Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” γαι τις τρέχουσες εξελίξεις: “Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική”

• Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο της Βουλής κο Δραγασάκη. Καλημέρα σας κύριε Δραγασάκη. Να σταθούμε λίγο στο κομμάτι της διαδικασίας, στα θεσμικά. Νομίζω ότι έχει μια αξία. Την ώρα που μιλούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσαν χειροκροτήματα κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Την στιγμή που μιλούσαν βουλευτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΚΚΕ γινόταν μια βαβούρα. Πώς είναι δυνατόν σε μια «λαϊκή προβολή», γιατί όλος ο κόσμος έβλεπε τη Βουλή χθες το βράδυ, να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Τι σημαίνει αυτό κύριε Δραγασάκη;

 

Νομίζω ότι και η ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και η όλη του θητεία οδηγεί τα πράγματα προς τα κάτω. Ζούμε μια πρωτοφανή υποβάθμιση της πολιτικής κατ’ αρχήν και του κοινοβουλίου στη συνέχεια. Νομίζω ότι γίνεται σκόπιμα αυτό. Δηλαδή κλήθηκε ο πρωθυπουργός σε μια πρόταση δυσπιστίας που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην αρχή είπαν ότι αυτό ήταν ένα δώρο που τους κάναμε διότι τους δώσαμε μια καλή ευκαιρία να μας αναπτύξουν το κυβερνητικό έργο. Όμως η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο κόσμος είδε και άκουσε τι ειπώθηκε.

 

Τώρα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι βουλευτές κυρίως αλλά και πολλοί υπουργοί διάβαζαν ένα κείμενο ή ανέπτυσσαν μια ομιλία με βάση κάποια σημεία και αφορούσαν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το κυβερνητικό έργο. Ήταν θλιβερό, και για εμένα που έτυχε και προήδρευα κάποιες ώρες, αντί να ακούμε από τους ομιλητές κάτι για τα πραγματικά προβλήματα, για την ανεργία, τη φτώχεια, την ανάπτυξη κλπ, ακούσαμε μια παραπολιτικού τύπου ανάλυση με άφθονα ψεύδη βεβαίως για τα εσωκομματικά, υποτίθεται, του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άρα είναι συνειδητό σχέδιο με στόχο την υποβάθμιση της πολιτικής και του Κοινοβουλίου γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή από εμάς. Νομίζω ότι εμείς, ως Αριστερά, πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και τη δημοκρατία ως όχημα για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων.    

 

• Αυτό που με ανησυχεί καιρό τώρα είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει επιλέξει την λογική ή την τακτική του κανιβαλισμού της πολιτικής.

 

Να σημειώσουμε και ένα θετικό. Αυτοί οι βουλευτές που είδαμε να μιλάνε ήταν μειοψηφία και στο χώρο της ΝΔ. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά χθες, τελευταία ημέρα της συζήτησης, δεν υπήρχαν καν ομιλητές από την ΝΔ, στην πλειοψηφία  τους οι βουλευτές που μίλησαν ήταν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Θέλω να πω, υπήρχε και μια άρνηση πολλών βουλευτών της ΝΔ να παίξουν αυτόν το ρόλο. Και επειδή ακριβώς είναι κάτι που δεν φαίνεται το σημειώνω. Άρα, ακόμη και στο χώρο της ΝΔ, τα πράγματα δεν είναι τόσο βολικά για τον κο Σαμαρά. Ακόμη και με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς χθες, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούσε στους δικούς του εσωκομματικούς αντιπάλους.  

 

• Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας σ’ αυτή την εκτίμηση. Από την άλλη μεριά έχει ενδιαφέρον να δούμε το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση, όπως η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ. Νομίζω ότι ο τίτλος που θα έδινα στην ομιλία του κου Κουβέλη είναι «αμηχανία».

 

Νομίζω κάτι χειρότερο. Η αμηχανία δικαιολογείται σε φάσεις που τα πράγματα είναι αμφίρροπα. Εδώ μιλάμε για μια στιγμή που πρέπει να γίνουν επιλογές. Τα περιθώρια που έχουμε ως κοινωνία είναι εντελώς περιορισμένα να αποφύγουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά είναι που δεν συζητούνται. Από τον Ιανουάριο η οικονομία έχει μπει σε μια νέα, θα έλεγα ακόμη πιο επικίνδυνη φάση της κρίσης, την οποία οι ειδικοί ονομάζουν φάση αποπληθωρισμού. Δηλαδή πέφτει το γενικό επίπεδο των τιμών, άλλο που η ακρίβεια διατηρείται, που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα σπίτι το αναβάλλει, εάν θέλει να κάνει μια επένδυση την αναστέλλει , μήπως τον επόμενο χρόνο είναι φθηνότερα τα πράγματα.

 

Αυτό, συν τα άλλα μέτρα που ετοιμάζονται να πάρουν, δείχνουν ότι θα συνεχισθεί το σπιράλ καταστροφής. Σ’ αυτές λοιπόν τις στιγμές η ΔΗΜΑΡ πιστεύω ότι πρέπει να δει πολύ σοβαρά τις επιλογές που θα κάνει, αν θέλει να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα.

 

Όμως όλα αυτά είναι επικοινωνιακά, είναι εικόνες. Εγώ συγκράτησα κυρίως τρία πράγματα από την ομιλία του κου Σαμαρά. Το πρώτο είναι ότι επί της ουσίας ο κος Σαμαράς μας είπε ότι έχουμε δίκιο στον πυρήνα του επιχειρήματός μας. Ποιο ήταν το επιχείρημά μας; Ότι «εφόσον δεσμεύεστε για πρωτογενή πλεονάσματα σε συνθήκες ύφεσης θα παίρνετε σκληρά μέτρα». Γι’ αυτό και χαρακτήρισα «αέρα κοπανιστό» τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα.

 

Ο κος Σαμαράς λοιπόν είπε ότι ναι, έχουμε δίκιο, σε συνθήκες ύφεσης δεν μπορούμε να έχουμε πλεονάσματα, εκτός αν έχουμε σπατάλες και στρεβλώσεις που μπορούμε να διορθώσουμε. Δηλαδή θα παίρνουν μέτρα, θα κάνουν απολύσεις, θα μειώνουν συντάξεις, θα βάζουν φόρους και θα όλα αυτά θα τα ονομάζουν στρεβλώσεις που διορθώνονται.       

Το δεύτερο το οποίο συγκράτησα είναι ότι ο κος Σαμαράς στη ουσία επιβεβαίωσε και όσα λέμε ως προς τις προοπτικές. Αν διαβάσετε προσεκτικά την ομιλία του κου Σαμαρά, θα διαπιστώσετε πως η μόνη προοπτική που έδωσε είναι ότι σε «λίγα χρόνια» θα έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα πριν την κρίση, δηλαδή στο 2009, και μάλιστα σε πιο υγιείς βάσεις. Πόσα είναι αυτά τα «λίγα  τα χρόνια»; Δεν μας είπε. Μελέτες του ΙΝΕΓΣΕΕ, αλλά και δικές μας δείχνουν ότι για να αποκαταστήσουμε τα επίπεδα απασχόλησης εκεί που βρίσκονταν το 2008 ή το 2009 με τις σημερινές τάσεις θα χρειασθούν πάνω από 20 χρόνια. Ο πυρήνας της ομιλίας του ήταν αυτό ακριβώς ότι με τα βήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της τρόικας σε κάποια χρόνια θα φτάσουμε στα πριν την κρίση επίπεδα. Δεν μας είπε σε πόσα χρόνια και πόσοι τελικά θα φτάσουν  εκεί. Και το τρίτο  σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι οι διαβεβαιώσεις και του κου Σαμαρά και του κου Βενιζέλου ότι εκλογές  θα έχουμε το 2016. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάμε σε εκλογές; Δηλαδή θα προχωρήσουν σε νέα, ακόμη πιο αυταρχικά μέτρα και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ακόμη και πιο χυδαία, επειδή οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να έχουν την εξουσία;  

 

• Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναδούμε αυτό το ιδιότυπο που είδαμε πριν λίγα χρόνια, όπου οι κοινοβουλευτικοί άνδρες παραδίδουν την εξουσία σε ανθρώπους της αγοράς; Μιλώ για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Θεωρείτε πιθανό αυτό το σενάριο;

 

Όταν σας είπα ότι θεωρώ πως με την ομιλία του ο κος Σαμαράς θέλησε να απαντήσει σε εσωκομματικούς του αντιπάλους εννοούσα και αυτό. Δηλαδή πολλοί, και μέσα στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, αντιλαμβάνονται ότι ο κος Σαμαράς διαθέτει μια ισχνή μειοψηφία. Και πρέπει εδώ να σημειώσουμε την ενέργεια της κας Τζάκρη να μην δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η ενέργειά της να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  χρειαζόταν θάρρος. Ένα από τα σενάρια λοιπόν είναι πράγματι αυτό που είπατε. Δεν το θεωρώ λύση για τα προβλήματα της χώρας. Θα το θεωρούσα μεγάλη και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση. Όμως είναι ένα από τα σενάρια που συζητούνται, εάν μπορεί αυτή η Βουλή να αναδείξει και άλλες κυβερνήσεις χωρίς τον κο Σαμαρά. Εμείς θεωρούμε ότι το θέμα δεν είναι να υπάρξει άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. Το θέμα είναι η άλλη πολιτική και η άλλη διαπραγμάτευση και το σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί για την ανασυγκρότηση της χώρας. Όλα αυτά απαιτούν μια ανανεωμένη λαϊκή ετυμηγορία, ισχυρή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του λαού.  

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr