Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”_Ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ_

1. Πώς σχολιάζετε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

  Η ομιλία του πρωθυπουργού εξυπηρέτησε κυρίαρχα επικοινωνιακούς στόχους. Πρωταρχικός στόχος του ήταν να καθησυχάσει τους πολίτες για το σήμερα και να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αύριο. Η εξαγγελθείσα ήπια προσαρμογή του κ. Καραμανλή πολιτικά σημαίνει βαθμιαία αποστασιοποίηση της κυβέρνησης από τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά, όπως π.χ για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%.

2. Ποια θέματα, κατά τη γνώμη σας, έμειναν ανοικτά;

Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε για τα τμήματα του πληθυσμού που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ούτε πήρε θέση για την πρόταση νόμου που καταθέσαμε σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη διαπλοκή, τους ειδικούς λογαριασμούς, την ανεργία, τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου… Όσο γι’ αυτά που είπε π.χ  σχετικά με τη διάχυτη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, διέκρινα γενικολογίες, ασάφειες και στρογγυλοποιημένο λόγο.

3. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα της περιφέρειας και ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Δυστυχώς δεν υφίσταται εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής την εξέθεσε, ενώ δεν έθεσε, αλλά ούτε και απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με τη χάραξη μιας τέτοιας στρατηγικής.  Απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός, προκύπτει ότι κατά την άποψη της κυβέρνησης αν γίνουν κάποια έργα στην περιφέρεια θα λυθούν τα προβλήματα. Όμως από την περιφέρεια δεν λείπουν μόνο τα έργα, οι υποδομές και οι πόροι. Λείπουν, κι αυτό είναι το κυριότερο, οι θεσμοί που θα μεταφέρουν γνώση και πληροφόρηση, όχι μόνο από ιδιωτικά δίκτυα, αλλά μέσα από συλλογικούς φορείς και διαδικασίες, που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής για την περιοχή τους.

4. Μπλοκάρεται η ανάπτυξη της περιφέρειας και από το συγκεντρωτισμό του  κεντρικού κράτους;

  Ασφαλώς. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή, παραπέμπει τη λύση όλων των προβλημάτων στα κοινοτικά προγράμματα, παρότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όλες οι απόπειρες περιφερειακής ανάπτυξης μέσω κοινοτικών πόρων προσκρούουν και τελικά υπονομεύονται από την υπανάπτυξη ή την πλήρη απουσία αντιπροσωπευτικών θεσμών σε περιφερειακό επίπεδο, και την υποκατάστασή τους από συγκεντρωτικές δομές του κεντρικού κράτους και τις πελατειακές λογικές που χαρακτηρίζουν τη δράση του.

5. Πώς κρίνετε την απόφαση του ECOFIN που θέτει θέμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας;

Είναι κόλαφος τόσο για τη σημερινή όσο και για την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εν ανάγκη εμφάνιζε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ως ισοσκελισμένους. Η σημερινή διεξήγαγε απογραφή, την οποία έκανε αρνούμενη την πρότασή μας για διακομματική επιτροπή – άρα την έκανε σε καθεστώς αδιαφάνειας. Και οι δύο θέλουν να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο και λογοδοσία. Κάπως έτσι γελοιοποιηθήκαμε ως χώρα διεθνώς. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το βαθύ κράτος είναι το δημοσιονομικό κράτος της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Ό,τι ονομαζόταν σύστημα ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τώρα υπό νέα διεύθυνση.

6. Τι  προτείνει ο Συνασπισμός.

Για να σπάσει αυτό το αδιαφανές, σπάταλο, διαπλεκόμενο βαθύ κράτος απαιτούνται γενναίες δομικές αλλαγές. Ούτε εκσυγχρονίζεται, ούτε μεταρρυθμίζεται. Χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος, η σύνδεση του προϋπολογισμού με τον προγραμματισμό και το άνοιγμά του στον ουσιαστικό έλεγχο του κοινοβουλίου και της κοινωνίας. Και βέβαια, η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και των μυστικών κονδυλίων, η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε όλο το δημόσιο τομέα, εισαγωγή συστημάτων αξιολόγησης και ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr