πρέπει να πρωτοστατήσει στο άνοιγμα νέων δρόμων και όχι στην αντιγραφή παλαιών στερεοτύπων. Ακόμη και αν υπάρχουν θετικά στοιχεία στο παρελθόν -και πάντα υπάρχουν-, αυτά θα πρέπει να τα ενσωματώσουμε σε ένα νέο πλαίσιο.
Επομένως κατανοώ αυτού του τύπου τα σχόλια, όμως δεν είναι οι φιλοδοξίες, και επιτρέψτε μου, στο μέτρο που γνωρίζω τον Αλ. Τσίπρα, νομίζω και για τον ίδιο, έναν νέο άνθρωπο δεν μπορεί να είναι φιλοδοξία του να αντιγράψει παλαιά στερεότυπα. Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, αυτό μας ζητάει η εποχή μας.     

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr