«Φοβισμένος ο κ. Μητσοτάκης από τη δυναμική της πολιτικής αλλαγής»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.

Το βίντεο της συζήτησης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει και επιδιώκει μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας μακράς πνοής. Μια ισχυρή κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, θα δώσει λύση για την 1η κατοικία και θα αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία.

* Η νέα προοδευτική πλειοψηφία θα χει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον πληθωρισμό, δηλαδή τον ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά και την ακρίβεια, δηλαδή το επίπεδο των τιμών. Και γι’ αυτό χρειάζονται ουσιαστικοί έλεγχοι και ρύθμιση στις αγορές ενάντια στον «πληθωρισμό απληστίας».

* Προτεραιότητα της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας η ενίσχυση των εισοδημάτων. Όχι μόνο ονομαστική αύξηση των μισθών, που μπορεί να «ροκανίζεται» από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αλλά ουσιαστική αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης

* Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές πρέπει να μαστε ξεκάθαροι. Το ενδεχόμενο μιας νέας θητείας Μητσοτάκη σημαίνει νέα λιτότητα. Λιτότητα με εργαλείο τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους. Που σημαίνει διαρκής αφαίρεση εισοδήματος από μεσαία και χαμηλά στρώματα.

* Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε όλη την προεκλογική περίοδο κυνηγούν μόνο «φαντάσματα». Αρχικά ένα «φάντασμα του ’15», μετά το «φάντασμα των νομισμάτων» κοκ. Γιατί; Γιατί φοβούνται.

* Η έξοδος από τα μνημόνια, η ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας, το «μαξιλάρι» και η ρύθμιση του χρέους έχουν υπογραφή Αλέξης Τσίπρας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους «φοβούνται» δήθεν δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr