«Το “επιτελικό κράτος” είναι το πιο ξεδιάντροπο σύστημα “διευθετήσεων” διαχρονικά»

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική TV, στην εκπομπή «Εκλογές 2023» και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλλο.

To βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με τη διεθνή απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση:

  • προοδευτική
  • προγραμματικής συνεργασίας
  • ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας
  • μακράς πνοής

* Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό, άλλωστε αποφεύγει και το ντιμπέιτ. Τι κάνει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης; Σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φοβίσει. Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει. Το 2015 ο κ. Σαμαράς σκιαμαχούσε και τότε με ένα «φάντασμα», που δήθεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι έχασε. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα». Αυτή τη φορά ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με του κ. Βαρουφάκη. Και θα χάσει.

* Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τετραετία 2019-23 αύξησε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επαίρονται για την «ανάπτυξη». Μα είναι μεγέθυνση που χρηματοδοτήθηκε με δανεικά, τα οποία μάλιστα είναι περισσότερα από τον πλούτο που δημιουργήθηκε.

* Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «αυξήθηκαν» οι μισθοί και υπόσχεται και νέα… αύξηση. Μα για ποια αύξηση μιλά με αυτόν τον πληθωρισμό, που τρώει την αγοραστική δύναμη. Τι είπε, λοιπόν, σήμερα ο ΟΟΣΑ; Ότι μειώθηκε κατά 7,4% ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022.

* Μιλά ο κ. Μητσοτάκης για επενδύσεις, αλλά δεν μας λέει ποιες από αυτές ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας. Ας διαβάσει την Έκθεση της ΤτΕ που σημειώνει ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις δεν καλύπτουν το παραγωγικό κενό ή την πρόσφατη κριτική του κ. Σημίτη.

* Αν συγκρίνουμε τα φορολογικά βάρη 2015-19 και 2019-23, την τετραετία Μητσοτάκη, η κοινωνία πληρώνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα τον χρόνο σε σχέση με πριν. Και γιατί αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη ενώ ονομαστικά οι φόροι δεν αυξήθηκαν; Γιατί το 60% των φορολογικών εσόδων είναι έμμεσοι φόροι, που λόγω πληθωρισμού «γονάτισαν» τα εισοδήματα και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία.

* Το φορολογικό σύστημα διαχρονικά είχε στρεβλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως το έκανε πολύ πιο άνισο και άδικο, επιβάλλοντας αντίστροφη αναδιανομή από τα κάτω προς τα πάνω, με εδραίωση ανισοτήτων και δημιουργία και νέων. Να μεταβιβάσει ο Έλληνας το σπίτι στο παιδί του χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις; Ναι! Να είναι αφορολόγητη όμως η δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ ανά πάροχο ή και 4.8 εκατομμυρίων ανά δωρεοδόχο; Όχι!

* Ο κ. Μητσοτάκης μείωσε τον φόρο κερδών, αλλά όχι της εργασίας. Κάποιοι μισθωτοί για ελαφρυνθούν, φτιάχνουν μια ΙΚΕ. Να φορολογηθεί χαμηλά το μέρισμα μέχρι πχ τις 50 χιλιάδες ευρώ; Ναι! Να φορολογηθεί με μόνο 5% το μέρισμα εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων; Όχι!

* Το «επιτελικό κράτος» ίσως είναι το πιο συγκεντρωτικό και ξεδιάντροπο σύστημα «διευθετήσεων» που έχει γνωρίσει ο τόπος διαχρονικά.

* Η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους. Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός #Μητσοτάκη τους αύξησε. Έχουμε όμως χρόνο και δυνατότητες μπροστά μας χάρη στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

  • Μας έβγαλε από τα μνημόνια το 2018
  • Ρύθμισε μέχρι το 2030 το χρέος και έφτιαξε το «μαξιλάρι»

* Μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και μακράς πνοής, με κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει καθήκον και ευθύνη να θωρακίσει τη χώρα, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, να κάνει βιώσιμο το παραγωγικό υπόδειγμα και να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr