Τα όσα αποκαλύφθηκαν ως τώρα σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του σωματείου «Αίας» δείχνουν ότι η έρευνα για το ντόπινγκ δε θα προχωρήσει σε βάθος αν δε ριχτεί αμέσως φως στο καθεστώς διαχείρισης δημόσιου χρήματος μέσω ειδικών λογαριασμών.
Όποιος ισχυρίζεται ότι ζητά «κάθαρση» στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού οφείλει τώρα – αν είναι ειλικρινής – να υψώσει την φωνή του για να υποστηρίξει το αίτημα αυτό.
Να έχουμε συγχρόνως υπόψη μας ότι η υπόθεση του «Αίαντα», μέσω του οποίου ο κος Τζέκος και οι πρωταθλητές Κεντέρης και Θάνου απολάμβαναν ειδικών επιχορηγήσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν είναι παρά μόνο κορυφή του παγόβουνου αδιαφανών χρηματοδοτήσεων.
Είναι συγχρόνως και μια καλή ευκαιρία να ανοίξει για τα καλά το πολύ ευρύτερο ζήτημα των ειδικών λογαριασμών.
Ο ειδικός λογαριασμός 234372/1 που διατηρεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι αυτός από τον οποίο επιχορηγούνται διάφοροι αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς ή φυσικά πρόσωπα, με ανεξέλεγκτα κριτήρια επιλογής. Ιδρύθηκε από τους κους Δρυ και Βενιζέλο με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31/5/01 που ορίζει ότι το ετήσιο ύψος του δεν μπορεί να είναι κάτω των 75 δις. δραχμών.
Στο λογαριασμό αυτό, που έχει την ονομασία «Ε.Δ.–Κατάθεση μερίσματος από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ», κατευθύνονταν κάθε χρόνο τα τεράστια ποσά που δικαιούται το
Δημόσιο από τα κέρδη του ΟΠΑΠ. Το ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί ή άτομα επιχορηγούντο το αποφάσιζε ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού με τους αρμόδιους υφυπουργούς χωρίς να οφείλει να δώσει λογαριασμό σε κανένα.
Δεν μιλάμε για μικροποσά. Το ποσό των 75 δις, διαθέσιμο για κάθε αδιαφανή χρήση, είναι εφάμιλλο με την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου από τον κρατικό προϋπολογισμού
Άλλο παράδειγμα, για να πάρουν οι αναγνώστες μια εικόνα για την τάξη μεγέθους των ποσών για τα οποία κουβεντιάζουμε.
Τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι τα έτη 2001 και 2002 δαπανήθηκαν μέσω του Ε.Δ. 234372/1 170 δις δραχμές (525 εκατ. ευρώ).
Για το 2003-04 ακόμα δε διαθέτουμε στοιχεία αλλά λογικά περιμένει κανείς ότι, εν όψει Ολυμπιακών αγώνων, τα αντίστοιχα ποσά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την τετραετία 2001-2003 δαπανήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου ειδικού λογαριασμού 234372/1 πάνω από 300 δις δρχ., ήτοι συνολικό ποσό πολύ μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου!
Παίρνοντας υπόψη ότι το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι «όλα τα έσοδα και έξοδα του κράτους εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό» και ότι ο Ε.Δ. 234372/1 δεν είναι παρά ένας από εκατοντάδες ειδικούς λογαριασμούς -την ύπαρξη των οποίων είχε αποκαλύψει από το περυσινό φθινόπωρο ο Συνασπισμός μέσω του βουλευτή του Π. Λαφαζάνη- θα καταλάβετε το μέγεθος του συνολικού προβλήματος αδιαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Η υπόθεση του ντόπινγκ, έχοντας τραβήξει την προσοχή των πολιτών είναι αφορμή να χυθεί φως στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από προηγούμενες κυβερνήσεις και να αποτελέσει λύδια λίθο των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την πολυδιαφημισμένη πια πρόθεσή της για διαφάνεια.
Μη ξεχνάμε και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας που, έξη μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όχι μόνο σιωπά αλλά διατηρεί και συνεχίζει να διαχειρίζεται το κραυγαλέα αδιαφανές καθεστώς των ειδικών λογαριασμών.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της.
Εμείς από την πρώτη Σεπτέμβρη καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό πολιτισμού και τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών.
Εκεί καλούμε την κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στις δοσοληψίες του ειδικού λογαριασμού 234372/1 και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του εντάσσοντας τις αναγκαίες συναλλαγές στον τακτικό προϋπολογισμό.
Πολύ συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί ερωτώνται: Ποιοι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και με ποια ποσά χρηματοδοτήθηκαν από τον Ε.Δ. 234772/1 του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τα έτη 2003 και 2004, αν έχει ελεγχθεί ο λογαριασμός από το Ελεγκτικό συνέδριο (και αν ναι, να κατατεθούν οι εκθέσεις ελέγχου) και αν σκοπεύει η σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει τον Ε.Δ. 234772/1 εντάσσοντας τις σχετικές συναλλαγές στον τακτικό προϋπολογισμό.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας
dragasakis.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η θηριώδης, όπως ονομάστηκε, αποχή αναδεικνύουν το πρόβλημα εμπισ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter