«Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία κινήσεων για προοδευτική διέξοδο μετά την 21η Μάη»

Συνέντευξη στον Real Fm και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Σημεία από τη συνέντευξη

* Μέσα από την επαφή με τον κόσμο στη Δυτική Αθήνα, διαπιστώνω ότι η κοινωνία ζει σε συνθήκες ενός τριπλού σοκ:

  • Το σοκ της πανδημίας
  • Το σοκ της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας
  • Το σοκ των Τεμπών

* Οι πολίτες περίμεναν:

  • Βελτίωση του ΕΣΥ μετά την πανδημία. Δεν την είδαν.
  • Σημαντική ανακούφιση από την επέλαση της ακρίβειας. Δεν την είδαν.
  • Ότι μετά τον κορονοϊό η ζωή και η ασφάλεια θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Και ζήσαμε τα Τέμπη.

* Σήμερα είναι διάχυτη στην κοινωνία η κατάρρευση των προσδοκιών από τη ΝΔ και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα οι πολίτες επαναξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία» που ζήσαμε και βλέπουν την προοπτική που η προοδευτική κυβέρνηση φέρνει.

* Από τη χρεοκοπία του 1893 μέχρι σήμερα, υπάρχουν ιστορικά δύο μεγάλες παρατάξεις. Εκείνη που προσπαθεί να συμμαζέψει τα πράγματα στον τόπο και εκείνη που δημαγωγεί με (αντι)φορολογικό λαϊκισμό. Τότε ήταν ο Τρικούπης και ο Δηλιγιάννης. Σύγχρονος «Δηλιγιάννης» ο κ. Μητσοτάκης.

* Σήμερα η ακρίβεια «διαλύει» την κοινωνία και χτυπά ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που το μεγαλύτερο μέρος τους καταναλώνεται στα «βασικά», σε «τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο». Χρειάζεται λοιπόν παρέμβαση σε 3 επίπεδα: Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – Έλεγχος της διαμόρφωσης των τιμών και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας – Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

* Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει άμεσο καθήκον να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, να επιτύχει μείωση του κόστους ζωής, και να αυξήσει τα εισοδήματα. Χωρίς να μειώσουμε τον πληθωρισμό, η ονομαστική αύξηση εισοδημάτων απλά θα περιορίζει τις απώλειες από την ακρίβεια. Είπε πχ ο κ. Μητσοτάκης «αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός τόσο», χωρίς να πει ότι «το κόστος ζωής αυξήθηκε υπερπολλαπλάσια». Άρα δεν έχουμε πραγματική αύξηση.

* Από το βράδυ της 21ης Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αναλάβει να δώσει την προοδευτική διέξοδο.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,908

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr