«Το “επιτελικό κράτος” είναι το πιο ξεδιάντροπο σύστημα “διευθετήσεων” διαχρονικά»

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική TV, στην εκπομπή «Εκλογές 2023» και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλλο.

To βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με τη διεθνή απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση:

  • προοδευτική
  • προγραμματικής συνεργασίας
  • ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας
  • μακράς πνοής

* Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό, άλλωστε αποφεύγει και το ντιμπέιτ. Τι κάνει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης; Σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φοβίσει. Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει. Το 2015 ο κ. Σαμαράς σκιαμαχούσε και τότε με ένα «φάντασμα», που δήθεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι έχασε. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σκιαμαχεί με ένα «φάντασμα». Αυτή τη φορά ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με του κ. Βαρουφάκη. Και θα χάσει.

* Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τετραετία 2019-23 αύξησε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επαίρονται για την «ανάπτυξη». Μα είναι μεγέθυνση που χρηματοδοτήθηκε με δανεικά, τα οποία μάλιστα είναι περισσότερα από τον πλούτο που δημιουργήθηκε.

* Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «αυξήθηκαν» οι μισθοί και υπόσχεται και νέα… αύξηση. Μα για ποια αύξηση μιλά με αυτόν τον πληθωρισμό, που τρώει την αγοραστική δύναμη. Τι είπε, λοιπόν, σήμερα ο ΟΟΣΑ; Ότι μειώθηκε κατά 7,4% ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022.

* Μιλά ο κ. Μητσοτάκης για επενδύσεις, αλλά δεν μας λέει ποιες από αυτές ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας. Ας διαβάσει την Έκθεση της ΤτΕ που σημειώνει ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις δεν καλύπτουν το παραγωγικό κενό ή την πρόσφατη κριτική του κ. Σημίτη.

* Αν συγκρίνουμε τα φορολογικά βάρη 2015-19 και 2019-23, την τετραετία Μητσοτάκη, η κοινωνία πληρώνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα τον χρόνο σε σχέση με πριν. Και γιατί αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη ενώ ονομαστικά οι φόροι δεν αυξήθηκαν; Γιατί το 60% των φορολογικών εσόδων είναι έμμεσοι φόροι, που λόγω πληθωρισμού «γονάτισαν» τα εισοδήματα και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία.

* Το φορολογικό σύστημα διαχρονικά είχε στρεβλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως το έκανε πολύ πιο άνισο και άδικο, επιβάλλοντας αντίστροφη αναδιανομή από τα κάτω προς τα πάνω, με εδραίωση ανισοτήτων και δημιουργία και νέων. Να μεταβιβάσει ο Έλληνας το σπίτι στο παιδί του χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις; Ναι! Να είναι αφορολόγητη όμως η δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ ανά πάροχο ή και 4.8 εκατομμυρίων ανά δωρεοδόχο; Όχι!

* Ο κ. Μητσοτάκης μείωσε τον φόρο κερδών, αλλά όχι της εργασίας. Κάποιοι μισθωτοί για ελαφρυνθούν, φτιάχνουν μια ΙΚΕ. Να φορολογηθεί χαμηλά το μέρισμα μέχρι πχ τις 50 χιλιάδες ευρώ; Ναι! Να φορολογηθεί με μόνο 5% το μέρισμα εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων; Όχι!

* Το «επιτελικό κράτος» ίσως είναι το πιο συγκεντρωτικό και ξεδιάντροπο σύστημα «διευθετήσεων» που έχει γνωρίσει ο τόπος διαχρονικά.

* Η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους. Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός #Μητσοτάκη τους αύξησε. Έχουμε όμως χρόνο και δυνατότητες μπροστά μας χάρη στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

  • Μας έβγαλε από τα μνημόνια το 2018
  • Ρύθμισε μέχρι το 2030 το χρέος και έφτιαξε το «μαξιλάρι»

* Μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και μακράς πνοής, με κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει καθήκον και ευθύνη να θωρακίσει τη χώρα, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, να κάνει βιώσιμο το παραγωγικό υπόδειγμα και να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr