Συνέντευξη στο περιοδικό “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”_Η ανάπτυξη του τουρισμού στηρίχθηκε σ’ ένα στρατηγικό σφάλμα_

Ο τουρισμός θεωρείται (και για τους περισσότερους είναι) η πιο «βαρειά» βιομηχανία της χώρας μας.  Προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες ΄Ελληνες και συνεισφέρει στην εισαγωγή συναλλάγματος.  Εσείς τι συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε για  την περαιτέρω ανάπτυξη του;

Ο τουρισμός θα μπορούσε να ήταν η «βαρειά Βιομηχανία» της Ελλάδας. Όμως απέχει από το να είναι.  Τα ωφέλη απο την ανάπτυξη του είναι κατώτερα των δυνατοτήτων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η άναρχη ανάπτυξή του οδήγησε και σε σοβαρές αρνητικές παρενέργειες.

H ανάπτυξη του τουρισμού στηρίχθηκε σε ένα στρατηγικό σφάλμα.  Έχουν φτιαχθεί πολυτελή ιδιωτικά ξενοδοχεία αλλά έχουν παραμεληθεί οι δημόσιες υποδομές και το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.  Ο τουρίστας όμως δεν έρχεται για να φυλακισθεί σε πολυτελή γκέτο αλλά γαι να ζήσει σ’ ενα διαφορετικό περιβάλλον.  Παράδειγμα:  όσα ξενοδοχεία και αν φτιαχθούν, η Αθήνα δεν θα ειναι ελκτικός χώρος για τους τουρίστες αν ως πόλη είναι αβίωτη για τους Αθηναίους.  Η βελτίωση συνεχώς της ποιότητας της ζωής για τον ντόπιο πληθυσμό η αναβάθμιση των υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ιδιαίτερα, του ποιοτικά αναβαθμισμένου τουρισμού.

Είσαστε ικανοποιημένοι απο την λειτουργία του ΕΟΤ;  Τι προτείνετε για την καλύτερη αξιοποίση του;

Ο ΕΟΤ είναι απο τους πλέον ταλαιπωρημένους φορείς της χώρας μας.  Κάθε τόσο του αλλάζουν μορφή ενω οι πολιτικές παρεμβάσεις και ο κομματισμός τον έχουν οδηγήσει συχνά σε κατάσταση διάλυσης, παρόλο που στους κόλπους του υπάρχει ενά πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες.  Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι ο ΕΟΤ να αναβαθμισθεί σ’ ενα επιτελικό κέντρο διαμόρφωσης και σχεδιασμού της τουριστικής πολιτκής, και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως ένα one-stop-shop για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τουρισμό και που συνήθως απαιτεί τη συνέργια πολλών υπουργίων και δεκάδων υπηρεσιών.  Ο ΕΟΤ λοιπόν πρέπει να έχει τη θεσμική δυνατότητα να λύνει προβλήματα και οχι απλά να τα διαβιβάζει αλλού.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εισαχθούν οι μετοχές της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Θα αντληθούν 180 εκατομμύρια ευρώ.  Πιστεύετε ότι είναι σωστή αυτή η κίνηση;  Που πρέπει να διατεθούν τα χρήματα απο την μετοχοποίηση της ΕΤΑ;

Ο όρος «Τουριστικά Ακίνητα» είναι παραπλανητικός, αφού πίσω απ’ αυτόν βρίσκεται μια διαδικασία εκποίησης που σε πολλές περιπτώσεις αφορά ακτές, δασικές εκτάσεις, και άλλους χώρους που κανονικά θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουμε ως δημόσια αγαθά παρά ως κοινά εμπορεύματα.  Σε ότι αφορά τη χρήση των πόρων απο τις εκποιήσεις αυτές η σχετική συζήτηση δεν έχει νόημα αφού το προϊόν όλων των ιδιωτικοποιήσεων κατευθύνεται σε ένα ειδικό λογαριασμό που βρίσκεται εκτός προϋπολογισμού και εκτός κάθε ελέγχου.  Κάθε ευχή για το τι θα μπορούσε να γίνει με αυτούς τους πόρους φοβούμαι πως δεν έχει πρακτική αξία όσο διατηρείται αυτό το καθεστώς αδιαφάνειας των «ειδικών λογαριασμών».

Αν ήταν να επιλέξετε ένα έργο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ποιό θα επιλέγατε;

Το πιο κρίσιμο «έργο» είναι να «κατασκευάσουμε» μια μακροχρόνια και συνεκτική στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού.   Κατα την άποψή μου τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι μοναδικά και επομένως κάποια ανάπτυξη του τουρισμού θα έχουμε ούτως ή άλλως.  Το κρίσιμο ζήτημα ήταν και παραμένει, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, σε ποιές συγκεκριμένες μορφές τουρισμού θέλουμε να εξηδικευθούμε, με ποιές υποδομές και με ποιά μέτρα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος θα το πετύχουμε.  Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ οικία σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, απαντήσεις υπάρχουν, αλλά παρά τις οδυνηρές ως τώρα εμπειρίες απέχουμε απο το να διαθετουμε ένα σαφές και δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο.  Ακριβώς γι’ αυτό δεν ειναι τυχαίο που η ιδιωτική πρωτοβουλία λειτουργεί συχνά ως ιδιωτική αυθαιρεσία υποσκάπτοντας ετσι το μέλλον του ίδιου του τουρισμού.

 

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr