Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΧΙΑΧΤΙΔΑ” της Χίου_Πολιτικές εξελίξεις_

1. Πρόσφατα καταθέσατε στη Βουλή ερώτηση για την επείγουσα κατασκευή νέου εργοστασίου ΔΕΗ στη Μυτιλήνη. Συμφωνείτε με την θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου που προτείνει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ως μόνιμη λύση, τη διασύνδεση της Λέσβου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, είτε με την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα μέσω των απέναντι μικρασιατικών παραλίων, σε συνδυασμό με την μέγιστη δυνατή ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;

Συμφωνούμε με την κεντρική ιδέα, ότι δηλαδή πρέπει να αναζητήσουμε μια μακροπρόθεσμη λύση. Συμφωνούμε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές. Από κει και πέρα, όλες οι δυνατές λύσεις πρέπει να εξετασθούν φυσικά σε συνάρτηση με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος και τα οικονομικά δεδομένα κάθε λύσης.

2. Για την υπόθεση των Ομολόγων Συνασπισμός και ΠΑΣΟΚ ζητάνε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να πέσει φως στην υπόθεση. Γιατί κατά τη γνώμη σας η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον Πρωθυπουργό;

Προφανώς γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει όπως – όπως η υπόθεση. Στην ουσία, γίνεται ό,τι έγινε και με το περιβόητο “έγκλημα του χρηματιστηρίου”, αλλά και με τις υποκλοπές. Τεράστια προβλήματα κουκουλώνονται. Οι πολιτικές ευθύνες συγκαλύπτονται. Διαμορφώνεται έτσι, ένα γκρίζο τοπίο, που επιτρέπει τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να προβάλλουν ο καθένας τη δική του αλήθεια, να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο, να προσπαθούν να φανατίζουν ο καθένας τους οπαδούς του και να καλλιεργείται η πόλωση.

3. Πιστεύετε ότι τελικά θα επιστραφούν τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία;

Η νομοθεσία που ίσχυε ως πρόσφατα δεν προέβλεπε την ύπαρξη δομημένων ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων.
Η αγορά τέτοιων ομολόγων έγινε κατά παρέκκλιση τόσο της καθιερωμένης πρακτικής όσο και της ισχύουσας νομοθεσίας.
Συνεπώς, πρέπει να εξασφαλισθεί η δυνατότητα σε όποιο ταμείο έχει τέτοια ομόλογα να απαλλαγεί απ’ αυτά χωρίς ζημία. Η ζημία όπου υπάρχει, πρέπει να βαρύνει τον εκδότη (τράπεζες ή δημόσιο) και τον πωλητή εφόσον πωλήθηκε υπερτιμημένο.
 
4. Για ποιο λόγο θα “βγάζατε το καπέλο” στον Κώστα Καραμανλή;

Ένας φιλόσοφος είχε πει κάποτε πως “άλλα λες για να πάρεις την εξουσία και άλλα κάνεις αφού την πάρεις”. Ο κ. Καραμανλής εφάρμοσε αυτή τη συνταγή με επιμέλεια. Αντί να διορθώσει κάποια από τα στραβά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που τόσο κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, τα έκανε άλλοθι για να δικαιολογήσει τα δικά του. Έτσι, επιτάχυνε τον κατήφορο της κοινωνικής οπισθοδρόμησης αντί να τον ανακόψει.

5. Πιστεύετε ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της ελληνικής οικονομίας;

Από στενά οικονομική άποψη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση μεγέθυνσης. Διαγράφει την ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου που διαρκεί πάνω από 10 χρόνια. Κάθε χρόνο το εθνικό εισόδημα αυξάνει με ρυθμό 4%. Ουσιαστικά το εθνικό εισόδημα της χώρας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε πραγματικές τιμές. Τα κέρδη των τραπεζών και γενικά των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνουν με πολύ πιο γρήγορους, θα έλεγα προκλητικούς σε ορισμένες περιπτώσεις, ρυθμούς. Το κομμάτι όμως από αυτή την πίτα που μένει για τους εργαζόμενους αντί να αυξάνει, μικραίνει. Τα προβλήματα των υποδομών, του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος και των περιφερειακών ανισοτήτων δεν αντιμετωπίζονται, παρά και τους σημαντικούς πόρους που εισρέουν ακόμη από την Ε.Ε.
Το τούνελ, επομένως, στο οποίο αναφέρεσθε είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, είναι τούνελ της ασκούμενης πολιτικής.

6.  Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι α) υπερέχουμε και β) υστερούμε ως χώρα, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης; (και γιατί)

Το πρόβλημα της ανάπτυξης στην εποχή μας τίθεται περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν με όρους ποιοτικούς. Και τούτο γιατί η ποιότητα της ανάπτυξης επηρεάζει αποφασιστικά και την ποσότητά της. Η ποιότητα της εκπαίδευσης για παράδειγμα, η ποιότητα του περιβάλλοντος, της δημοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, η άμβλυνση των ανισοτήτων και η ασφάλεια των πολιτών συνιστούν κρίσιμους παράγοντες ανάπτυξης. Μια  ανάπτυξη, αντίστροφα, που γίνεται π.χ. σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος έχει περιορισμένα όρια, δεν είναι διατηρήσιμη κι ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης.
Από την άποψη αυτή η χώρα μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, και στο επίπεδο του φυσικού περιβάλλοντος και σ’ εκείνο του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα είναι ότι μια ποιοτική ανάπτυξη έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αποτελεσματικούς μηχανισμούς αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, αναβάθμιση και σεβασμό της αξίας της εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

7.   Πιστεύετε ότι ο Συνασπισμός χρειάζεται σήμερα ανανέωση στα πρόσωπα;

Για την Αριστερά της εποχής μας, η ανανέωση σε επίπεδο ιδεών,  προγράμματος, μορφών πάλης και προσώπων πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία. Ο Συνασπισμός έχει αίσθηση αυτής της ανάγκης και γι’ αυτό ακριβώς έχει ως ιδρυτική του δέσμευση την οικολογική διάσταση της πολιτικής του, τη σύνδεσή του με τα νέα κοινωνικά κινήματα, το άνοιγμά του στη νεολαία…

8.  Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Συνασπισμό να βρίσκεται σε οριακό σημείο για την εκλογή βουλευτών….

Αντιθέτως, αυτός ο προσανατολισμός του ΣΥΝ, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα δικαιώνεται υπό την έννοια ότι κατανοείται η αναγκαιότητά του, αλλά φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε και στους αγώνες για το άρθρο 16 και σ’ εκείνους για τους δημόσιους χώρους, τα δάση και τις παραλίες κλπ. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ανοδική πορεία του ΣΥΝ. Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η πόλωση θα δυναμώνει. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Το καινούργιο είναι ότι η πόλωση αυτή απωθεί, δεν έλκει, τουλάχιστον τους νέους και τις νέες και όχι μόνο.

9. Ο Συνασπισμός θα προτιμούσε η νέα κυβέρνηση να είναι από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ;

Ο Συνασπισμός, “προτιμά” αλλά και θα αγωνιστεί ώστε μετά τις εκλογές, οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας να έχουν πιο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και τούτο γιατί μόνο με ισχυρά κοινωνικά κινήματα και με μια ισχυρή ενωτική ριζοσπαστική Αριστερά θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στα νέα κύματα νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εκδηλωθούν μετά τις εκλογές με στόχο τα ασφαλιστικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα των πολιτών .

10. Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό μετά τις εκλογές;

Παρά τις διαφορετικές επιθυμίες μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων
τους, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έστρωσαν το χαλί για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης δημόσιων αγαθών. Και σήμερα ακόμη, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως στήριγμα της πολιτικής αυτής σε πολλούς τομείς.
Προσωπικά δε νομίζω ότι η ΝΔ θα μπορούσε να σταθεί ή να κάνει τα όσα κάνει, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στρώσει έδαφος ή αν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε, έστω και τώρα μια επί της ουσίας, πραγματικά εναλλακτική πολιτική. Υπό αυτά τα δεδομένα δε νομίζω ότι έχει νόημα η όποια συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθούν ή και να δημιουργηθούν δυνατότητες για κοινή δράση και με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και με δυνάμεις του ΚΚΕ σε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα.

11. Aν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή ο Συνασπισμός στις επόμενες εκλογές, πιστεύετε ότι τίθεται θέμα ηγεσίας;

Το στοίχημα του Συνασπισμού δεν είναι απλά να μπει στη βουλή, αλλά να επιτύχει ποιοτικό άλμα και να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο δικομματισμό. Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε μαζί με τη νεολαία, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,824

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr