«Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία κινήσεων για προοδευτική διέξοδο μετά την 21η Μάη»

Συνέντευξη στον Real Fm και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Σημεία από τη συνέντευξη

* Μέσα από την επαφή με τον κόσμο στη Δυτική Αθήνα, διαπιστώνω ότι η κοινωνία ζει σε συνθήκες ενός τριπλού σοκ:

  • Το σοκ της πανδημίας
  • Το σοκ της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας
  • Το σοκ των Τεμπών

* Οι πολίτες περίμεναν:

  • Βελτίωση του ΕΣΥ μετά την πανδημία. Δεν την είδαν.
  • Σημαντική ανακούφιση από την επέλαση της ακρίβειας. Δεν την είδαν.
  • Ότι μετά τον κορονοϊό η ζωή και η ασφάλεια θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Και ζήσαμε τα Τέμπη.

* Σήμερα είναι διάχυτη στην κοινωνία η κατάρρευση των προσδοκιών από τη ΝΔ και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα οι πολίτες επαναξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία» που ζήσαμε και βλέπουν την προοπτική που η προοδευτική κυβέρνηση φέρνει.

* Από τη χρεοκοπία του 1893 μέχρι σήμερα, υπάρχουν ιστορικά δύο μεγάλες παρατάξεις. Εκείνη που προσπαθεί να συμμαζέψει τα πράγματα στον τόπο και εκείνη που δημαγωγεί με (αντι)φορολογικό λαϊκισμό. Τότε ήταν ο Τρικούπης και ο Δηλιγιάννης. Σύγχρονος «Δηλιγιάννης» ο κ. Μητσοτάκης.

* Σήμερα η ακρίβεια «διαλύει» την κοινωνία και χτυπά ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που το μεγαλύτερο μέρος τους καταναλώνεται στα «βασικά», σε «τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο». Χρειάζεται λοιπόν παρέμβαση σε 3 επίπεδα: Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – Έλεγχος της διαμόρφωσης των τιμών και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας – Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

* Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει άμεσο καθήκον να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, να επιτύχει μείωση του κόστους ζωής, και να αυξήσει τα εισοδήματα. Χωρίς να μειώσουμε τον πληθωρισμό, η ονομαστική αύξηση εισοδημάτων απλά θα περιορίζει τις απώλειες από την ακρίβεια. Είπε πχ ο κ. Μητσοτάκης «αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός τόσο», χωρίς να πει ότι «το κόστος ζωής αυξήθηκε υπερπολλαπλάσια». Άρα δεν έχουμε πραγματική αύξηση.

* Από το βράδυ της 21ης Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αναλάβει να δώσει την προοδευτική διέξοδο.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr