«Το “επιτελικό κράτος” είναι το πιο ξεδιάντροπο σύστημα “διευθετήσεων” διαχρονικά»

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική TV, στην εκπομπή «Εκλογές 2023» και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλλο.

To βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με τη διεθνή απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση:

  • προοδευτική
  • προγραμματικής συνεργασίας
  • ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας
  • μακράς πνοής

* Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό, άλλωστε αποφεύγει και το ντιμπέιτ. Τι κάνει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης; Σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φοβίσει. Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει. Το 2015 ο κ. Σαμαράς σκιαμαχούσε και τότε με ένα «φάντασμα», που δήθεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι έχασε. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα». Αυτή τη φορά ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με του κ. Βαρουφάκη. Και θα χάσει.

* Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τετραετία 2019-23 αύξησε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επαίρονται για την «ανάπτυξη». Μα είναι μεγέθυνση που χρηματοδοτήθηκε με δανεικά, τα οποία μάλιστα είναι περισσότερα από τον πλούτο που δημιουργήθηκε.

* Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «αυξήθηκαν» οι μισθοί και υπόσχεται και νέα… αύξηση. Μα για ποια αύξηση μιλά με αυτόν τον πληθωρισμό, που τρώει την αγοραστική δύναμη. Τι είπε, λοιπόν, σήμερα ο ΟΟΣΑ; Ότι μειώθηκε κατά 7,4% ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022.

* Μιλά ο κ. Μητσοτάκης για επενδύσεις, αλλά δεν μας λέει ποιες από αυτές ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας. Ας διαβάσει την Έκθεση της ΤτΕ που σημειώνει ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις δεν καλύπτουν το παραγωγικό κενό ή την πρόσφατη κριτική του κ. Σημίτη.

* Αν συγκρίνουμε τα φορολογικά βάρη 2015-19 και 2019-23, την τετραετία Μητσοτάκη, η κοινωνία πληρώνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα τον χρόνο σε σχέση με πριν. Και γιατί αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη ενώ ονομαστικά οι φόροι δεν αυξήθηκαν; Γιατί το 60% των φορολογικών εσόδων είναι έμμεσοι φόροι, που λόγω πληθωρισμού «γονάτισαν» τα εισοδήματα και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία.

* Το φορολογικό σύστημα διαχρονικά είχε στρεβλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως το έκανε πολύ πιο άνισο και άδικο, επιβάλλοντας αντίστροφη αναδιανομή από τα κάτω προς τα πάνω, με εδραίωση ανισοτήτων και δημιουργία και νέων. Να μεταβιβάσει ο Έλληνας το σπίτι στο παιδί του χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις; Ναι! Να είναι αφορολόγητη όμως η δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ ανά πάροχο ή και 4.8 εκατομμυρίων ανά δωρεοδόχο; Όχι!

* Ο κ. Μητσοτάκης μείωσε τον φόρο κερδών, αλλά όχι της εργασίας. Κάποιοι μισθωτοί για ελαφρυνθούν, φτιάχνουν μια ΙΚΕ. Να φορολογηθεί χαμηλά το μέρισμα μέχρι πχ τις 50 χιλιάδες ευρώ; Ναι! Να φορολογηθεί με μόνο 5% το μέρισμα εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων; Όχι!

* Το «επιτελικό κράτος» ίσως είναι το πιο συγκεντρωτικό και ξεδιάντροπο σύστημα «διευθετήσεων» που έχει γνωρίσει ο τόπος διαχρονικά.

* Η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους. Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός #Μητσοτάκη τους αύξησε. Έχουμε όμως χρόνο και δυνατότητες μπροστά μας χάρη στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

  • Μας έβγαλε από τα μνημόνια το 2018
  • Ρύθμισε μέχρι το 2030 το χρέος και έφτιαξε το «μαξιλάρι»

* Μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και μακράς πνοής, με κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει καθήκον και ευθύνη να θωρακίσει τη χώρα, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, να κάνει βιώσιμο το παραγωγικό υπόδειγμα και να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr