«Συνολική λύση για το ιδιωτικό χρέος – Κατοχύρωση του δικαιώματος στην 1η κατοικία»

Συνέντευξη στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 «Πίσω από τις Γραμμές», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο και Ελένη Καλογεροπούλου.

Το βίντεο της συζήτησης

 

Σημεία παρέμβασης

* Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δημιουργεί όφελος για την κοινωνία σε συνθήκες διασφάλισης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας.

* Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναπτύσσεται σε 2 πυλώνες:

  • Στην άμεση ανακούφιση της κοινωνίας από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με αποκατάσταση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης
  • Στη διαμόρφωση των βάσεων για ένα νέο βιώσιμο και ανθεκτικό αναπτυξιακό υπόδειγμα.

* Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει τρεις δέσμες πολιτικών και μέτρων:

  • Διαρθρωτικές/θεσμικές παρεμβάσεις
  • Πολιτικές άμεσης χρηματοδότησης
  • Πολιτικές χρηματοδοτημένες από την ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

* Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα «βαρίδι» στα πόδια της κοινωνίας και της οικονομίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίνει διέξοδο και ειδικά για την 1η κατοικία, την αναγνωρίζει ως διακριτό δικαίωμα, για το οποίο και προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις και προστασία.

* Ακόμη και αν δεν χρειαζόταν «αριθμητικά», ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επιδίωκε προγραμματικές συμφωνίες σε προοδευτική κατεύθυνση. Οι ανάγκες της χώρας και οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν προοδευτικές πολιτικές με τις ευρύτερες δυνατές προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως πρώτο κόμμα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα δημιουργίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μακράς πνοής στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

* Αυτά που πρόσφατα είπε ο κ. Κουτσούμπας για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα τον «κυνηγούν».

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr