Άρθρο στην εφημερίδα “ΚΕΡΔΟΣ”_Να λειτουργήσει Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή_

Μέσω του προϋπολογισμού του κράτους, αναδιανέμεται σχεδόν το 50% του εθνικού εισοδήματος. Η κατανομή των φορολογικών βαρών, η κοινωνική αποτελεσματικότητα των δαπανών, η όλη δημοσιονομική διαχείριση, έχουν τεράστια σημασία για την κάθε κοινωνία.

Όμως, στη χώρα μας, ούτε ο προϋπολογισμός ούτε ο απολογισμός υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο. Ο ρόλος της βουλής είναι τυπικός, τελετουργικός. Η εκάστοτε κυβέρνηση λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αδιαφάνειας. Ενδεικτικό είναι ότι, ακόμα και τα μεγέθη του προϋπολογισμού και ο τρόπος απεικόνισής τους, τροφοδοτούν διαρκώς δικομματικές διαμάχες που συχνά επιλύονται με επιδιαιτησία της Eurostat.

 Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, έχουμε, από χρόνια, προτείνει τη συγκρότηση ενός Γραφείου για τον Προϋπολογισμό στη βουλή. Η ιδέα είναι να υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου του προϋπολογισμού το οποίο να βρίσκεται έξω από την εκτελεστική εξουσία, αυτόνομο ως προς αυτήν. Κατά την επεξεργασία της λάβαμε υπόψη μας τη διεθνή εμπειρία.

 Στην Ε.Ε., το ρόλο αυτόν παίζει η “Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού” του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σε άλλες χώρες, τα κοινοβούλια έχουν παρεμφερείς δομές.

 Στην περίπτωσή μας:

1) Η “Επιτροπή για τον απολογισμό”,  που ήδη λειτουργεί στη βουλή κατά το άρθρο 31Α΄ του Κανονισμού της, πρέπει να αποκτήσει αυξημένο ρόλο. Για να είναι εξ’ αρχής σαφής ο στόχος, καλό είναι να μετονομασθεί σε “Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους”.

2) Η Επιτροπή αυτή πρέπει να είναι “διαρκής” να λειτουργεί δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του έτους και να ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

3) Η Επιτροπή πρέπει να υποστηρίζεται από μια επιστημονική ομάδα υψηλού επιπέδου. Να έχει αυτόνομη σύνδεση με τη Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat, την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΚΕΠΕ και άλλα ιδρύματα που μπορούν να βοηθούν στο έργο της. Να μπορεί να καλεί, στη διάρκεια του έτους, όχι μόνο τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά όλους του Υπουργούς, φορείς του δημοσίου και κοινωνικούς φορείς.

4) Η Επιτροπή αυτή, πρέπει να επισημαίνει έγκαιρα τις αποκλίσεις, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, να προωθεί την κατάρτιση κοινά αποδεκτών, σταθερών και διαφανών κανόνων αποτύπωσης των μεγεθών, με τελικό στόχο να είναι σε θέση να εγγυάται την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς της. 

~ Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από έναν #ΣΥΡΙΖΑΠΣ που & ακούει τα «θέλω» της αλλά & τα μετασχηματίζει σε συνεκτικό σχέδιο & εφαρμόσιμες πολιτικές. Για να κερδίσει αξιοπιστία ως κυβερνητικό κόμμα μαζί με την πολιτική του «τι» χρειάζεται & μια πολιτική του «πώς» θα γίνουν όσα προτείνει.~ Ο #ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να αλλάξει πολλά αλλά δεν πρέπει να αλλάξει ράγες. Όπου η Αριστερά θέλησε να υπάρξει απλώς ως μια κιβωτός της αριστερής παράδοσης στην καλύτερη περίπτωση έμεινε στάσιμη, αλλά & όπου επέλεξε να φύγει δήθεν μπροστά με πρότυπο κόμματα όπως το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ διαλύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί κάνει θαύματα αν στηριχτεί στις δικές του σημαντικές επιτυχίες, αν διορθώσει τα δικά του λάθη & υπερβεί τις δικές του αδυναμίες, αν αξιοποιήσει δημιουργικά & μετατρέψει σε μαθήματα για το μέλλον τη δίκη του σπάνια, αν όχι μοναδική διεθνώς, εμπειρία.* «Ποιον ΣΥΡΙΖΑ» - Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

2 μήνες πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
«Ούτε ώρα για χάσιμο» για τον #ΣΥΡΙΖΑΠΣ | Στην Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr