«Αναγκαίο ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα FM 94,3, στην εκπομπή των Άγγελου Μπόβαλη και Πάνου Πουρνάρα.

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Η ελληνική κοινωνία -εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τριχοτομείται:
• Ένα 30% είναι δυναμικό και κερδοφόρο
• Ένα 30% επιβιώνει χωρίς να μπορεί να βρει προοπτική
• Το υπόλοιπο 40% βρίσκεται παγιδευμένο σε παλιά χρέη, αδυνατώντας να μείνει «πάνω από το νερό».

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η προοδευτική εναλλακτική και ένα σοβαρό σχέδιο βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα κάνει τη χώρα ανθεκτική και θα φέρει στο προσκήνιο τους αποκλεισμένους από την πολιτική της ΝΔ.

* Για μέρες ακούγαμε τον εθνικά ανεύθυνο και διχαστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη για τη Ροδόπη. Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που άφησαν τη Θράκη «ουραγό» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Εθνικά υπεύθυνη, λοιπόν, στάση είναι εκείνη που αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής όλου του πληθυσμού της περιοχής και δίνει προοπτική στους ανθρώπους της. Αλλιώς ο διχαστικός λαϊκισμός είναι η άλλη όψη του νομίσματος της σκόπιμης υστέρησης.

* Λέει η ΝΔ «αυξήθηκε “τόσο” ο ονομαστικός μισθός». Μα αν είχε αυξηθεί στην πραγματικότητα, δεν θα το βλέπαμε γύρω μας; Και γιατί δεν το βλέπουμε; Γιατί πληθωρισμός και ακρίβεια υπερκαλύπτουν τις ονομαστικές αυξήσεις. Οπότε έχουμε πραγματικές μειώσεις αγοραστικής δύναμης.

* Σε συνθήκες πληθωρισμού, το κρίσιμο ερώτημα είναι, καλύπτεις την απώλεια αγοραστικής δύναμης ή όχι; Και η ΝΔ με την πολιτική της, απάντησε «όχι». Τα υπόλοιπα ήταν επικοινωνιακή προπαγάνδα. «Επιτυχημένη» μεν, προπαγάνδα δε.

* “Greedflation” ονομάζουν διεθνώς το φαινόμενο. «Πληθωρισμό της απληστίας (των κερδών)» στην Ελλάδα. Και γιατί υπάρχει αυτή η πρόσθετη ασυδοσία στη χώρα μας; Γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι. Κι όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι, ευημερούν οι κερδοσκόποι. Και η απουσία ελέγχων δεν είναι αποτέλεσμα «αδυναμίας μηχανισμών». Είναι το πολιτικό DNA της ΝΔ. Και ποιοι την «πληρώνουν»; Οι πολίτες που καταναλώνουν από το μειωμένο εισόδημά τους, που το «τρώει» ο πληθωρισμός και η ακρίβεια των υπερκερδών.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr