Συνέντευξη στο Πρακτορείο FM 104,9

Εβδομάδα αποσαφηνίσεων χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης την τρέχουσα εβδομάδα και εκτιμά ότι μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να διασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα. Εκτίμησε δε πως η συμφωνία όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι αυτό που είναι μπροστά «δεν είναι απλώς όπως λένε ορισμένοι, μια πιστή υλοποίηση του μνημονίου», αλλά «ένα μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού προγράμματος», που να εξασφαλίζει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων και ότι αυτό θα γίνει «με το δικαιότερο δυνατό τρόπο» και επίσης «να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για να βγει η χώρα από την κρίση».

«Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και η δική μας τουλάχιστον απάντηση, είναι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα σήμερα, μόνο η αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα που είναι αναγκαία, αλλά και αυτές τις προϋποθέσεις για να έχουμε μια δίκαιη διακυβέρνηση».

«Η συμφωνία όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά»

Σε ερώτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει μια συμφωνία, εάν δεν την πιστεύει, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά», καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους» και ότι μια σειρά από επιμέρους θέματα είναι ανοιχτά σε περαιτέρω διαπραγμάτευση για το πώς θα υλοποιηθούν, όπως, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά, κ.α.

Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει τη συμφωνία, όπως είναι τώρα, γιατί όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά. Δηλαδή, αυτά που έχουμε ως συμφωνία τώρα θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια πολύ ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους. Εάν υπάρχουν δυνάμεις, λοιπόν, πολιτικές, που λένε ότι από μόνο του το μνημόνιο, το τρίτο αυτό, από μόνο του μπορεί να μας βγάλει από την κρίση τότε να μας το πουν γιατί αυτό είναι καταλυτικό. Εμείς λέμε ακριβώς το αντίθετο. Εάν η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, περιοριστεί να υλοποιήσει μόνο το μνημόνιο τότε θα αποτύχει και το μνημόνιο και η συμφωνία».

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε»

«Άρα, η διαπραγμάτευση δεν τέλειωσε. Αυτό που λέμε συμφωνία είναι ένα πλαίσιο το οποίο βεβαίως έχει συμφωνηθεί, αλλά το ίδιο αυτό πλαίσιο περικλείει θέματα στα οποία επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών ή εφαρμογών, μπορούν να εφαρμοστούν με λιγότερη, ή περισσότερη δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά παραινέσεις που αποδόθηκαν σε αναφορές από το εξωτερικό για τον σχηματισμό μετεκλογικά κυβέρνησης ευρύτερης πλειοψηφίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «ό,τι και να γίνει, εν πάση περιπτώσει, το τι κυβέρνηση θα έχουμε πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς. Εγώ καλώ, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, όλα τα κόμματα να μην ανοίγουμε παράθυρο και να μην επιτρέπουμε σε τρίτους να παρεμβαίνουν στο πώς θα λύσουμε εμείς αυτά τα θέματα» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ερώτηση, εάν κάποιοι θεωρεί ότι ανοίγουν «παράθυρο» απάντησε: «Δεν θα το απέκλεια να υπάρχουν ανοιχτές γραμμές σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μυστικό στην Ευρώπη και όταν συζητούσαμε και κατ’ ιδίαν αλλά και επίσημα, οι δανειστές θεωρούν στην Ελλάδα κάποιους, πιο δικούς τους από άλλους».

Για συνεργασίες

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «το μνημόνιο δεν καταργεί την διάκριση αριστεράς, δεξιάς» και ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «πηγή προβλημάτων, τριβών, αντιθέσεων».

«Η ΝΔ είναι μια δύναμη του παρελθόντος, ευθύνεται για πράγματα που έγιναν. Δεν λέω ότι όσοι συγκροτούν σήμερα τη ΝΔ έχουν τις ίδιες ευθύνες, αλλά πώς να συγκρουστούμε με αυτό το παρελθόν όταν συμμαχήσουμε με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτό» διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας, επίσης, ότι «δεν πρέπει με δική μας ευθύνη να επιτρέψουμε μια τέτοια διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, όπου ένα κόμμα σαν τη Χ.Α. ή ένα άλλο κόμμα παρόμοιο με τη Χ.Α. να μπορούσε να καταλάβει το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ, ότι δεν είναι εφικτή, ούτε θα είναι παραγωγική, ούτε θα οδηγήσει σε σταθερότητα μια σύμπραξη, του τύπου, του μεγάλου συνασπισμού» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ερώτηση για το πώς η συνεργασία λειτούργησε με τους ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως «ααραδόξως, λοιπόν, με τους ΑΝΕΛ κύλισε το πράγμα ομαλά. Είχαμε κάποια προβλήματα, αλλά χάρη και στην προσωπικότητα του κ. Καμένου, κλπ, ομολογώ ότι τα προβλήματα ήταν διαχειρίσιμα, κάτι το όποιο δεν μπορώ, ας πούμε, να το δω στην περίπτωση μιας σύμπραξης με ένα κόμμα, όπως είναι η ΝΔ».

 Για τις διαπραγματεύσεις

Αναφορικά με κριτικές ως προς το τι πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις και εάν η νέα συμφωνία είναι καλύτερη ή χειρότερη από άλλες, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο δεν είχαμε κάποια συμφωνία. Δηλαδή, αυτοί που κρίνουν αυτή τη συμφωνία, συγκρίνοντας με κάτι άλλο που ίσως να υπήρχε, αυτό είναι υποθετικό. Ούτε συμφωνία είχαμε, ούτε χρονικό ορίζοντα τριετή είχαμε, ούτε χρηματοδότηση είχαμε, τίποτε, το πρόγραμμα ήταν κολλημένο στον αέρα με την πέμπτη αξιολόγηση. Όμως αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η οικονομία δεν μπήκε σε ύφεση, είχαμε ανάκαμψη, παραδόξως θα πει κανείς. Είχαμε + 0,8».

Πρόσθεσε ότι «επομένως, δεν είναι σωστές αυτές οι κριτικές. Βεβαίως η κυβέρνηση είχε ελλείμματα στον τρόπο διακυβέρνησης να το πω έτσι, διότι δυστυχώς ήμασταν παγιδευμένοι σε μια διαπραγμάτευση η οποία δρούσε διαλυτικά. Κι ακριβώς για αυτό και με βάση αυτήν την πείρα μπορούμε να πούμε σήμερα στον κόσμο εμπιστευτείτε μας οι στόχοι παραμένουν, οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι γνωστές λίγο πολύ, η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι και αυτή γνωστή, επομένως, δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την πρώτη, ας το πω έτσι, ευκαιρία που μας έδωσε ο λαός τον Γενάρη».

Για τον Γ. Βαρουφάκη

Ερωτηθείς για όσα λέει σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης για την διαπραγμάτευση που έγινε με τους εταίρους, ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως «για τον κ. Βαρουφάκη δε θα πω τίποτε. Ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε μέλος της κυβέρνησης, εγώ το σέβομαι αυτό και δε θα μιλήσω. Απλώς θέλω να κάνω το σχόλιο, ότι το ξαναγράψιμο της ιστορίας αποδεικνύεται ένα άχαρο έργο, διότι η ιστορία είναι αυτή που συνέβη και όχι αυτή που ο καθένας εκ των υστέρων προσπαθεί να αφηγηθεί».

Για την κριτική που ασκούνται από πρώην στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «εάν συνέβη ένας πόλεμος ή συνέβη ο πόλεμος, είτε δε συνέβη ο πόλεμος. Δηλαδή, είτε συνέβη ένας πόλεμος που ως αποτέλεσμά του είχαμε μια συγκεκριμένη συμφωνία, ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, ή δεν συνέβη ο πόλεμος, οπότε απλώς πήγαμε μια βόλτα στις Βρυξέλλες, ακούσαμε τι μας είπαν, παραλάβαμε τη συμφωνία, αλλαξοπιστήσαμε ας το πούμε έτσι και συνεχίζουμε. Δε μπορεί αυτό να αιωρείται, είναι ανέντιμο να αφήνεται αυτό σε μια αμφισημία. Ή το ένα συνέβη, μπορεί βεβαίως κανείς να μιλήσει για λάθη των στρατηγών, μπορεί να μιλήσει για λάθη στα σχέδια, παραλείψεις, αλλά ή συνέβη πόλεμος και σύγκρουση, που εάν συνέβη πρέπει να το ξέρουμε γιατί μπορεί και στο μέλλον να συμβεί επόμενος πόλεμος και να δούμε ως κοινωνία πώς το αντιμετωπίζουμε ή μπαίνει κανείς στη λογική της ενδοτικότητας κλπ».

Για τα capital control

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζει ότι θα αρθούν τα κάπιταλ κοντρόλς τόνισε ότι «εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση, έχουμε συμφωνήσει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, επίσης θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε θα έχουν αρθεί τα κάπιταλ κοντρόλς, είτε θα έχουν καταλυτικά μειωθεί σε βαθμό που να μη συνιστούν σοβαρό πρόβλημα».

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,824

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr