«Αναγκαίο ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα FM 94,3, στην εκπομπή των Άγγελου Μπόβαλη και Πάνου Πουρνάρα.

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Η ελληνική κοινωνία -εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τριχοτομείται:
• Ένα 30% είναι δυναμικό και κερδοφόρο
• Ένα 30% επιβιώνει χωρίς να μπορεί να βρει προοπτική
• Το υπόλοιπο 40% βρίσκεται παγιδευμένο σε παλιά χρέη, αδυνατώντας να μείνει «πάνω από το νερό».

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η προοδευτική εναλλακτική και ένα σοβαρό σχέδιο βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα κάνει τη χώρα ανθεκτική και θα φέρει στο προσκήνιο τους αποκλεισμένους από την πολιτική της ΝΔ.

* Για μέρες ακούγαμε τον εθνικά ανεύθυνο και διχαστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη για τη Ροδόπη. Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που άφησαν τη Θράκη «ουραγό» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Εθνικά υπεύθυνη, λοιπόν, στάση είναι εκείνη που αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής όλου του πληθυσμού της περιοχής και δίνει προοπτική στους ανθρώπους της. Αλλιώς ο διχαστικός λαϊκισμός είναι η άλλη όψη του νομίσματος της σκόπιμης υστέρησης.

* Λέει η ΝΔ «αυξήθηκε “τόσο” ο ονομαστικός μισθός». Μα αν είχε αυξηθεί στην πραγματικότητα, δεν θα το βλέπαμε γύρω μας; Και γιατί δεν το βλέπουμε; Γιατί πληθωρισμός και ακρίβεια υπερκαλύπτουν τις ονομαστικές αυξήσεις. Οπότε έχουμε πραγματικές μειώσεις αγοραστικής δύναμης.

* Σε συνθήκες πληθωρισμού, το κρίσιμο ερώτημα είναι, καλύπτεις την απώλεια αγοραστικής δύναμης ή όχι; Και η ΝΔ με την πολιτική της, απάντησε «όχι». Τα υπόλοιπα ήταν επικοινωνιακή προπαγάνδα. «Επιτυχημένη» μεν, προπαγάνδα δε.

* “Greedflation” ονομάζουν διεθνώς το φαινόμενο. «Πληθωρισμό της απληστίας (των κερδών)» στην Ελλάδα. Και γιατί υπάρχει αυτή η πρόσθετη ασυδοσία στη χώρα μας; Γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι. Κι όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι, ευημερούν οι κερδοσκόποι. Και η απουσία ελέγχων δεν είναι αποτέλεσμα «αδυναμίας μηχανισμών». Είναι το πολιτικό DNA της ΝΔ. Και ποιοι την «πληρώνουν»; Οι πολίτες που καταναλώνουν από το μειωμένο εισόδημά τους, που το «τρώει» ο πληθωρισμός και η ακρίβεια των υπερκερδών.

 

~ Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από έναν #ΣΥΡΙΖΑΠΣ που & ακούει τα «θέλω» της αλλά & τα μετασχηματίζει σε συνεκτικό σχέδιο & εφαρμόσιμες πολιτικές. Για να κερδίσει αξιοπιστία ως κυβερνητικό κόμμα μαζί με την πολιτική του «τι» χρειάζεται & μια πολιτική του «πώς» θα γίνουν όσα προτείνει.~ Ο #ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να αλλάξει πολλά αλλά δεν πρέπει να αλλάξει ράγες. Όπου η Αριστερά θέλησε να υπάρξει απλώς ως μια κιβωτός της αριστερής παράδοσης στην καλύτερη περίπτωση έμεινε στάσιμη, αλλά & όπου επέλεξε να φύγει δήθεν μπροστά με πρότυπο κόμματα όπως το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ διαλύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί κάνει θαύματα αν στηριχτεί στις δικές του σημαντικές επιτυχίες, αν διορθώσει τα δικά του λάθη & υπερβεί τις δικές του αδυναμίες, αν αξιοποιήσει δημιουργικά & μετατρέψει σε μαθήματα για το μέλλον τη δίκη του σπάνια, αν όχι μοναδική διεθνώς, εμπειρία.* «Ποιον ΣΥΡΙΖΑ» - Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

2 μήνες πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
«Ούτε ώρα για χάσιμο» για τον #ΣΥΡΙΖΑΠΣ | Στην Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr