Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ”_Να ενισχυθούν οι αντιστάσεις. Να αλλάξουν οι πολιτικές_

                          – ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

 

                          – ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

 

Κάθε πρόβλεψη για τις οικονομικές προοπτικές μοιάζει πλέον με δελτίο θυέλλης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική θύελλα  εξελίσσεται σε τυφώνα διαρκείας για την εργασία και τα εισοδήματα.

 

Συγκεκριμένα τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ (Interim Report, 31/3/09) δείχνουν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα υπερβεί φέτος το 4% στην ευρωζώνη, αλλά, και όταν η πτώση σταματήσει, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται υπερβαίνοντας ίσως και το 12%  του εργατικού δυναμικού, μετά to 2010.

 

Οι επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν την πτώση της κερδοφορίας τους ή και για να τη βελτιώσουν, ζητούν, μέσω των εργοδοτικών τους ενώσεων σε όλη την Ευρώπη, κρατικές ενισχύσεις, νέες φοροαπαλλαγές, μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις, μείωση των μισθών, παράκαμψη της εργατικής νομοθεσίας. Ο κίνδυνος είναι ορατός. Προμηνύεται ένας νέος γύρος φορολογικών ανταγωνισμών και κοινωνικού ντάμπιγκ, μια σύγκλιση προς τα κάτω δηλαδή, με θύματα τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος.

 

                           ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

 

Η σύνοδος των G20 δεν απομάκρυνε τους κινδύνους αυτούς. Παρόλο που η απορρύθμιση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων απορρίπτεται τώρα, η απόρριψη αυτή, δεν επεκτείνεται ούτε φραστικά και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών και δημόσιων αγαθών, γεγονός που δείχνει ότι κυρίαρχη κατεύθυνση παραμένει τα βάρη της κρίσης να πέσουν στους εργαζόμενους.

 

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις, να αλλάξει η κατεύθυνση της πολιτικής.

 

Ενδεικτικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ανάγκη:

 

1. Να μπει τέλος στο φορολογικό ανταγωνισμό και τους φορολογικούς παραδείσους. Να μπει φραγμός στο κοινωνικό ντάμπιγκ. Να  υιοθετηθούν για όλη την Ε.Ε. ένα ελάχιστο κοινό κατώτατο όριο φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, καθώς και ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικών ορίων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς και τα ωράρια, προσαρμοσμένα με το επίπεδο παραγωγικότητας της κάθε χώρας.

 

2. Να ανασταλούν οι δεσμεύσεις του συμφώνου σταθερότητας μέχρι αυτό να αντικατασταθεί από ένα διαφορετικό, με αναπτυξιακές και κοινωνικές ρήτρες και, πάντως, να εξασφαλιστούν άμεσα επαρκείς βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση από όλες τις χώρες ενεργητικής δημοσιονομικής πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

 

3. Να δοθεί διέξοδος στο διαρθρωτικό έλλειμμα της ΕΕ σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και τους περιορισμούς που θέτει η συναλλαγματική και νομισματική πολιτική της. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να εκχωρεί τη νομισματική της πολιτική σε ένα θεσμό και να μην μπορεί ο εν λόγω θεσμός να συνδράμει σε περίπτωση που έχει πρόβλημα στο δανεισμό της. Άρα πρέπει με τον ένα ή άλλο τρόπο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση χωρών που έχουν πρόβλημα είτε με έκδοση ευρωομολόγων είτε με άλλον τρόπο.

 

4. Να σταματήσει η χρηματοπιστωτική αφαίμαξη των λαών και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των οικονομιών τους. Να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων να αποκτήσουν δικούς τους εθνικούς τραπεζικούς πυλώνες.

 

Χωρίς τέτοιες και άλλες αλλαγές πολιτικής της Ε.Ε. οι εργαζόμενοι της χώρας μας και των άλλων χωρών μένουν εκτεθειμένοι στους αυτόματους πιλότους και μηχανισμούς της ΟΝΕ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ως μόνη διέξοδο από την κρίση αναγνωρίζουν τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας.

 

Τούτων δοθέντων, χωρίς να εγκαταλείπουμε την ευρωπαϊκή διάσταση και το διεθνή ορίζοντα της πολιτικής, εντείνοντας αντίθετα τη δράση μας στα πεδία αυτά, είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε μια ριζική στροφή στην πολιτική της χώρας μας.

 

             ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ

 

Αντί των πυροσβεστικών και συχνά ανερμάτιστων και πελατειακής λογικής μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκροτημένες, μακράς πνοής πολιτικές και προγράμματα. Στην κατεύθυνση αυτή,  η διαμόρφωση από το κράτος, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους Δήμους δημόσιων επενδύσεων, η άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής κατά της φτώχειας, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και η διεύρυνση του τελευταίου με νέα συλλογικά και κοινωνικά αγαθά, η εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και, εφόσον χρειαστεί, και ευρύτερων τμημάτων του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η δημιουργία νέων “καθαρών” τραπεζών ειδικού κοινωνικού  σκοπού, πρέπει να καταστούν άμεσες προτεραιότητες. 

 

Σε ό,τι αφορά τους πόρους, η αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης των φτωχότερων στρωμάτων, θα αποτρέψει τον κίνδυνο για κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας. Πέραν αυτού, η απεμπλοκή του τραπεζικού συστήματος από την αυτοπαγίδευση στην οποία το οδήγησε η κερδοσκοπική λειτουργία του, η αποκατάσταση των χρηματικών ροών προς την οικονομία, η αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης, η άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της φοροκλοπής, η επαναξιολόγηση και η ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση και την εξασφάλιση πόρων. 

 

Όμως, η διέξοδος από την κρίση, ακόμη και η αναχαίτισή της, είναι  αδιανόητη, δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά χωρίς την άσκηση ενεργητικής δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή χωρίς την προσωρινή αύξηση του δημόσιου  ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

 

Το ερώτημα είναι αν ο δημόσιος δανεισμός θα συνεχίσει να γίνεται ως υποκατάστατο μιας πολιτικής αναδιανομής του πλούτου και των εισοδημάτων ή αν θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα μιας τέτοιας πολιτικής.

 

Η επιδείνωση λοιπόν των οικονομικών προοπτικών κάνει ακόμη πιο αναγκαίο να αλλάξουν οι πολιτικές και στην Ε.Ε. και στη χώρα μας. Οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να προβληθεί αυτή η διπλή απαίτηση.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,908

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr