Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΥΡΙΑΝΗ”_Αδιαφάνεια, ντόπινγκ και ειδικοί λογαριασμοί_

Τα όσα αποκαλύφθηκαν ως τώρα σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του σωματείου «Αίας» δείχνουν ότι η έρευνα για το ντόπινγκ δε θα προχωρήσει σε βάθος αν δε ριχτεί αμέσως φως στο καθεστώς διαχείρισης δημόσιου χρήματος μέσω ειδικών λογαριασμών. 

Όποιος ισχυρίζεται ότι ζητά «κάθαρση» στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού οφείλει τώρα – αν είναι ειλικρινής – να υψώσει την φωνή του για να υποστηρίξει το αίτημα αυτό.

Να έχουμε συγχρόνως υπόψη μας ότι η υπόθεση του «Αίαντα», μέσω του οποίου ο κος Τζέκος και οι πρωταθλητές Κεντέρης και Θάνου απολάμβαναν ειδικών επιχορηγήσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν είναι παρά μόνο κορυφή του παγόβουνου αδιαφανών χρηματοδοτήσεων.

 Είναι συγχρόνως και μια καλή ευκαιρία να ανοίξει για τα καλά το πολύ ευρύτερο ζήτημα των ειδικών λογαριασμών.

Ο ειδικός λογαριασμός 234372/1 που διατηρεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι αυτός από τον οποίο επιχορηγούνται διάφοροι αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς ή φυσικά πρόσωπα, με ανεξέλεγκτα κριτήρια επιλογής.   Ιδρύθηκε από τους κους Δρυ και Βενιζέλο με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31/5/01 που ορίζει ότι το ετήσιο ύψος του δεν μπορεί να είναι κάτω των 75 δις. δραχμών.

Στο λογαριασμό αυτό, που έχει την ονομασία «Ε.Δ.–Κατάθεση μερίσματος από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ», κατευθύνονταν κάθε χρόνο τα τεράστια ποσά που δικαιούται το

Δημόσιο από τα κέρδη του ΟΠΑΠ. Το ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί ή άτομα επιχορηγούντο το αποφάσιζε ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού με τους αρμόδιους υφυπουργούς χωρίς να οφείλει να δώσει λογαριασμό σε κανένα.

 Δεν μιλάμε για μικροποσά. Το ποσό των 75 δις, διαθέσιμο για κάθε αδιαφανή χρήση, είναι εφάμιλλο με την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου από τον κρατικό προϋπολογισμού

Άλλο παράδειγμα, για να πάρουν οι αναγνώστες μια εικόνα για την τάξη μεγέθους των ποσών για τα οποία κουβεντιάζουμε.

Τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι τα έτη 2001 και 2002 δαπανήθηκαν μέσω του Ε.Δ. 234372/1 170 δις δραχμές (525 εκατ. ευρώ).

Για το 2003-04 ακόμα δε διαθέτουμε στοιχεία αλλά λογικά περιμένει κανείς ότι, εν όψει Ολυμπιακών αγώνων, τα αντίστοιχα ποσά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την τετραετία 2001-2003 δαπανήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου ειδικού λογαριασμού 234372/1 πάνω από 300 δις δρχ., ήτοι συνολικό ποσό πολύ μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου!

Παίρνοντας υπόψη ότι το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι «όλα τα έσοδα και έξοδα του κράτους εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό» και ότι ο Ε.Δ. 234372/1 δεν είναι παρά ένας από εκατοντάδες ειδικούς λογαριασμούς -την ύπαρξη των οποίων είχε αποκαλύψει από το περυσινό φθινόπωρο ο Συνασπισμός μέσω του βουλευτή του Π. Λαφαζάνη- θα καταλάβετε το μέγεθος του συνολικού προβλήματος αδιαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

 

 

Η υπόθεση του ντόπινγκ, έχοντας τραβήξει την προσοχή των πολιτών είναι αφορμή να χυθεί φως στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από προηγούμενες κυβερνήσεις και να αποτελέσει λύδια λίθο των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την πολυδιαφημισμένη πια πρόθεσή της για διαφάνεια.

Μη ξεχνάμε και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας που, έξη μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όχι μόνο σιωπά αλλά διατηρεί και συνεχίζει να διαχειρίζεται το κραυγαλέα αδιαφανές καθεστώς των ειδικών λογαριασμών.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της.

Εμείς από την πρώτη Σεπτέμβρη καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό πολιτισμού και τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών.

Εκεί καλούμε την κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στις δοσοληψίες του ειδικού λογαριασμού 234372/1 και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του εντάσσοντας τις αναγκαίες συναλλαγές στον τακτικό προϋπολογισμό.

Πολύ συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί ερωτώνται: Ποιοι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και με ποια ποσά χρηματοδοτήθηκαν από τον Ε.Δ. 234772/1 του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τα έτη 2003 και 2004, αν έχει ελεγχθεί ο λογαριασμός από το Ελεγκτικό συνέδριο (και αν ναι, να κατατεθούν οι εκθέσεις ελέγχου) και αν σκοπεύει η σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει τον Ε.Δ. 234772/1 εντάσσοντας τις σχετικές συναλλαγές στον τακτικό προϋπολογισμό.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,793

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

* Το 2014 η χώρα δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για έξοδο από τα Μνημόνια. Γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς & η ΝΔ «δραπέτευσαν» & άφησαν τη χώρα στον γκρεμό. Οι προϋποθέσεις εξόδου διαμορφώθηκαν μόνο με την κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ ως το 2018, όποτε & πράγματι βγήκαμε από τα μνημόνια.* Σήμερα & με την ανεύθυνη πολιτική του κ. Μητσοτάκη, βασικός στρατηγικός στόχος της Aριστεράς πρέπει να είναι η πρόληψη, πώς δεν θα βρεθούμε ξανά ούτε εμείς ούτε ο λαός σε αυτήν την ανάγκη, πώς θα αποτρέψουμε δηλαδή τη δημιουργία συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα χρεοκοπία & σε νέους καταναγκασμούς.→ Σημεία από την ομιλία στην εκδήλωση του ENA Institute for Alternative Policies «Μεταρρυθμίσεις προς ποια κατεύθυνση; Από τους καταναγκασμούς των μνημονίων στον δρόμο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Σερεμέτη «Οι Μνημονιακές Μεταρρυθμίσεις» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο Tovimagr για τις δομικές αλλαγές που απαιτεί η δομική κρίση που ζούμε 👇🏻 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
"Βάζοντας τέλος στους αντι-ΣΥΡΙΖΑ μύθους για το 2015" | Παρέμβαση στην εκδήλωση του @ENA_Institute "Μεταρρυθμίσεις… https://t.co/vhPc5j1iBw
RT @atsipras:«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ» έλεγαν και «φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν» προκαλούσε ο ΠΘ στ… https://t.co/oDy6ahSycD
Σήμερα & με την ανεύθυνη πολιτική του κ. Μητσοτάκη, βασικός στρατηγικός στόχος της Αριστεράς πρέπει να είναι η πρόλ… https://t.co/UtF70KDHq3
Το 2014 η χώρα δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για έξοδο από τα Μνημόνια. Γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς & η ΝΔ «δραπέτευσαν»… https://t.co/R1Z69RU6SO
RT @ENA_Institute:Έφη Αχτσιόγλου, Γιάννης Δραγασάκης & Γιώργος Σταθάκης στην εκδήλωση "Μεταρρυθμίσεις προς ποια κατεύθυνση; Aπό τα μν… https://t.co/ApHCFX6FdA

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr