Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση του χρέους

 

1. Η κυβέρνηση επιδιώκει με τα νέα οικονομικά μέτρα να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να περιοριστούν οι δαπάνες. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις συνέπειες των μέτρων;  

 

 

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, όπως αναγνώρισε και η Τράπεζα της Ελλάδας, οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι τόσο η περικοπή των μισθών όσο και αύξηση των έμμεσων φόρων, θα οδηγήσουν σε ύφεση, δηλαδή σε μείωση του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς αύξηση του δημόσιου χρέους, ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα επιδεινώνεται. Οδηγούμαστε λοιπόν στη λεγόμενη «παγίδα του χρέους».  Επίσης η πτώση των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας και η πίεση προς τις μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση εσόδων. Ο ορατός κίνδυνος λοιπόν είναι το έλλειμμα να μη μειωθεί όσο περιμένουν, το χρέος να συνεχίζει να αυξάνει, η παραγωγή να υποχωρεί και η ανεργία να αυξάνει. Δυστυχώς το σενάριο αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, είναι το πιθανότερο.

 

 

2. Κάποιοι όμως μιλάνε για αναγκαίο «νοικοκύρεμα» του δημόσιου τομέα. Δε συμφωνείτε;

 

 

Φυσικά συμφωνώ. Αλλά το δράμα είναι ότι ακριβώς τα μέτρα που παίρνονται δε θίγουν τα κακώς κείμενα, αλλά τα πολλαπλασιάζουν.

 

 

Για παράδειγμα, στο σκέλος των εσόδων η λύση δεν είναι να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΦΠΑ που αν και καταβάλλεται δε φτάνει ποτέ στα δημόσια ταμεία.

 

 

Στο σκέλος πάλι των δαπανών υπάρχου τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο εξοικονόμησης πόρων, αλλά και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από μια διαδικασία επαναξιολόγησης όλων των δαπανών που γίνονται και του κοινωνικού αποτελέσματός τους. Όλος ο προϋπολογισμός πρέπει να επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση. Η κάθε δαπάνη πρέπει να αιτιολογείται στη βάση συγκεκριμένου κοινωνικού αποτελέσματος.

 

 

3. Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν την κατεύθυνση των μέτρων σχολιάζοντας ότι κινούνται εκτός σοσιαλιστικής λογικής. Ωστόσο, παρότι τα χαρακτηρίζουν επώδυνα , λένε ότι είναι μονόδρομος. Ρεαλιστική – αριστερή έξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει;

 

 

Τα περί μονόδρομου δεν τα σχολιάζω γιατί αυτές οι λογικές μας έφεραν ως εδώ.

 

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε μια συνειδητή δομική ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση. Αν, όπως λέει, δεχόταν πιέσεις, έπρεπε να καταθέσει τη λαϊκή εντολή και να ζητήσει εκ νέου την ψήφο του λαού με διαφορετικό ενδεχομένως πρόγραμμα.

 

 

Η κυβέρνηση όμως, κάνοντας την εξουσία αυτοσκοπό, υιοθέτησε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή, αφού και η ίδια συνέβαλε στη δραματοποίηση των υπαρκτών προβλημάτων και στη στοχοποίηση της Ελλάδας από τους «ιέρακες» του ευρωγερμανικού συντηρητισμού.

 

 

Τι έπρεπε και τι μπορούσε να γίνει;

 

 

Το δημόσιο χρέος όντως είναι και ήταν μεγάλο. Όμως ήταν διαχειρίσιμο. Το 2009 οι τόκοι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν στα πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία. Υπήρχαν κίνδυνοι όντως αλλά αυτοί ήταν μεσο – μακροχρόνιου χαρακτήρα και οφείλονταν στο ότι η ανάπτυξη μέσω δανεισμού δε μπορούσε να συνεχιστεί.

 

 

Εκείνο λοιπόν που χρειαζόταν και μπορούσε να γίνει ήταν η κατάρτιση ενός μεσομακροχρόνιου προγράμματος οικονομικής και διοικητικής ανασυγκρότησης και αύξησης απασχόλησης, συνδυασμένο με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το έλλειμμα να τεθεί υπό έλεγχο στα επίπεδα του 5% – 6%, πράγμα που κι αυτό ήταν εφικτό ακόμη και υπό συνθήκες ήπιας ύφεσης.

 

 

4. Για την αντιμετώπιση της κρίσης ο πρωθυπουργός ζητά κοινωνική συναίνεση. Αρκετοί λένε ότι η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί “εθνική ομοψυχία” και κατακρίνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η αριστερά πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις…  

 

 

Εθνική συναίνεση για την απραξία, τον κατήφορο, τις άδικες και άνισες πολιτικές  δε μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε ο λαός εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση με πολύ μεγάλα ποσοστά. Αν ήθελε να λύσει προβλήματα και να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές μπορούσε να το κάνει και αυτό αυτόματα και αυθόρμητα θα εξασφάλιζε τη στήριξη του κόσμου της Αριστεράς. Δυστυχώς επέλεξε τη στήριξη του ΛΑΟΣ και την ανοχή της ΝΔ για να συντηρήσει ένα σύστημα δομών, συμφερόντων και νοοτροπιών που ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα που ζούμε.

 

 

Από την άλλη πλευρά βεβαίως οι κινητοποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που ελήφθησαν είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης αφού είναι θυσίες χωρίς ελπίδα και οδηγούν, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες, σ’ ένα φαύλο κύκλο χωρίς διέξοδο.

 

 

5. Όλο και περισσότερο συζητείται η προσφυγή της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. Η εμπειρία άλλων χωρών από το Δ.Ν.Τ. είναι πικρή. Τι βλέπετε σε μια τέτοια περίπτωση για την Ελλάδα; 

 

 

Η προσφυγή στο ΔΝΤ έπρεπε εξ αρχής να αποκλειστεί ακόμη και ως δυνατότητα. Ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης και αποπροσανατολισμός.

 

 

Πρώτον διότι όπου εφαρμόστηκαν οι συνταγές του τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. 

 

 

Δεύτερο όμως και σημαντικότερο, διότι η Ελλάδα δε συμμετέχει απλώς στην Ε.Ε. Συμμετέχει στην ευρωζώνη. Δηλαδή έχουμε εκχωρήσει στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της το νόμισμά μας, τη συναλλαγματική μας πολιτική, τη νομισματική μας πολιτική και τα όποια συναλλαγματικά αποθέματα διαθέταμε. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα δανεισμού ύστατης ανάγκης, πρόβλημα που όλες οι χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή, να μην έχουμε την αναγκαία στήριξη από την Ε.Ε., αλλά να την αναζητήσουμε από άλλους θεσμούς. 

 

 

6. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη σκληρή στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα. Η Ε.Ε. για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την άνιση μεταχείριση μεταξύ των μελών της και το νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της. Μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων σε τι μας εξυπηρετεί;

 

 

Ηγέτης αυτής της σκληρής στάσης είναι σήμερα η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ είναι, από ορισμένες απόψεις, ό,τι ήταν η Βρετανία της Θάτσερ πριν λίγα χρόνια.

 

 

Αυτή η γερμανική στάση εξηγείται από το γεγονός ότι το γερμανικό κεφάλαιο, αλλά όχι και οι Γερμανοί εργαζόμενοι είναι ο μεγάλος ωφελημένος από τη σημερινή κατάσταση. Είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα, αφού εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Γι αυτό η Γερμανία ενδιαφέρεται για τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης, την περαιτέρω αυστηροποίησή της και πιέζει για μια βαθύτερη «γερμανοποίηση» της πολιτικής και των θεσμών της Ε.Ε..

 

 

Η Γερμανία θέλει να εξάγει το δικό της μοντέλο παντού και κατανοεί την Ε.Ε. ως μια μεγάλη Γερμανία. Αυτές οι τάσεις έχουν οδηγήσει ήδη σε έναν οικονομικό δυϊσμό και σε μια πόλωση ανάμεσα στις πλεονασματικές και τις ελλειμματικές χώρες που ίσως απειλήσει τη συνοχή ακόμη και την ενότητα της Ε.Ε., όπως ακόμη και η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας υπαινίχτηκε πρόσφατα. 

 

 

Οι τάσεις αυτές είναι επικίνδυνες. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του Νότου και πολλές της Ανατολής.

 

 

Σημαίνουν αυτές οι διαπιστώσεις ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τη το ευρώ; Αντιθέτως. Τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες συντονισμού, κοινής δράσης και κοινών προοπτικών που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς που θέτει, μας παρέχει και τη δυνατότητα ακόμη και στα πιο ακραία αρνητικά σενάρια να μην είμαστε μόνοι, αλλά να ενεργήσουμε από κοινού με άλλους λαούς. Αυτό όμως δε θα έρθει από μόνο του αν δε το επιδιώξουμε και από τα κάτω και από τα πάνω.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr