Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

«Το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται, δε συγκαλύπτεται και  δε θάβεται.»

                                                                  

1) Σε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου υπάρχει μια κριτική και ο κος Βενιζέλος είπε ότι «χτυπάτε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ…

 

Απάντηση: Αυτό δεν είναι σωστό. Δε μπορούμε να τεμαχίσουμε την αλήθεια και να μιλήσουμε μόνο για την αλήθεια που αφορά τη ΝΔ. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου – όπως αποκαλύπτεται πλέον- είναι σαν ένα φυτό, το οποίο φυτεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ, έγινε δέντρο επί ΝΔ και τώρα πρέπει να δούμε ποιοι φάγανε τους καρπούς του δέντρου αυτού.»

 

2) Είναι εύκολο να βρεθεί;

 

Απάντηση: Κάποια πράγματα θα βρεθούν, αλλά επειδή ίσως οι ευθύνες φτάνουν και ψηλά, θα δούμε τι θα γίνει. Βεβαίως η παρέμβαση του κου Σανιδά είναι καταπέλτης από μια άποψη, από την άλλη βεβαίως προκαλεί ανησυχίες γιατί από πριν αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών.

 

Εκείνο που είπα στη βουλή είναι ότι το σκάνδαλο αυτό τώρα πια δε συμμαζεύεται και δε συγκαλύπτεται, δε θάβεται. Και αν κάποιοι το θάψουν, θα είναι σαν τα πυρηνικά απόβλητα που εσαεί θα εκπέμπουν την κακή τους ραδιενέργεια. Πρέπει να διαλευκανθεί για να βγουν συμπεράσματα και για το μέλλον, διότι μιλάμε για δημόσια περιουσία. Και είναι τεράστιο το θέμα, δεν είναι μόνο αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα.» 

 

3) Υπονοείτε κάτι ότι μπορούν να βγουν και άλλα στοιχεία  στη δημοσιότητα;

 

Απάντηση: Πρώτον, δεν είναι μόνον η Μονή Βατοπεδίου. Οι διεκδικήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα είναι τεράστιες, εδώ στην Αθήνα τα πάντα διεκδικούνται από διάφορες Μονές και Εκκλησίες. Ακόμα και δομημένες περιοχές του Περιστερίου και της Πετρούπολης, μέχρι τον Υμηττό τον Καρέα κλπ. Ακριβώς για αυτό, δε μας ενδιαφέρει η σκανδαλοθηρική πλευρά του ζητήματος.

 

Εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό από την αρχή του, προσπαθούμε επί μακρόν μόνοι μας να ρίξουμε φως στην υπόθεση αυτή και τώρα, εφόσον το θέμα γιγαντώθηκε, για όποιους λόγους έγινε αυτό, πρέπει να διαλευκανθεί για να δούμε τι κάνουμε συνολικότερα με το θέμα που λέγεται εκκλησιαστική περιουσία και με το θέμα που λέγεται δημόσια περιουσία και πώς τη διασφαλίζουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.»   

 

4) Γιατί θεωρείτε ότι γιγαντώθηκε ξαφνικά;

 

Απάντηση: Δεν έχω εξήγηση, αλλά εκεί παίζονται διάφορα οικονομικά παιχνίδια, δηλαδή δεν είναι μόνον οι μοναχοί. Περί τους μοναχούς γίνονται διάφορες διαπλοκές ιδιωτών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενδεχομένως και πολιτικών, διότι έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ένα θεσμικό φορολογικό πλαίσιο πλήρους ασυλίας της Εκκλησίας. Δεν πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, δεν πληρώνουν φόρους στα εισοδήματα από οικοδομές και επομένως δημιουργείται ένα πλαίσιο που ευνοεί και τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Το κέρδος δε γνωρίζει άβατο, η οσμή του χρήματος δυστυχώς είναι πιο ισχυρή από την μυρωδιά του θυμιατού, από ό,τι φαίνεται.

 

Τα φορολογικά θέματα πρέπει να τα βλέπουμε, όχι απλώς ως πρακτικά εργαλεία, αλλά πρέπει να δούμε και τι παρενέργειες δημιουργούν. Και γι’ αυτό, έστω και τώρα, πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι που δημιούργησαν αυτό το καθεστώς ασυλίας. Πρέπει να γίνει διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για τη Μονή Βατοπεδίου. Δεν είναι δυνατόν να περνάει έτσι «στο ντούκου» ότι οι Μονές δε θέλουν να υποβάλλουν το Ε9 ή να καταγράψουν τα ακίνητά τους. Με ποιο δικαίωμα; Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοιες διακρίσεις. Πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις που έγιναν στη βάση του γεγονότος ότι η αφετηρία ήταν λάθος, δηλαδή η Μονή διεκδικούσε εκτάσεις που δεν της ανήκαν και αυτές οι εκτάσεις μετά ανταλλάχτηκαν με φιλέτα οικόπεδα. Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για να δούμε συνολικότερα και πώς λειτούργησε το Κράτος, πώς λειτούργησαν οι υπουργοί, πώς λειτούργησαν τα όργανα της Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από το λαό θυσίες και από την άλλη μεριά να περνάνε ελέφαντες απαρατήρητοι.

 

5) Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ιστορία της Μονής     Βατοπεδίου;

 

Απάντηση: Υπάρχουν περιπτώσεις -μπορώ να δεχτώ μια περίπτωση- που ένας υπουργός δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται δίπλα του. Αυτό μπορεί να συμβεί άπαξ. Εδώ έχουμε ένα σίριαλ, δηλαδή έχουμε μια υπόθεση, για την οποία βγήκε η πρώτη γνωμάτευση, υπουργική απόφαση που την υιοθετούσε το 1999, δεύτερη υπουργική απόφαση το 2002, τρίτη υπουργική απόφαση το 2003, συνεχίζεται  2004 ο κος Δούκας, η ΝΔ, ‘05, ‘06, ‘08. Όλο αυτό το διάστημα των δέκα ετών δεν μπορώ να δεχτώ τη λογική του κου Σανιδά, ότι απλώς υπηρεσιακοί παράγοντες ενεργούσαν και οι υπουργοί δεν καταλάβαιναν τίποτα.

 

Εγώ, επειδή έτυχε να καταθέσω την πρώτη ερώτηση το Νοέμβριο του 2003, δεν είχα κάποιες απόρρητες πληροφορίες, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δηλαδή οι αγρότες που καλλιεργούσαν τα κτήματα στη Βιστωνίδα φοβόντουσαν για τα κτήματά τους και έστελναν διαμαρτυρίες. Αρχαιολόγοι φοβόντουσαν για τις αρχαιότητες που υπάρχουν εκεί και τα διεκδικεί η Εκκλησία κλπ. Τρίτον, υπήρχαν επιστημονικές απόψεις ειδικών επιστημόνων ότι αυτά τα περίφημα «χρυσόμουλα» που ανάγονται σε βυζαντινούς αυτοκράτορες δεν είναι έγκυρα και τέλος υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν αρχίσει συζητήσεις με τράπεζες για να γίνει  real estate στην περιοχή της Βιστωνίδας η οποία καλύπτεται από τη συνθήκη RAMSAR. Γι’ αυτό κατέθεσα την ερώτηση, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία του κόσμου, δεν ήταν μια συνομωσία.

 

Και επειδή λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ «ναι αλλά ο κος Φωτιάδης τον Οκτώβριο είπε να επανεξεταστεί η υπόθεση», ναι αλλά είπε να επανεξεταστεί από το ίδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο προφανώς έβγαλε την ίδια απόφαση, όπως και μετά επί κου Δούκα ο οποίος απάντησε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Αλλά αφού το γνωμοδοτικό συμβούλιο έμεινε το ίδιο, δε μπορούσε να διαψεύσει τον εαυτό του. Αν ο κος Φωτιάδης ή το ΠΑΣΟΚ τότε ήθελε να αλλάξει την κατάσταση, έπρεπε να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν στη Μονή την κυριότητα στη λίμνη Βιστωνίδα.

 

Αλλά για εμάς το θέμα δεν είναι το παρελθόν, το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, εν πάση περιπτώσει θα διερευνηθούν και περαιτέρω. Και δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή  ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τα βάζουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλουν από εμάς; Να αποκρύψουμε το γεγονός ότι από το 2003 υπήρχε το θέμα; Να τεμαχίσουμε το πρόβλημα;  Και επειδή κάποιοι μιλάνε για συνεργασία μαζί μας, δηλαδή μας θέλουν για την συγκάλυψη των πραγμάτων; Ή για να τα αποκαλύψουμε όλα και να αλλάξουμε σελίδα; Αυτό ζητά ο κόσμος και φίλοι μου που προέρχονται από του ΠΑΣΟΚ: «αλλάξτε τα όλα, όχι συγκάλυψη του παρελθόντος.»

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr