«Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία κινήσεων για προοδευτική διέξοδο μετά την 21η Μάη»

Συνέντευξη στον Real Fm και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Σημεία από τη συνέντευξη

* Μέσα από την επαφή με τον κόσμο στη Δυτική Αθήνα, διαπιστώνω ότι η κοινωνία ζει σε συνθήκες ενός τριπλού σοκ:

  • Το σοκ της πανδημίας
  • Το σοκ της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας
  • Το σοκ των Τεμπών

* Οι πολίτες περίμεναν:

  • Βελτίωση του ΕΣΥ μετά την πανδημία. Δεν την είδαν.
  • Σημαντική ανακούφιση από την επέλαση της ακρίβειας. Δεν την είδαν.
  • Ότι μετά τον κορονοϊό η ζωή και η ασφάλεια θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Και ζήσαμε τα Τέμπη.

* Σήμερα είναι διάχυτη στην κοινωνία η κατάρρευση των προσδοκιών από τη ΝΔ και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα οι πολίτες επαναξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία» που ζήσαμε και βλέπουν την προοπτική που η προοδευτική κυβέρνηση φέρνει.

* Από τη χρεοκοπία του 1893 μέχρι σήμερα, υπάρχουν ιστορικά δύο μεγάλες παρατάξεις. Εκείνη που προσπαθεί να συμμαζέψει τα πράγματα στον τόπο και εκείνη που δημαγωγεί με (αντι)φορολογικό λαϊκισμό. Τότε ήταν ο Τρικούπης και ο Δηλιγιάννης. Σύγχρονος «Δηλιγιάννης» ο κ. Μητσοτάκης.

* Σήμερα η ακρίβεια «διαλύει» την κοινωνία και χτυπά ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που το μεγαλύτερο μέρος τους καταναλώνεται στα «βασικά», σε «τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο». Χρειάζεται λοιπόν παρέμβαση σε 3 επίπεδα: Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – Έλεγχος της διαμόρφωσης των τιμών και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας – Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

* Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει άμεσο καθήκον να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, να επιτύχει μείωση του κόστους ζωής, και να αυξήσει τα εισοδήματα. Χωρίς να μειώσουμε τον πληθωρισμό, η ονομαστική αύξηση εισοδημάτων απλά θα περιορίζει τις απώλειες από την ακρίβεια. Είπε πχ ο κ. Μητσοτάκης «αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός τόσο», χωρίς να πει ότι «το κόστος ζωής αυξήθηκε υπερπολλαπλάσια». Άρα δεν έχουμε πραγματική αύξηση.

* Από το βράδυ της 21ης Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αναλάβει να δώσει την προοδευτική διέξοδο.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr