«Μετά την 21η Μάη σταματάμε την φτωχοποίηση της κοινωνίας και αποκαθιστούμε την αγοραστική δύναμη των μισθών»

Συνέντευξη στο Kontra Channel, στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», με τους δημοσιογράφους Φοίβο Κλαυδιανό, Κώστα Πουλακίδα και Σπύρο Σουρμελίδη.

Το βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Η ΝΔ ανήκει στο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας το 2018 έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

* Αναξιόπιστοι δημοσιονομικά είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία kai τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ανέκτησε τη δημοσιονομική κυριαρχία και άφησε «μαξιλάρι» 30+ δισεκατομμύρια ευρώ, είναι θράσος να αποκαλείται «δημοσιονομικά ανεύθυνος».

* Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των πολιτών. Συμφωνούμε με αυτό ή όχι; Αν ναι, πρέπει να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τη χαμένη αγοραστική δύναμη. Δέχεται η ΝΔ τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών; Ναι ή όχι; Ας μην κοροϊδεύει άλλο ο κ. Μητσοτάκης την κοινωνία.

* Μας λέει τώρα η ΝΔ «αν μειώσετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα», δεν θα περάσει η μείωση στον καταναλωτή. Δηλαδή επειδή εκείνη ευνοεί την ολιγοπωλιακή συγκέντρωση της αγοράς και δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, μας λέει «αφήστε τις τιμές ψηλά». Μας λέει επίσης η ΝΔ «αν αυξήσουμε τους μισθούς, θα προκαλέσουμε σπιράλ πληθωρισμού». Άρα να αρκεστούμε στον «πληθωρισμό της απληστίας», να αφήσουμε τα κέρδη να «αυγατίζουν» και την κοινωνία να φτωχοποιείται;

* Τι έκανε η ΝΔ τα αυξημένα κρατικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους που φτωχοποίησαν την κοινωνία; Μοίρασε «απαλλαγές» και «εκπτώσεις» σε μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες. Έκανε δηλαδή τους πλούσιους πλουσιότερους, αφαιρώντας εισόδημα από τους πολλούς.

* Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μείωσε «τόσους» φόρους. Τι δεν λέει; Ότι κάθε χρόνο από το 2019 έως το 2023 η κοινωνία στην Ελλάδα πληρώνει κατά μέσο όρο 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με την περίοδο 2015-19.

* Η 4ετία 2019-23 είχε ένα έντονο ταξικό πρόσημο και έναν μεγάλο χαμένο. Τους εργαζόμενους, το εισόδημα από την εργασία, τους μικρομεσαίους. Κι αυτούς και την αγοραστική δύναμή τους θα αποκαταστήσει κατά προτεραιότητα η νέα προοδευτική πλειοψηφία μετά την 21η Μάη.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr