Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

«Το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται, δε συγκαλύπτεται και  δε θάβεται.»

                                                                  

1) Σε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου υπάρχει μια κριτική και ο κος Βενιζέλος είπε ότι «χτυπάτε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ…

 

Απάντηση: Αυτό δεν είναι σωστό. Δε μπορούμε να τεμαχίσουμε την αλήθεια και να μιλήσουμε μόνο για την αλήθεια που αφορά τη ΝΔ. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου – όπως αποκαλύπτεται πλέον- είναι σαν ένα φυτό, το οποίο φυτεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ, έγινε δέντρο επί ΝΔ και τώρα πρέπει να δούμε ποιοι φάγανε τους καρπούς του δέντρου αυτού.»

 

2) Είναι εύκολο να βρεθεί;

 

Απάντηση: Κάποια πράγματα θα βρεθούν, αλλά επειδή ίσως οι ευθύνες φτάνουν και ψηλά, θα δούμε τι θα γίνει. Βεβαίως η παρέμβαση του κου Σανιδά είναι καταπέλτης από μια άποψη, από την άλλη βεβαίως προκαλεί ανησυχίες γιατί από πριν αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών.

 

Εκείνο που είπα στη βουλή είναι ότι το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται και δε συγκαλύπτεται, δε θάβεται. Και αν κάποιοι το θάψουν, θα είναι σαν τα πυρηνικά απόβλητα που εσαεί θα εκπέμπουν την κακή τους ραδιενέργεια. Πρέπει να διαλευκανθεί για να βγουν συμπεράσματα και για το μέλλον, διότι μιλάμε για δημόσια περιουσία. Και είναι τεράστιο το θέμα, δεν είναι μόνο αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα.» 

 

3) Υπονοείτε κάτι ότι μπορούν να βγουν και άλλα στοιχεία  στη δημοσιότητα;

 

Απάντηση: Πρώτον, δεν είναι μόνον η Μονή Βατοπεδίου. Οι διεκδικήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα είναι τεράστιες, εδώ στην Αθήνα τα πάντα διεκδικούνται από διάφορες Μονές και Εκκλησίες. Ακόμα και δομημένες περιοχές του Περιστερίου και της Πετρούπολης, μέχρι τον Υμηττό τον Καρέα κλπ. Ακριβώς για αυτό, δε μας ενδιαφέρει η σκανδαλοθηρική πλευρά του ζητήματος.

 

Εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό από την αρχή του, προσπαθούμε επί μακρόν μόνοι μας να ρίξουμε φως στην υπόθεση αυτή και τώρα, εφόσον το θέμα γιγαντώθηκε, για όποιους λόγους έγινε αυτό, πρέπει να διαλευκανθεί για να δούμε τι κάνουμε συνολικότερα με το θέμα που λέγεται εκκλησιαστική περιουσία και με το θέμα που λέγεται δημόσια περιουσία και πώς τη διασφαλίζουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.»   

 

4) Γιατί θεωρείτε ότι γιγαντώθηκε ξαφνικά;

 

Απάντηση: Δεν έχω εξήγηση, αλλά εκεί παίζονται διάφορα οικονομικά παιχνίδια, δηλαδή δεν είναι μόνον οι μοναχοί. Περί τους μοναχούς γίνονται διάφορες διαπλοκές ιδιωτών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενδεχομένως και πολιτικών, διότι έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ένα θεσμικό φορολογικό πλαίσιο πλήρους ασυλίας της Εκκλησίας. Δεν πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, δεν πληρώνουν φόρους στα εισοδήματα από οικοδομές και επομένως δημιουργείται ένα πλαίσιο που ευνοεί και τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Το κέρδος δε γνωρίζει άβατο, η οσμή του χρήματος δυστυχώς είναι πιο ισχυρή από την μυρωδιά του θυμιατού, από ό,τι φαίνεται.

 

Τα φορολογικά θέματα πρέπει να τα βλέπουμε, όχι απλώς ως πρακτικά εργαλεία, αλλά πρέπει να δούμε και τι παρενέργειες δημιουργούν. Και γι’ αυτό, έστω και τώρα, πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι που δημιούργησαν αυτό το καθεστώς ασυλίας. Πρέπει να γίνει διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για τη Μονή Βατοπεδίου. Δεν είναι δυνατόν να περνάει έτσι «στο ντούκου» ότι οι Μονές δε θέλουν να υποβάλλουν το Ε9 ή να καταγράψουν τα ακίνητά τους. Με ποιο δικαίωμα; Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοιες διακρίσεις. Πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις που έγιναν στη βάση του γεγονότος ότι η αφετηρία ήταν λάθος, δηλαδή η Μονή διεκδικούσε εκτάσεις που δεν της ανήκαν και αυτές οι εκτάσεις μετά ανταλλάχτηκαν με φιλέτα οικόπεδα. Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για να δούμε συνολικότερα και πώς λειτούργησε το Κράτος, πώς λειτούργησαν οι υπουργοί, πώς λειτούργησαν τα όργανα της Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από το λαό θυσίες και από την άλλη μεριά να περνάνε ελέφαντες απαρατήρητοι.

 

5) Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ιστορία της Μονής     Βατοπεδίου;

 

Απάντηση: Υπάρχουν περιπτώσεις -μπορώ να δεχτώ μια περίπτωση- που ένας υπουργός δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται δίπλα του. Αυτό μπορεί να συμβεί άπαξ. Εδώ έχουμε ένα σίριαλ, δηλαδή έχουμε μια υπόθεση, για την οποία βγήκε η πρώτη γνωμάτευση, υπουργική απόφαση που την υιοθετούσε το 1999, δεύτερη υπουργική απόφαση το 2002, τρίτη υπουργική απόφαση το 2003, συνεχίζεται  2004 ο κος Δούκας, η ΝΔ, ‘05, ‘06, ‘08. Όλο αυτό το διάστημα των δέκα ετών δεν μπορώ να δεχτώ τη λογική του κου Σανιδά, ότι απλώς υπηρεσιακοί παράγοντες ενεργούσαν και οι υπουργοί δεν καταλάβαιναν τίποτα.

 

Εγώ, επειδή έτυχε να καταθέσω την πρώτη ερώτηση το Νοέμβριο του 2003, δεν είχα κάποιες απόρρητες πληροφορίες, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δηλαδή οι αγρότες που καλλιεργούσαν τα κτήματα στη Βιστωνίδα φοβόντουσαν για τα κτήματά τους και έστελναν διαμαρτυρίες. Αρχαιολόγοι φοβόντουσαν για τις αρχαιότητες που υπάρχουν εκεί και τα διεκδικεί η Εκκλησία κλπ. Τρίτον, υπήρχαν επιστημονικές απόψεις ειδικών επιστημόνων ότι αυτά τα περίφημα «χρυσόμουλα» που ανάγονται σε βυζαντινούς αυτοκράτορες δεν είναι έγκυρα και τέλος υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν αρχίσει συζητήσεις με τράπεζες για να γίνει  real estate στην περιοχή της Βιστωνίδας η οποία καλύπτεται από τη συνθήκη RAMSAR. Γι’ αυτό κατέθεσα την ερώτηση, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία του κόσμου, δεν ήταν μια συνομωσία.

 

Και επειδή λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ «ναι αλλά ο κος Φωτιάδης τον Οκτώβριο είπε να επανεξεταστεί η υπόθεση», ναι αλλά είπε να επανεξεταστεί από το ίδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο προφανώς έβγαλε την ίδια απόφαση, όπως και μετά επί κου Δούκα ο οποίος απάντησε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Αλλά αφού το γνωμοδοτικό συμβούλιο έμεινε το ίδιο, δε μπορούσε να διαψεύσει τον εαυτό του. Αν ο κος Φωτιάδης ή το ΠΑΣΟΚ τότε ήθελε να αλλάξει την κατάσταση, έπρεπε να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν στη Μονή την κυριότητα στη λίμνη Βιστωνίδα.

 

Αλλά για εμάς το θέμα δεν είναι το παρελθόν, το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, εν πάση περιπτώσει θα διερευνηθούν και περαιτέρω. Και δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή  ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τα βάζουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλουν από εμάς; Να αποκρύψουμε το γεγονός ότι από το 2003 υπήρχε το θέμα; Να τεμαχίσουμε το πρόβλημα;  Και επειδή κάποιοι μιλάνε για συνεργασία μαζί μας, δηλαδή μας θέλουν για την συγκάλυψη των πραγμάτων; Ή για να τα αποκαλύψουμε όλα και να αλλάξουμε σελίδα; Αυτό ζητά ο κόσμος και φίλοι μου που προέρχονται από του ΠΑΣΟΚ: «αλλάξτε τα όλα, όχι συγκάλυψη του παρελθόντος.»

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr