Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ_Απαραίτητο ένα νέο μοντέλο παραγωγής & διανομής του πλούτου_

Το γεγονός το οποίο σημάδεψε τις παγκόσμιες εξελίξεις τη χρονιά που φεύγει και αναμένεται να αφήσει ακόμη εντονότερα το στίγμα του το 2009, είναι αναμφίβολα η κρίση που ξέσπασε στις αγορές χρήματος έχοντας επεκταθεί πλέον και στην πραγματική οικονομία. Η κρίση αυτή και ακόμη περισσότερο η επερχόμενη ύφεση όχι μόνο αλλάζουν το τοπίο στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αλλά επιπλέον δοκιμάζουν την αξιοπιστία των ιδεολογιών οι οποίες δηλώνουν το «παρών» εις πείσμα όσων έσπευσαν να προεξοφλήσουν μόλις πριν λίγα χρόνια το τέλος τους.

 

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για εκατομμύρια πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο λόγος της Αριστεράς είναι καίριος και ουσιαστικός  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε στον βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΑΥΓΗ» ανέπτυξε την θέση της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση που ξέσπασε.  Επιγραμματικά, αυτή συνοψίζεται στα εξής σημεία:

 

• Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και διανομής του πλούτου και ένα νέο μοντέλο δημόσιας επιχείρησης.

 

• Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολύ χαμηλών μισθών και χαμηλών συντάξεων καθώς και των δανειοληπτών, όπως επίσης επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

 

• Δεν επιτρέπονται εφησυχασμός και εύκολα συμπεράσματα τύπου «καταρρέει αυτόματα ο καπιταλισμός» αλλά ούτε δόγματα για αξιωματικά «καλό κράτος», καθώς ο καπιταλισμός μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί και αυτός στο κράτος, και μάλιστα και στο «αυταρχικό κράτος».

 

Αναλυτικότερα, το κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Δραγασάκη, έχει ως εξής:

 

• Το πρώτο ερώτημα, έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση την οποία προξένησε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο…

 

Το ερώτημα, είναι αν αυτή η κρίση απαιτεί ειδικό πρόγραμμα εξόδου από αυτήν ή αν γενικεύεται τόσο που να πρέπει να απαντήσουμε με όρους αλλαγής της οικονομίας και της κοινωνίας. Πιστεύω ότι συμβαίνει το δεύτερο. Έχουμε μια διαπλοκή της χρηματοπιστωτικής κρίσης με την κρίση της παραγωγής, της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους αλλά και με την οικολογική κρίση.

 

Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση δε μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από μια νέα οικονομία των αναγκών και των συλλογικών αγαθών, δηλαδή, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης σε αντιπαράθεση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο έχει οδηγηθεί σε κρίση. Και όταν λέμε μοντέλο ανάπτυξης εννοούμε ένα σύνολο ώριμων αλλαγών και ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι διεκδικήσιμοι στόχοι του κοινωνικού κινήματος. Όμως, εκείνο το οποίο επιπροσθέτως χρειάζεται, είναι μέτρα άμεσης απόδοσης για στήριξη του εισοδήματος και της απασχόλησης.

 

Και να προσέξουμε κάτι: δεν είμαστε της άποψης ότι όσο πιο βαθιά είναι η κρίση και όσο χειρότερες γίνονται οι συνθήκες του λαού τόσο αλείφουμε με βούτυρο το ψωμί της αριστεράς. Εμείς καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί από τώρα για να αποτραπεί το χειρότερο και για να διεκδικήσει το καλύτερο, μια έξοδο δηλαδή απ’ αυτή την κρίση, αλλά και από το σύστημα που τις γεννά. • Και ποια άμεσα μέτρα προτείνετε;

 

Πρώτον, το πιο σημαντικό άμεσο μέτρο είναι να είμαστε μαζί με τον κόσμο που υποφέρει. Να στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και να υποστηρίζουμε την ανάγκη κοινής δράσης και ενότητας στη βάση. Μας ενδιαφέρει να βοηθάμε να ξεπερνιούνται εσωτερικές αντιθέσεις στο χώρο των εργαζομένων, διότι αυτό είναι ο μεγάλος αντίπαλος: οι διασπάσεις, οι αντιθέσεις, υπαρκτές και ανύπαρκτες.

 

Δεύτερον, προτείνουμε άμεσα μέτρα  για τη στήριξη του εισοδήματος των πολύ χαμηλών μισθών και χαμηλών συντάξεων.

 

Τρίτον, μέτρα, με κοινωνικά κριτήρια βεβαίως, στήριξης των δανειοληπτών.

 

Τέταρτον, εάν μειωθεί ο ΦΠΑ, θέλουμε αυτό να συμβεί όχι σε είδη πολυτελούς κατανάλωσης αλλά να γίνει αποκλειστικά και επιλεκτικά σε είδη τα οποία αφορούν τη λαϊκή οικογένεια.

 

Πέμπτον, ιδιαίτερη έμφαση, όμως, δίνουμε στο δράμα της ανεργίας που θα φουντώσει. Γι αυτό, λέμε ότι χρειάζεται απαραίτητα, άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας, που μπορεί να αφορούν σε σε δύο μεγάλους τομείς: Το Κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες επενδύσεις.

 

• Και για τον τραπεζικό τομέα;

 

Στα άμεσα μέτρα εντάσσουμε και τα μέτρα που έχουμε προτείνει, όπως π.χ. την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ώστε μαζί τις άλλες τράπεζες δημοσίου συμφέροντος, να ξεμπλοκάρουν τη ροή χρήματος προς την ελληνική οικονομία και να ασκήσουν και να συμπιέσουν τα επιτόκια.• Εκτός από τα μέτρα άμεσης απόδοσης;

 

Για να υπάρξει έξοδος από την κρίση πρέπει να μιλήσουμε για μια άλλη παραγωγική βάση της κοινωνίας, με όρους αειφορίας και πλήρους απασχόλησης. Χρειάζεται να ξαναδούμε ένα νέο μοντέλο δημόσιας επιχείρησης, αλλά και νέους οικονομικούς φορείς που δε θα δουλεύουν για το κέρδος, αλλά για τις ανάγκες. Δεν αρκεί απλώς να επεκταθεί το κράτος και να λειτουργεί με τρόπο κερδοσκοπικό, πελατειακό και ρουσφετολογικό. Ένα ακόμη αίτημα που θέτει αυτή η κρίση είναι ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε το σχέδιό μας όχι μόνο για την έξοδο από αυτήν, αλλά και να συνδέσουμε αυτόν τον αγώνα και με την προοπτική του σοσιαλισμού.

 

• Μπορούμε εν τέλει να μιλάμε για επικείμενη κατάρρευση του καπιταλισμού;

 

Η τάση προς την αποδιάρθρωση των καπιταλιστικών οικονομιών και καταστροφής σημαντικών τμημάτων ή υποσυστημάτων, υπάρχει. Αλλά ο καπιταλισμός δεν παραμένει αδρανής. Ενεργοποιείται, ψάχνει εφεδρείες, δικλείδες ασφαλείας, επιστρατεύει το κράτος. Αυτή την ώρα επιστρατεύει το κράτος ως το δανειστή της τελευταίας καταφυγής, όπως λέγεται. Αύριο, αν χρειαστεί και αν μπορεί, θα καταφύγει στο κατασταλτικό και στο αυταρχικό κράτος … Δεν αρκεί, λοιπόν να λέμε έτσι ουδέτερα ότι ο καπιταλισμός δεν καταρρέει . Το σωστό είναι ότι καπιταλισμός δεν καταρρέει από μόνος του, αν δεν ανατραπεί. Από μόνος του, όμως, ο καπιταλισμός ρέπει προς την αντίδραση, τον αυταρχισμό, ακόμη και τον πόλεμο. Γι’ αυτό και ο καπιταλισμός γίνεται επικίνδυνος και οδηγεί σε αδιέξοδα.

 

• Και ποιά πρέπει να είναι η θέση της Αριστεράς απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους;

 

Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε εφησυχασμός ούτε επανάπαυση ούτε αναμονή. Μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες θα πρέπει ακριβώς να εμποδίσουμε όλα αυτά τα αδιέξοδα.

 

• Μπορούμε να μιλάμε για κίνδυνο ύφεσης στην Ελλάδα;

 

Βεβαίως! Και αυτός πια εντάσσεται στην κλίμακα της βεβαιότητας καθώς η ύφεση εκδηλώνεται διαφορετικά στην κάθε χώρα. Δηλαδή, στην Αμερική, στη Γερμανία ύφεση σημαίνει μείωση του ΑΕΠ. Όμως, στην Κίνα ύφεση σημαίνει πτώση του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από το 7%, ενώ στην Ελλάδα κοινωνικές επιπτώσεις και παρενέργειες τύπου ύφεσης έχουμε όταν η ανάπτυξη πέσει κάτω από 2% οπότε επέρχεται αύξηση της ανεργίας και των επισφαλών δανείων.

 

• Μπορούμε να πούμε ότι η “ανακάλυψη” του κράτους από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στη διάρκειας της κρίσης, αποτελεί “νίκη της Αριστεράς”;

 

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Εγώ δε θα την χαρακτήριζα νίκη της Αριστεράς. Θα την χαρακτήριζα ηθικοπολιτική ήττα του νεοφιλελευθερισμού.

 

• Γιατί;

 

Διότι το επίκεντρο της ιδεολογίας της Αριστεράς δεν είναι το κράτος, αλλά η κοινωνία, οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.  Ο απώτερος στόχος μας είναι η απονέκρωση και όχι ενδυνάμωση του κράτους. Τώρα, στις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η κρατικοποίηση, από μόνη της, δεν είναι πάντα αριστερή πολιτική. Η ήττα του νεοφιλελευθερισμού θα γίνει νίκη της Αριστεράς όταν δε θα έχουμε μόνο κρατική παρέμβαση, αλλά αυτή θα είναι υπέρ των αναγκών των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και συνολικά της κοινωνίας.

 

• Τελευταία στο χώρο του ΚΚΕ, παρατηρείται μια νευρικότητα και κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το εξηγείς;

 

Το πρόβλημα είναι ότι το ΚΚΕ έχει δυσκολίες στην ανάλυση της συγκεκριμένης κρίσης, στην κατανόησή της, στη χάραξη στρατηγικής.

 

Ο κόσμος μαζί και ο κόσμος του ΚΚΕ ρωτάει: Πώς θα απαντήσουμε σ’ αυτή την κρίση ως αριστερό κίνημα; Με μια στρατηγική «εφόδου», αναμένοντας τη «μεγάλη στιγμή», όπως εισηγούνται ορισμένα μέλη της ηγεσίας του ΚΚΕ; Ή μέσα από αγώνες για ώριμες αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς, που να συγκροτούν μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση, με προοπτική το σοσιαλισμό, όπως υποστηρίζουμε εμείς; Το δίλημμα αυτό δεν έχει να κάνει κατ’ αρχήν με τις σχέσεις ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δίλημμα εσωτερικό του ΚΚΕ και όλων των κομμουνιστικών κομμάτων.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως έδειξε και η πρόσφατη διεθνής διάσκεψη των κομμάτων αυτών στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν και το οποίο φαίνεται να έχει προσυπογράψει και το ΚΚΕ, τάσσεται υπέρ μιας γραμμής παραπλήσιας με εκείνη που έχουμε διαμορφώσει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ανάλογες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στην αριστερή πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας, όπως έχει φανεί ήδη και στη Γερμανία και στη Γαλλία και αλλού. Αλλά το ΚΚΕ, ούτε μ’ αυτές τις διεργασίες μπορεί να αποκτήσει επαφή με τη στρατηγική της «εφόδου» και την εξιδανίκευση του Στάλιν και του σταλινισμού.

 

Όμως, δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του ΚΚΕ και γι’ αυτό και δεν πρόκειται να λυθούν με τις επιθέσεις ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες, μόνο ζημιά προκαλούν. Σε μια κρίσιμη στιγμή,  όπως αυτή που ζούμε, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή ενότητα στη δράση.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr