Συνέντευξη στο περιοδικό “ΗΛΙΑΙΑ”_Οικονομία, διαφάνεια και διαφθορά_

1. Τα κρούσματα διαφθοράς έχουν καλύψει και πάλι την επικαιρότητα. Πού, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται η διαφθορά στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση;

Οι συζητήσεις για τη διαφθορά έρχονται και φεύγουν. Το πρόβλημα όμως παραμένει. Το γεγονός ότι διαφθορά υπάρχει παντού και υπάρχει πάντα, λειτουργεί ως άλλοθι της απραξίας.

Έχουμε χρέος να επισημάνουμε τουλάχιστον τους παράγοντες που ευνοούν τη διαφθορά και να τους αντιμετωπίσουμε. Μεταξύ αυτών τέτοιο ρόλο παίζει από τη μια πλευρά η αντίληψη και η πρακτική που θεωρεί το κράτος ως λάφυρο της; εξουσίας, δώρο στον εκάστοτε νικητή των εκλογών. Και από την άλλη η υποχώρηση του δημόσιου και του συλλογικού συμφέροντος στον αξιακό κώδικα της κοινωνίας με ευθύνες των ηγεσιών της. Και στα δύο αυτά επίπεδα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά.

2. Πολύς λόγος γίνεται για τα καρτέλ. Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά για την  εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, μπορούν και με ποιους τρόπους να αντιμετωπισθούν;

Σ’ όλους σχεδόν τους κλάδους, υπάρχουν ή τείνουν να διαμορφωθούν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ένας κλάδος ή ένα προϊόν ελέγχεται από 2-3 επιχειρήσεις, οι δυνατότητες εκμεταλλευτικών πρακτικών είναι υπαρκτές, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι τυπικού καρτέλ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τράπεζες, την ακτοπλοΐα, τα καύσιμα, τον κλάδο τροφίμων κ.ά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να επισημάνει το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να το λύσει. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ευρύτερες δημόσιες παρεμβάσεις που να θέτουν όρια και ελέγχους στη λειτουργία των αγορών.   

 

3. Πώς κρίνετε το έργο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη τα δύο τελευταία χρόνια; Πού πέτυχε και πού όχι;

Σε πολλούς τομείς ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε το έργο των προκατόχων του. Έκανε όμως πιο άνιση και άδικη την κατανομή των φορολογικών βαρών και επιτάχυνε τις ιδιωτικοποιήσεις.

4. Ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% στο τέλος του χρόνου και επομένως, αργά ή γρήγορα, θα αρθεί η κοινοτική επιτήρηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η Ν.Δ. γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάει στις εκλογές χωρίς να αρθεί η επιτήρηση που η ίδια προκάλεσε. Ο κ. Αλογοσκούφης, λοιπόν, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εμφανίσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Γι’ αυτό και δεν άλλαξε τίποτε, ούτε τους ειδικούς, εκτός προϋπολογισμού, λογαριασμούς κατήργησε, ώστε να μπορεί κι’ αυτός να εφαρμόζει διάφορες πρακτικές που να συγκαλύπτουν το έλλειμμα.

5. Ο κ. Αλογοσκούφης, στην τελευταία συνέντευξή του στο «Βήμα» υποστηρίζει ότι «η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε αποδεικνύεται από το ότι συνδυάσαμε μια πρωτοφανή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με υψηλή οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Λίγοι πίστευαν ότι με την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα είχαμε τόσο καλά αποτελέσματα». Πιστεύετε ότι θα παραμείνει ήπια η προσαρμογή, δηλαδή δε θα μπουν νέοι φόροι και τι θα γίνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητεί επιμόνως ο κ. Αλμούνια;

Στη χώρα μας πάντα ευημερούσαν οι αριθμοί. Το θέμα είναι τι αντίκρισμα έχουν όλα αυτά στη ζωή του κόσμου. Πρέπει επίσης να θυμίσω ότι “ισχυρή ανάπτυξη”, και μάλιστα ισχυρότερη, κάποια χρόνια, είχαμε και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα ήταν η ποιότητά της και η άνιση κατανομή της. Αυτή η ανισότητα, όχι μόνο δεν περιορίσθηκε, όπως υποσχόταν η Ν.Δ., αλλά έγινε μεγαλύτερη.

6. Πιστεύετε ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές στην οικονομία;

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, εναλλακτικές επιλογές που περιορίζουν τις ανισότητες, στρέφουν την οικονομία σε σύγχρονους κλάδους και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Αυτές οι επιλογές, όμως, είτε αγνοούνται ή είναι εντελώς υποβαθμισμένες στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

7. Ειδικότερα, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας σήμερα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, πολλά προβλήματα στην οικονομία παραμένουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Οι χαμηλοί μισθοί, τα υψηλά κέρδη και το άδικο φορολογικό σύστημα, συμβάλλουν σ’ αυτό. Για παράδειγμα το 2005, το εθνικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,5%. Όμως, την ίδια χρονιά, σύμφωνα με μια έρευνα του ICAP, το 92% των νοικοκυριών δήλωσε ότι η οικονομική του κατάσταση δε βελτιώθηκε. Μάλιστα, για ένα ποσοστό γύρω στο 28%, η κατάστασή του χειροτέρεψε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ανάπτυξη που έχουμε στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο δανεισμό. Για κάθε 1 ευρώ που αυξάνει το εθνικό εισόδημα, το συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, αυξάνει κατά 2,5 ευρώ. Έτσι, ένα αυξανόμενο μέρος των νέων εισοδημάτων πάει στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων. 

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικοδομή και την κατανάλωση που, με τη σειρά της, εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Τέλος, ο τρόπος που γίνεται η ανάπτυξη και ο τρόπος που τη μετράμε, δεν υπολογίζει το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό κόστος και την κατανάλωση του φυσικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό, αυτή η ανάπτυξη, δεν οδηγεί σε ευημερία ούτε είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Κάποια στιγμή θα καταλήξει σε μια σοβαρή κρίση αν δεν αλλάξουν οι κοινωνικές και οι ποιοτικές συντεταγμένες της.

8. Ανεργία: Η κυβέρνηση λέει ότι μειώθηκε. Το Κ.Κ.Ε. ισχυρίζεται ότι αυτή δεν αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Εσείς τι λέτε;

Δυστυχώς η μαζική ανεργία, ιδίως στους νέους και τις νέες, έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ασφαλώς η ανεργία και πολλά άλλα κοινωνικά προβλήματα, έχουν τις ρίζες τους στον καπιταλισμό, στο γεγονός δηλαδή, ότι η οικονομία λειτουργεί με σκοπό και κίνητρο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Μένοντας όμως στη διαπίστωση αυτή, είναι σα να αθωώνουμε κυβερνήσεις και πολιτικές . Κρίσιμη είναι, συνεπώς, και η διαπίστωση ότι η ανεργία μπορεί να μειωθεί και υπό συνθήκες καπιταλισμού. Άλλωστε, δεν είναι ίδια η ανεργία σε όλες τις χώρες ούτε ήταν η ίδια όλες τις εποχές.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη, αλλά και δυνατότητα, όχι για πλήρη εξάλειψη ασφαλώς, αλλά για αισθητή μείωση της ανεργίας υπό ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και πολιτικής.

9. Πρωτεύον ζήτημα για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία –αν λάβουμε υπόψη τις σχετικές δημοσκοπήσεις– είναι η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Πώς βλέπετε τις, μέχρι τώρα, κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και ποιες προτείνετε εσείς;

Η κοινωνία νιώθει την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Όμως, αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση “μεταρρυθμίσεις”, είναι απορύθμιση των αγορών ή μείωση της φορολογίας στα κέρδη και πώληση δημόσιων επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται καν για μεταρρυθμίσεις, αλλά για αναδιανομή πλούτου και δικαιωμάτων υπέρ των ισχυρών. Το ζητούμενο, όμως, είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που να αναδιανέμουν εισοδήματα υπέρ των αδυνάτων και υπέρ των περιφερειών της χώρας, να κτυπούν τη σπατάλη και τη διαφθορά, να αναβαθμίζουν την παιδεία και τη δημόσια υγεία, να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα μέσα σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτά πλαίσια.

 

10. Πώς βλέπετε την εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος, με τις εναρμονισμένες πρακτικές, τις συγχωνεύσεις κλπ. Τι σηματοδοτεί;

Οι Τράπεζες, από τη φύση των λειτουργιών τους, συνιστούν ένα συλλογικό μονοπώλιο. Όποιος έχει χρήματα ή όποιος έχει ανάγκη από χρήματα, πρέπει να περάσει την πόρτα τους. Οι Τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτή τους τη δύναμη. Πληρώνουν στους καταθέτες μικρό τόκο και εισπράττουν από τους οφειλέτες υψηλό, ενώ βάζουν αυθαίρετα προμήθειες ακόμη και στο “καλημέρα”. Αποτέλεσμα είναι τα προκλητικά υπερκέρδη τους.

Πρέπει να υπάρξει έλεγχος. Είναι αναγκαίος ένας νόμος περί Τραπεζών που να προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των Τραπεζών και να προστατεύει τους καταναλωτές. Επίσης πρέπει να υπάρξει δημόσια παρουσία στο χώρο του τραπεζικού συστήματος, η οποία μάλιστα να λειτουργεί όχι κερδοσκοπικά, αλλά με ευρύτερα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

 

11. Χρηματιστήριο: Πώς αξιολογείτε την πορεία του και τι πρέπει να αναμένουν εφεξής οι επενδυτές;

Η σημαντικότερη εξέλιξη που συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ξένων κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά ελέγχουν ήδη πάνω από το 40% του χρηματιστηρίου. Τα κεφάλαια αυτά, όμως, δεν αναλαμβάνουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Έρχονται για λόγους κερδοσκοπικούς. Η έξοδός τους γίνεται πιο εύκολα από την εισροή τους. Και μάλιστα, συχνά, η φυγή τους παίρνει τη μορφή αγέλης, δηλαδή μπορεί να πάρει μαζικές διαστάσεις. Μια τέτοια φυγή, μπορεί να μην οφείλεται καν στην ελληνική οικονομία, αλλά σε διεθνείς κρίσεις ή διαταραχές. Το πολιτικό πρόβλημα, λοιπόν, που ανακύπτει, είναι η θωράκιση απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε, και αν συμβεί, να μην πυροδοτήσει μια συνολικότερη κρίση της οικονομίας.

12. Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας (βλ. αλλαγές στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς), όχι βεβαίως για να την εξουδετερώσει, αλλά προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης για τη χώρα μας;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλίμα, διεθνώς, έχει αλλάξει. Σήμερα, εκείνο που διαπιστώνεται από διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι η παγκοσμιοποίηση με το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της οδηγεί σε παγκόσμια απορύθμιση  και σε επικίνδυνες ανισότητες και ανισορροπίες. Η πολιτική, συνεπώς, των απορυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων των απελευθερώσεων  έχει φτάσει τα όριά της. Χρειάζεται μια αντίστροφη πορεία που να στοχεύει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επαναρύθμιση των αγορών, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συγκρότηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στους κινδύνους που δημιουργεί η παγκόσμια απορύθμιση, αλλά και το κατάλληλο πλαίσιο για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.   

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr