Άρθρο στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Από την αγοραία στην ένοπλη παγκοσμιοποίηση_

Πριν από τον πόλεμο, οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον, καλλιέργησαν την άποψη ότι η γρήγορη και νικηφόρα έκβαση του πολέμου στο Ιράκ θα λειτουργούσε ως ο καταλύτης για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση. Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και διέδωσαν περαιτέρω οι ανά τον κόσμο κερδοσκόποι και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι πως στη φετινή σύνοδο του DAVOS λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ, στη βάση αυτών των απόψεων διαμορφώθηκε μεταξύ των επιχειρηματιών που πήραν μέρος σ’ αυτό η «συναίνεση», ότι ένας γρήγορος πόλεμος είναι προτιμότερος από την ειρήνη, αφού η τελευταία, η ειρήνη δηλαδή, διαιώνιζε την γεωπολιτική αστάθεια ενώ η εισβολή θα έθετε υποτίθεται τέλος σ’ αυτήν.

Τώρα βέβαια φαίνεται πως ο πόλεμος δεν θα είναι γρήγορος, και η νίκη των εισβολέων θα είναι πύρρειος. Και το σημαντικότερο, πως ο πόλεμος, αυτός μοιάζει μ’ ένα επεισόδιο που η λήξη του δεν θα σημάνει και το τέλος του έργου.

Και τούτο γιατί ο πόλεμος αυτός σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα από την αγοραία στην ένστολη και ένοπλη παγκοσμιοποίηση. Από την παγκοσμιοποίηση μέσω των αγορών και της πολιτικής στην παγκοσμιοποίηση με τη δύναμη των όπλων. Στη δια πυρός και σιδήρου «απελευθέρωση» λαών και αγορών για την κατάκτηση και τον έλεγχό τους. Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αποφανθεί οριστικά αν αυτό είναι δείγμα μιας υπεροχής, μιας αλαζονείας και μιας κατάχρησης δύναμης ή αν είναι εκδήλωση μιας κρίσης, μιας αδυναμίας και μιας έλλειψης εμπιστοσύνης τελικά στις δυνατότητες του αμερικανικού καπιταλισμού να λειτουργήσει και να επεκταθεί με ειρηνικά μέσα.

Επί του παρόντος το πρωτεύον είναι να αναμετρηθούμε με τις συνέπειες αυτού του πολέμου και αυτής της στρατηγικής.

Για να μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για τις συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αναφερθούμε στην κατάσταση της τελευταίας και την προϋπάρχουσα κρίση της.Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος θα αξιοποιηθεί, και αξιοποιείται ήδη, για να φορτωθούν σ’ αυτόν προϋπάρχοντα προβλήματα, και να δικαιολογηθούν πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.

Αυτό έγινε ήδη στη Γερμανία, όπου ο καγκελάριος Στρέντερ, εξαργύρωσε την αντιπολεμική του στάση με τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και τη χαλάρωση των περιορισμών για απολύσεις.

Τα μέτρα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, αλλά αποτελούν προσπάθειες να επιρριφθεί το κόστος της ύφεσης στους εργαζομένους.

Πράγματι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να περιγραφεί ως ένας τριπλός φαύλος κύκλος.

  Ο πρώτος κύκλος, αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις που για να βελτιώσουν τη κερδοφορία τους ακολουθούν «μινιμαλιστικές» (Downsizing) στρατηγικές. Δηλαδή, αναστέλλουν τις επενδύσεις και τις επεκτάσεις τους, περιορίζουν το κόστος λειτουργίας τους, απολύουν προσωπικό, και εντατικοποιούν την εκμετάλλευση. Ακόμη κι όταν αυτά τα μέτρα αποδίδουν σε επίπεδο επιχείρησης, σε επίπεδο κοινωνίας εντείνουν την ύφεση και δυσκολεύουν την ανάκαμψη.

  Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα τρία κέντρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Η ταυτόχρονη εκδήλωση της κρίσης ή της ύφεσης και στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., καθιστά δύσκολο για τον καθένα από τα κέντρα αυτά και παίξει το ρόλο της ατμομηχανής και να σύρει τις υπόλοιπες έξω από τη κρίση.

     Τέλος, στην κλίμακα της παγκόσμιας οικονομίας η ύφεση των αναπτυγμένων οικονομικών επιτείνει τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων, ενώ η καθήλωση της ανάπτυξης και η αύξηση της φτώχιας σ’ αυτές δυσκολεύει την ανάκαμψη των πρώτων.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιβαρύνει τώρα ο πόλεμος. Η συζήτηση βέβαια για το κόστος του πολέμου είναι άχαρη αν όχι και μακάβρια, αφού η απώλεια της ανθρώπινης ζωής, δεν χωρά σε καμιά οικονομική εξίσωση.

 Έχει σημασία ωστόσο ότι οι αρχικοί υπολογισμοί έχουν ήδη ανατραπεί και ο πρόεδρος Μπους ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση νέων πιστώσεων για την κάλυψη των άμεσων δαπανών του πολέμου. Η αρχική πίστωση για 48 δις δολάρια έχει ήδη εξαντληθεί και οι υπολογισμοί που γίνονται αναβιβάζουν το άμεσο κόστος του πολέμου στα 100 δις δολάρια, ενώ ο συνυπολογισμός και των «παράπλευρων ζημιών» το ανεβάζει μέχρι και τα 1.600 δις δολάρια, αφού η οικονομική αιμορραγία θα συνεχισθεί και μετά το τέλος του πολέμου. (New Europe, 16/03/03)

 Σ’ αυτό βεβαίως δεν περιλαμβάνονται οι συνέπειες από την άνοδο της τιμής τους πετρελαίου, που ενισχύει τον πληθωρισμό επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων.

 Ούτε περιλαμβάνεται σ’ αυτούς τους υπολογισμούς το κόστος από τις συνέπειες σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, ο παγκόσμιος οργανισμός του οποίου, υπολογίζει σε 3 εκατομμύρια τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν διεθνώς.

 Κυρίως όμως δεν μπορούν να υπολογισθούν οι συνέπειες, από την γεωπολιτική αστάθεια την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιουργεί ο πόλεμος, αλλά και η στρατηγική των ΗΠΑ γενικότερα.

Το απλό αυτό μέγεθος έχει εξαιρετικά υλικές συνέπειες.

Οι επενδυτές γίνονται πιο συντηρητικοί, αποφεύγουν την ανάληψη κινδύνων, γεγονός που αναστέλλει τις επενδύσεις.

Οι καταναλωτές πάλι, υπερχρεωμένοι, καθώς είναι, περιορίζουν την κατανάλωσή τους, για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Οι επιχειρήσεις τέλος, όπως ήδη είπαμε αναστέλλουν επενδύσεις και επεκτάσεις, και επιδίδονται σε στρατηγικές μείωσης κόστους και απολύσεων.

Αν λοιπόν η παγκόσμια οικονομία εκτός των άλλων, πάσχει, από υπερπροσφορά και ανεπαρκή ζήτηση, ο πόλεμος και ό,τι αυτός συνεπάγεται, επιτείνει το πρόβλημα αυτό αντί να το επιλύει. Γι’ αυτό, και όχι τυχαία, ο πρόεδρος της FED. Ο κ. Γκρηνσπαν χαρακτήρισε τη γεωπολιτική αστάθεια ως το κύριο εμπόδιο για την ανάκαμψη. Αλλά και δεν αποκλείεται καθόλου να οδηγήσει και σε μια βαθύτερη κρίση, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις του IMF (Ημερήσια 27/03/03).ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ;

Η άποψη ότι το τέλος του πολέμου θα επαναφέρει στην παγκόσμια οικονομία μια ομαλοποίηση δυστυχώς δεν ευσταθεί. Ήδη οι πληγές που έχουν ανοίξει είναι αρκετές, ώστε να συνιστούν μια νέα κατάσταση, πολλά από τα δεδομένα της οποίας δεν μπορούμε καν να τα διαγνώσουμε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Wolfenson, πριν ο πόλεμος ξεσπάσει: «Φοβάμαι αυτόν τον πόλεμο. Κυρίως φοβάμαι την μετά τον πόλεμο εποχή. Θα χρειασθεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξαναυπάρξει ισορροπία στον πλανήτη» (Επενδυτής 15/03/03)

Ασφαλώς το πρώτο θύμα του πολέμου θα είναι ο λαός του Ιράκ.

Ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ κ. Βολφοβιτσ, προειδοποιεί ήδη τι έχουν οι ΗΠΑ κατά νου. «Υπάρχουν» είπε, «πολλά λεφτά εκεί πέρα (στο Ιράκ) και είναι λάθος να υποθέσουμε ότι θα χρειασθεί να πληρώσουμε εμείς για τον πόλεμο». (Αναφέρεται από τον κ. Χ. Παπαδημητρίου στη «Καθημερινή» 23/03/03)

Ό,τι ξοδεύουν, δηλαδή, οι ΗΠΑ, σήμερα, ως «απελευθερωτές» διεκδικούν να το πάρουν πίσω, ως κατακτητές, προφανώς και μ’ ένα περιθώριο κέρδους.

Γι’ αυτό μοιράζουν από τώρα συμβόλαια, ληστρικά, σε μια χώρα, που δεν έχουν καν καταλάβει. Η ληστεία αυτή που ετοιμάζεται, τόσο ξεδιάντροπα, δεν είναι καν βέβαιο πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί, αλλά και αν αυτό συμβεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και το βάθος των αντιθέσεων που αυτή θα θέσει σε κίνηση.

Τις συνέπειες όμως δεν θα πληρώσει μόνο ο Ιρακινός λαός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Και ίσως τα μέτρα Σρέντερ, και οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απλώς ένα προμήνυμα, για το άλλο πόλεμο που επίκειται, και που ως διακύβευμά του θα έχει, την κατανομή του κόστους του πολέμου και της κρίσης μαζί.

Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα αυτού του πολέμου δεν είναι μόνο η βαρβαρότητά του. Δεν είναι μόνο το Σοκ και το Δέος, που προκαλεί. Είναι ταυτόχρονα ένα αφυπνιστικός πόλεμος. Αφυπνίζει συνειδήσεις και ενεργοποιεί τους πολίτες, και τη νεολαία, του κόσμου. Για πρώτη φορά τόσο άμεσα, μαζικά, παγκόσμια. Μόνο ένα τέτοιο, ακόμη πιο ευρύ κίνημα, μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο. Να οδηγήσει σε ήττα το δόγμα Μπους. Να αντισταθεί σε ότι άλλο σε βάρος των λαών ετοιμάζεται.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr