Το κράτος λειτουργεί με τρόπο εχθρικό απέναντι στον πολίτη , υπάρχει μια συνολικότερη αποξένωση του κράτους από την κοινωνία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης σχολιάζοντας τη δολοφονία του 15χρονού μαθητή.
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και ειδικότερα στον προϋπολογισμό, ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι η κρίση θα είναι έντονη το επόμενο έτος και σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά κυρίως δε τονίζει την απουσία δημοσίων επενδύσεων, τον κίνδυνο της ανεργίας και προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.
Για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη φθορά της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στον Σωτήρη Σιδέρη:
1) Κύριε Δραγασάκη, τα τελευταία γεγονότα με το θάνατο του νεαρού μαθητή, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας. Τελικά είναι μόνο πρόβλημα συμπεριφοράς ενός αστυνομικού οργάνου που ήδη καταδικάστηκε ή αφορά γενικότερα και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κρατικού συστήματος που, σύμφωνα με την κριτική του κόμματός σας, είτε βίαια, είτε με άλλους τρόπους, βρίσκεται απέναντι και όχι δίπλα στον πολίτη;
Εμείς επιμένουμε στο δεύτερο, γιατί κατ’ αρχήν τα γεγονότα αυτά πυκνώνουν, γιατί δε μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οπωσδήποτε υπάρχουν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών και προβλήματα ειδικού χαρακτήρα, αλλά έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση γενικά, όπου το κράτος λειτουργεί όχι ως ένα κράτος που βοηθά τον πολίτη, αλλά με τρόπο εχθρικό. Εδώ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και πιο οδυνηρά, γιατί μιλάμε για ένα ένστολο τμήμα της δημόσιας διοίκησης, μιλάμε για ανθρώπους που οπλοφορούν και ακριβώς γι αυτό οι συνέπειες είναι τόσο δραματικές, είναι τραγικές. Οπωσδήποτε υπάρχει μια συνολικότερη αποξένωση του κράτους από την κοινωνία.
2) Ποιος κατά τη γνώμη σας θα είναι ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος αυτού το γεγονότος;
Φοβάμαι ότι ζούμε σε μικρογραφία φαινόμενα που ζήσαμε προ καιρού στο Παρίσι. Εδώ έχουμε την οργή και την αγανάκτηση για τη δολοφονία, εντελώς αναίτια, ενός παιδιού, και από την άλλη μεριά νομίζω ότι βγαίνει και η οργή μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία νοιώθει την περιθωριοποίηση, νοιώθει τα αδιέξοδα, νοιώθει την απουσία προοπτικής, απασχόλησης μια γενιά που βλέπει ότι δε μπορεί να εξασφαλίσει ένα επίπεδο ζωής, τουλάχιστον όσο είχαν οι γονείς τους. Και αυτό είναι κάτι καινούργιο. Γιατί είχαμε ζήσει με την ιδέα, ότι κάθε γενιά, θα είναι κάπως καλύτερα από την προηγούμενη. Ίσως έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση, όπου, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στην πολιτική, τέτοια φαινόμενα μπορεί να πυκνώσουν.
3) Το κόμμα σας και εσείς προσωπικά έχετε ασκήσει έντονη κριτική στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα τον καταψηφίσετε. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση που, κατά κοινή ομολογία, θα είναι έντονη σε λίγους μήνες;
Φοβούμαι ότι το θέμα αυτό συνδέεται με τα προηγούμενα. Η κρίση αυτή είναι μια μεγάλη κρίση του καπιταλισμού, δεν είναι μόνο εισαγόμενη . Η κρίση αυτή έρχεται να συνδεθεί με ένα οικονομικό μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η χώρα μας, το οποίο προϋπήρχε ως πρόβλημα. Ήταν ένα μοντέλο σε κρίση και απλώς η διεθνής κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις. Αυτό που θα περίμενε κανείς από τον προϋπολογισμό θα ήταν να βάζει φρένο σε αυτή την κρίση. Δηλαδή να αυξήσει κάπως τις επενδύσεις, να παίρνει μέτρα ενάντια στις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας. Να αυξήσει τα εισοδήματα των πολύ χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Ο προϋπολογισμός κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει.
Επομένως, ο προϋπολογισμός αυτός θα επιταχύνει και θα βαθύνει την κρίση. Για την έξοδο απ’ αυτή θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα συνολικό σχέδιο. Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χρειάζονται, επομένως, άμεσα μέτρα που να ληφθούν τώρα και να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί η κρίση μέσα στο 2009 θα ενταθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έχουμε 80.000 νέους ανέργους. Χρειάζεται, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις. Θα μπορούσε επίσης, άμεσα, να υπάρξει στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ακόμη και μέσα στις γιορτές με ένα διορθωτικό ποσό.
Το κυριότερο όμως είναι ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Δηλαδή: τι παράγουμε, πώς το παράγουμε, να υπάρξει ένα νέο μοντέλο για να βγούμε από την κρίση. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, δουλεύουμε αυτό το πρόγραμμα ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι θα είναι αναγκαίο.
4) Το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, προηγείται με διαφορά έναντι της ΝΔ. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η ανατροπή; Στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, στην οικονομική κρίση ή και στην διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή της χώρας;
Νομίζω ότι μια εξήγηση είναι η απόλυτη φθορά της ΝΔ. Δηλαδή δεν αφήνει το περιθώριο αυτή η κυβέρνηση σε κάποιον άνθρωπο να ελπίσει ότι μπορεί να περιμένει κάτι καλό από αυτή. Ο κόσμος ψάχνεται. Δε νομίζω ότι έχουμε μία ανάκαμψη γενικότερη του δικομματισμού. Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν χαμηλά. Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι το ΠΑΣΟΚ εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Εκτιμώ ότι έχουμε μπει σε μια φάση πολιτικής ρευστότητας και θα έχουμε πολλές και συχνές διακυμάνσεις. Ο κόσμος μπορεί να σκεφθεί: «ας φύγουν αυτοί, να έρθει μια άλλη κυβέρνηση ίσως διορθωθούν τα πράγματα». Στην πορεία όμως θα διαπιστώσει ότι και η κυβέρνηση που θα ‘ρθει τι μπορεί να κάνει για τις απολύσεις, για την ανεργία, τους μισθούς, πώς θα πλήξει τα κέρδη αν δεν αναδιανέμει τον πλούτο που έχει συσσωρευτεί; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τα κάνει αυτά; Και γιατί δεν τα έκανε τόσα χρόνια; Οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τα περισσότερα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει.
Επομένως μπορεί να ξαναδούμε μια αλλαγή κλίματος, όπου ο κόσμος να αναζητά λύσεις σε αντιπαράθεση με το δικομματισμό. Αυτή είναι η θέση μας. Το σύστημα αυτό, έχει πρόβλημα και πολιτικής και αξιοπιστίας. Δεν αντέχει η κοινωνία άλλους κομματικούς στρατούς. Νομίζουμε ότι στην κοινωνία θα δυναμώσει η τάση για μια στροφή στην πολιτική ζωή και εμείς φιλοδοξούμε να την εκφράσουμε. Και αν ακόμη εμείς δε μπορέσουμε να την εκφράσουμε, η κοινωνία θα βρει τρόπους.
5) Το κόμμα σας θα υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου;
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι εκφράζω και προσωπικά την ικανοποίησή μου γιατί είχα κάνει την πρώτη ερώτηση για την υπόθεση του Βατοπεδίου από τον Νοέμβριο του 2003. Και ως κόμμα μιλούσαμε διαρκώς γι αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που βλέπουμε τώρα είναι ότι πίσω από τον τίτλο της Μονής Βατοπεδίου κρυβόταν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Αποκαλύπτεται πως το κράτος δεν υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, πως πίσω από τα ράσα κρύβονται άλλες καταστάσεις.
Επομένως, για εμάς, η μεγάλη ικανοποίηση θα είναι να υπάρξουν πολιτικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Δηλαδή να αλλάξουν οι θεσμοί, να αλλάξει η λογική, η νοοτροπία. Δυστυχώς πρέπει να παρατηρήσω ότι αυτό θέλει πολλή δουλειά ακόμη.
Πρόσφατα καταθέσαμε μια πρόταση νόμου με την οποία προτείναμε να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές της εκκλησίας και την καταψήφισαν όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ ψήφισε ”παρών”. Φαίνεται ότι η κοινωνία πρέπει να πιέσει κι άλλο. Υπάρχει και η ποινική διάσταση της υπόθεσης. Επειδή αυτό το θέμα είναι σοβαρό, θέλουμε να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα. Δεν έχουμε λόγους ούτε να χαριστούμε σε κανέναν ούτε έχουμε λόγους να συσκοτιστεί το θέμα αντί να φωτιστεί. Γι αυτό έχουμε πει ότι θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και με μια ειδική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσουμε.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας
dragasakis.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η θηριώδης, όπως ονομάστηκε, αποχή αναδεικνύουν το πρόβλημα εμπισ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter