Άρθρο στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”_Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και οικολογικής θωράκισης της χώρας_

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ                   ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., προβάλλει ως μέγιστο επίτευγμα της πολιτικής της την «ισχυρή ανάπτυξη» εννοώντας με αυτήν τη συνέχιση των σχετικά υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και του εθνικού εισοδήματος.

 Αυτή όμως η «ισχυρή ανάπτυξη» που συνεχίζεται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια περίπου, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε μείωση των ανισοτήτων και σε περιορισμό της φτώχειας, αλλά αντίθετα συνοδεύεται από διεύρυνση αυτών των προβλημάτων, όπως και η Κυβέρνηση όψιμα αναγνωρίζει.

 Το μοντέλο αυτό δημιουργεί ταυτόχρονα ιδιωτικά κέρδη και δημόσια μιζέρια, ιδιωτικό πλούτο και δημόσια ελλείμματα, πληθωρισμό ιδιωτικών αγαθών και συρρίκνωση των δημόσιων αγαθών και υποδομών. Δραματική έκφραση των παραπάνω και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές με τον πρωτοφανή αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδιασμού, μέσων, αλλά και πάνω από όλα μιας πολιτικής βούλησης που να αντιμετωπίζει τα δάση και το περιβάλλον ευρύτερα ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εν δυνάμει αναλώσιμο εμπόρευμα.

 Πρόκειται τελικά για μια «ανάπτυξη» που όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμη και αυτοσυντηρούμενη, αλλά λειτουργεί αυτοκαταστροφικά, συρρικνώνοντας τις οικονομικές, τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις της συνέχισής της.

 Η Κυβέρνηση, προβάλλει επίσης ως επίτευγμα της πολιτικής της τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων κάτω από το όριο του 3% και τη συνακόλουθη άρση της επιτήρησης από την Ε.Ε. Όμως, το επίτευγμα αυτό το πλήρωσαν σκληρά οι εργαζόμενοι με καθήλωση των μισθών και με αύξηση της έμμεσης  (κυρίως) φορολογίας. Το χειρότερο είναι ότι οι θυσίες αυτές, αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά χωρίς ελπίδα και προοπτική, αφού, στο μεταξύ μια νέα δημοσιονομική κρίση έχει ωριμάσει και θα εκδηλωθεί μετά τις εκλογές ως μία «κρίση εσόδων». Στην εξέλιξη αυτή συνεισφέρουν η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ως αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής αλλά και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα, η υπέρβαση των δαπανών και οι πρόσφατες πυρκαγιές.

 Ο άμεσος κίνδυνος που διαγράφεται, λοιπόν, είναι, μετά τις εκλογές, υπό την πίεση ακριβώς αυτής της «κρίσης εσόδων», να κυριαρχήσουν ξανά κοντόφθαλμες και στενά δημοσιονομικές λογικές, να επιχειρηθούν ξανά σκληρές εισοδηματικές και φορολογικές επιδρομές, να αγνοηθούν ξανά οι ανάγκες για μια μακρόπνοη στρατηγική και, πριν από όλα, η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και οικολογικής θωράκισης της χώρας. Μόνο με ένα τέτοιο σχέδιο μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο εναπομείνας δασικός και οικολογικός πλούτος να διασωθεί και ότι η οι κατεστραμμένες περιοχές δεν θα ερημοποιηθούν, αλλά θα αναζωογονηθούν οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά.

 Πέρα από τα μέτρα άμεσης ανακούφισης, θα πρέπει να καταρτισθούν ολοκληρωμένα προγράμματα ανασυγκρότησης για όλες τις πληγείσες περιοχές, όπως έγινε παλαιότερα με τις φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές, αλλά και για τη χώρα συνολικά, θα πρέπει να εξασφαλισθεί ένα σύστημα θωράκισης και αποτροπής ανάλογων καταστροφών στο μέλλον.

Με τις εκλογές μπορούμε να διαμορφώσουμε τους πολιτικούς όρους και συσχετισμούς που να ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη. Για μας, για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι αγώνες για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, αλλά και για την απόκρουση των νέων επιδρομών στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών, θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των μετεκλογικών εξελίξεων. Η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς θα δώσει ώθηση σ’ αυτόν τον αγώνα.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr