Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

«Το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται, δε συγκαλύπτεται και  δε θάβεται.»

                                                                  

1) Σε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου υπάρχει μια κριτική και ο κος Βενιζέλος είπε ότι «χτυπάτε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ…

 

Απάντηση: Αυτό δεν είναι σωστό. Δε μπορούμε να τεμαχίσουμε την αλήθεια και να μιλήσουμε μόνο για την αλήθεια που αφορά τη ΝΔ. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου – όπως αποκαλύπτεται πλέον- είναι σαν ένα φυτό, το οποίο φυτεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ, έγινε δέντρο επί ΝΔ και τώρα πρέπει να δούμε ποιοι φάγανε τους καρπούς του δέντρου αυτού.»

 

2) Είναι εύκολο να βρεθεί;

 

Απάντηση: Κάποια πράγματα θα βρεθούν, αλλά επειδή ίσως οι ευθύνες φτάνουν και ψηλά, θα δούμε τι θα γίνει. Βεβαίως η παρέμβαση του κου Σανιδά είναι καταπέλτης από μια άποψη, από την άλλη βεβαίως προκαλεί ανησυχίες γιατί από πριν αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών.

 

Εκείνο που είπα στη βουλή είναι ότι το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται και δε συγκαλύπτεται, δε θάβεται. Και αν κάποιοι το θάψουν, θα είναι σαν τα πυρηνικά απόβλητα που εσαεί θα εκπέμπουν την κακή τους ραδιενέργεια. Πρέπει να διαλευκανθεί για να βγουν συμπεράσματα και για το μέλλον, διότι μιλάμε για δημόσια περιουσία. Και είναι τεράστιο το θέμα, δεν είναι μόνο αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα.» 

 

3) Υπονοείτε κάτι ότι μπορούν να βγουν και άλλα στοιχεία  στη δημοσιότητα;

 

Απάντηση: Πρώτον, δεν είναι μόνον η Μονή Βατοπεδίου. Οι διεκδικήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα είναι τεράστιες, εδώ στην Αθήνα τα πάντα διεκδικούνται από διάφορες Μονές και Εκκλησίες. Ακόμα και δομημένες περιοχές του Περιστερίου και της Πετρούπολης, μέχρι τον Υμηττό τον Καρέα κλπ. Ακριβώς για αυτό, δε μας ενδιαφέρει η σκανδαλοθηρική πλευρά του ζητήματος.

 

Εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό από την αρχή του, προσπαθούμε επί μακρόν μόνοι μας να ρίξουμε φως στην υπόθεση αυτή και τώρα, εφόσον το θέμα γιγαντώθηκε, για όποιους λόγους έγινε αυτό, πρέπει να διαλευκανθεί για να δούμε τι κάνουμε συνολικότερα με το θέμα που λέγεται εκκλησιαστική περιουσία και με το θέμα που λέγεται δημόσια περιουσία και πώς τη διασφαλίζουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.»   

 

4) Γιατί θεωρείτε ότι γιγαντώθηκε ξαφνικά;

 

Απάντηση: Δεν έχω εξήγηση, αλλά εκεί παίζονται διάφορα οικονομικά παιχνίδια, δηλαδή δεν είναι μόνον οι μοναχοί. Περί τους μοναχούς γίνονται διάφορες διαπλοκές ιδιωτών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενδεχομένως και πολιτικών, διότι έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ένα θεσμικό φορολογικό πλαίσιο πλήρους ασυλίας της Εκκλησίας. Δεν πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, δεν πληρώνουν φόρους στα εισοδήματα από οικοδομές και επομένως δημιουργείται ένα πλαίσιο που ευνοεί και τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Το κέρδος δε γνωρίζει άβατο, η οσμή του χρήματος δυστυχώς είναι πιο ισχυρή από την μυρωδιά του θυμιατού, από ό,τι φαίνεται.

 

Τα φορολογικά θέματα πρέπει να τα βλέπουμε, όχι απλώς ως πρακτικά εργαλεία, αλλά πρέπει να δούμε και τι παρενέργειες δημιουργούν. Και γι’ αυτό, έστω και τώρα, πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι που δημιούργησαν αυτό το καθεστώς ασυλίας. Πρέπει να γίνει διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για τη Μονή Βατοπεδίου. Δεν είναι δυνατόν να περνάει έτσι «στο ντούκου» ότι οι Μονές δε θέλουν να υποβάλλουν το Ε9 ή να καταγράψουν τα ακίνητά τους. Με ποιο δικαίωμα; Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοιες διακρίσεις. Πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις που έγιναν στη βάση του γεγονότος ότι η αφετηρία ήταν λάθος, δηλαδή η Μονή διεκδικούσε εκτάσεις που δεν της ανήκαν και αυτές οι εκτάσεις μετά ανταλλάχτηκαν με φιλέτα οικόπεδα. Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για να δούμε συνολικότερα και πώς λειτούργησε το Κράτος, πώς λειτούργησαν οι υπουργοί, πώς λειτούργησαν τα όργανα της Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από το λαό θυσίες και από την άλλη μεριά να περνάνε ελέφαντες απαρατήρητοι.

 

5) Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ιστορία της Μονής     Βατοπεδίου;

 

Απάντηση: Υπάρχουν περιπτώσεις -μπορώ να δεχτώ μια περίπτωση- που ένας υπουργός δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται δίπλα του. Αυτό μπορεί να συμβεί άπαξ. Εδώ έχουμε ένα σίριαλ, δηλαδή έχουμε μια υπόθεση, για την οποία βγήκε η πρώτη γνωμάτευση, υπουργική απόφαση που την υιοθετούσε το 1999, δεύτερη υπουργική απόφαση το 2002, τρίτη υπουργική απόφαση το 2003, συνεχίζεται  2004 ο κος Δούκας, η ΝΔ, ‘05, ‘06, ‘08. Όλο αυτό το διάστημα των δέκα ετών δεν μπορώ να δεχτώ τη λογική του κου Σανιδά, ότι απλώς υπηρεσιακοί παράγοντες ενεργούσαν και οι υπουργοί δεν καταλάβαιναν τίποτα.

 

Εγώ, επειδή έτυχε να καταθέσω την πρώτη ερώτηση το Νοέμβριο του 2003, δεν είχα κάποιες απόρρητες πληροφορίες, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δηλαδή οι αγρότες που καλλιεργούσαν τα κτήματα στη Βιστωνίδα φοβόντουσαν για τα κτήματά τους και έστελναν διαμαρτυρίες. Αρχαιολόγοι φοβόντουσαν για τις αρχαιότητες που υπάρχουν εκεί και τα διεκδικεί η Εκκλησία κλπ. Τρίτον, υπήρχαν επιστημονικές απόψεις ειδικών επιστημόνων ότι αυτά τα περίφημα «χρυσόμουλα» που ανάγονται σε βυζαντινούς αυτοκράτορες δεν είναι έγκυρα και τέλος υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν αρχίσει συζητήσεις με τράπεζες για να γίνει  real estate στην περιοχή της Βιστωνίδας η οποία καλύπτεται από τη συνθήκη RAMSAR. Γι’ αυτό κατέθεσα την ερώτηση, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία του κόσμου, δεν ήταν μια συνομωσία.

 

Και επειδή λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ «ναι αλλά ο κος Φωτιάδης τον Οκτώβριο είπε να επανεξεταστεί η υπόθεση», ναι αλλά είπε να επανεξεταστεί από το ίδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο προφανώς έβγαλε την ίδια απόφαση, όπως και μετά επί κου Δούκα ο οποίος απάντησε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Αλλά αφού το γνωμοδοτικό συμβούλιο έμεινε το ίδιο, δε μπορούσε να διαψεύσει τον εαυτό του. Αν ο κος Φωτιάδης ή το ΠΑΣΟΚ τότε ήθελε να αλλάξει την κατάσταση, έπρεπε να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν στη Μονή την κυριότητα στη λίμνη Βιστωνίδα.

 

Αλλά για εμάς το θέμα δεν είναι το παρελθόν, το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, εν πάση περιπτώσει θα διερευνηθούν και περαιτέρω. Και δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή  ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τα βάζουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλουν από εμάς; Να αποκρύψουμε το γεγονός ότι από το 2003 υπήρχε το θέμα; Να τεμαχίσουμε το πρόβλημα;  Και επειδή κάποιοι μιλάνε για συνεργασία μαζί μας, δηλαδή μας θέλουν για την συγκάλυψη των πραγμάτων; Ή για να τα αποκαλύψουμε όλα και να αλλάξουμε σελίδα; Αυτό ζητά ο κόσμος και φίλοι μου που προέρχονται από του ΠΑΣΟΚ: «αλλάξτε τα όλα, όχι συγκάλυψη του παρελθόντος.»

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr