«Τα ψέματα της ΝΔ για φορολογία και μισθούς»

Συνέντευξη στην εκπομπή EΡΤ Talks του EPT News, με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.

 

Σημεία της συνέντευξης

* Ποια είναι η βαριά κληρονομιά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη;

  • Αυξημένο χρέος κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Αύξηση του κατά κεφαλή χρέους/Έλληνα πολίτη από 33.000 ευρώ σε 38.000 ευρώ.

* Η κυβέρνηση σήμερα «πανηγυρίζει» για την οικονομία με τρόπο που θυμίζει τη «θωρακισμένη Ελλάδα» του 2009. Η συνέχεια είναι γνωστή. Αν στην κάλπη δεν ψηφιστεί αλλαγή πολιτικής, η κατάσταση για τη χώρα θα είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητεί καθαρή εντολή για για τη δυνατότητα σχηματισμού ευρείας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μακράς προοπτικής. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κάλπη της 21ης Μάη.

* Την τετραετία 2019-23 η κοινωνία στην Ελλάδα πλήρωσε 2,8 δισ. ευρώ/έτος περισσότερους φόρους κατά μ.ο. σε σχέση με την τετραετία 2015-19. Αυτό δεν οφείλεται στην «ανάπτυξη» όπως δήθεν επαίρεται η ΝΔ, αλλά στο ότι ο πληθωρισμός φτωχοποίησε τους πολίτες μέσω των έμμεσων φόρων.

* Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει εαυτόν δήθεν «συνεπή» σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του το 2019 για τον κατώτατο μισθό. Μα σήμερα ο ονομαστικός μισθός έχει αυξηθεί σε συνθήκες πολλαπλάσιου πληθωρισμού. Άρα τα χαμηλά εισοδήματα είναι ακόμη χαμηλότερα.

* Η ΝΔ θεωρεί «επένδυση» κάθε ιδιοκτησιακή αλλαγή μιας επιχείρησης ή μια εξαγορά στο real estate. «Χρήσιμες» και αυτές, όμως παραγωγικές επενδύσεις, πραγματικά ωφέλιμες για την οικονομία και τους εργαζόμενους, είναι αυτές που ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας.

 

Όλη η συζήτηση

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr