«Στρατηγική η επένδυση στην Κυκλική Οικονομία»

Χαιρετισμός στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα «Κυκλική Οικονομία και διαχείριση αποβλήτων».

Η κυκλική οικονομία συνιστά ανάγκη & δυνατότητα για την Ελλάδα | Η επιλογή της κυκλικότητας είναι στρατηγικού χαρακτήρα για το μετασχηματισμό των τρόπων παραγωγικής & των προτύπων κατανάλωσης | Η Αναπτυξιακή Στρατηγική ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας & ανταποκρίνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ* Χαιρετισμός στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης για την κυκλική οικονομία

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Δραγασάκης – Yannis Dragasakis στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

 

Χαίρομαι που γίνεται αυτή η ημερίδα διότι στο τέλος της νομίζω ότι όλοι θα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μιλάμε για κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Η κυκλική οικονομία είναι απάντηση σε μια κρίσιμη ανάγκη της εποχής μας, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη δυνατότητα. Ανάγκη διότι αν δεν αλλάξουμε τρόπο για το τι παράγουμε, πώς το παράγουμε και για ποιον τo παράγουμε, αν δεν αλλάξουμε δηλαδή το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και του κόσμου ευρύτερα – αλλά σήμερα μιλάμε για εμάς – το μέλλον θα είναι προβληματικό.

Από την άλλη μεριά, η κυκλική οικονομία ορίζει ένα χώρο δραστηριοτήτων, επενδύσεων και απασχόλησης και με αυτήν την έννοια είναι μια δυνατότητα. Επομένως, αν ήθελα να δούμε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, θα έλεγα πρώτον, ότι έχει μια σημασία στρατηγικού  χαρακτήρα, συστημικού χαρακτήρα, διότι παρεμβαίνει στον τρόπο αναπαραγωγής της κοινωνίας. Από το λεγόμενο γραμμικό μοντέλο της επεκτατικής ανάπτυξης «παράγω, καταναλώνω, πετάω» πρέπει να περάσουμε σε ένα μοντέλο το οποίο να αξιοποιεί ό,τι θεωρείται απόβλητο στο σημερινό μοντέλο∙ θα είναι πρώτη ύλη προς επεξεργασία στο νέο μοντέλο το οποίο πρέπει να διαμορφώσουμε. Επιμήκυνση προϊόντων, επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των προϊόντων που χρησιμοποιούνται, επαναξιοποίηση, ανακύκλωση κλπ.

Ταυτόχρονα, όπως είπα, αποτελεί ένα νέο τομέα της οικονομίας, οριζόντιο, διότι μπορεί να βρει εφαρμογές παντού, στη βιομηχανία, στην αγροτική οικονομία ακόμη και στους τομείς των υπηρεσιών, άρα μιλάμε για μια δυνατότητα οικονομικού χαρακτήρα. Υπάρχει όμως και μια διάσταση πολιτισμική∙ γιατί; Γιατί πρέπει να συνηθίσουν οι άνθρωποι και ιδίως οι νέοι, αλλά και όλοι μας, στο να βλέπουμε με άλλο μάτι το περιβάλλον, τους πόρους, τους φυσικούς και όχι μόνο, την κατανάλωση, γενικά τη ζωή. Επομένως, πίσω από αυτά τα οικονομικά και λίγο τεχνικά θέματα υπάρχει μια διάσταση θα έλεγα ιδεολογική, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσει η κυκλική οικονομία να αναπτυχθεί στο βαθμό που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί.

Η σημασία του θέματος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Άλλωστε, οι παλιότεροι ίσως θυμόμαστε ότι πριν από μισό αιώνα και πλέον, είχε αρχίσει η συζήτηση για τα όρια της ανάπτυξης, τα ποσοτικά και τα ποιοτικά, αλλά σήμερα έχει αναγνωριστεί η σημασία του θέματος σε ένα κορυφαίο επίπεδο και έχει εκφραστεί με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Στόχοι οι οποίοι ενσωματώνουν ακριβώς, πολλοί από αυτούς και ιστορικά ως αντίληψη, και τη διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί και με άλλους βεβαίως, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, όπως η ανάγκη να συνδέουμε την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική προστασία και με την περιβαλλοντολογική και οικολογική διάσταση.

Τώρα, για την Ελλάδα, νομίζω ότι η διάσταση της κυκλικής οικονομίας είναι ακόμη πιο σημαντική, για δύο λόγους. Πρώτον, είμαστε μια χώρα με ευαίσθητα οικοσυστήματα – νησιά, ορεινοί όγκοι κοκ- όλη η χώρα είναι οικολογικά ευαίσθητη. Άρα η σπάταλη ανάπτυξη και κατανάλωση είναι ένα πρόβλημα και αντίστοιχα η κυκλική οικονομία μπορεί να δώσει μία διέξοδο. Δεύτερον, είμαστε μια χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές. Ό,τι παράγουμε έχει μέσα ένα μεγάλο ποσοστό εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων. Άρα, αναπτύσσοντας την κυκλική οικονομία στην πραγματικότητα δημιουργούμε και ένα μηχανισμό υποκατάστασης εισαγωγών. Από την άποψη αυτή εγώ θα ήθελα να διατυπώσω τον φιλόδοξο στόχο, παρόλο που καταλαβαίνω ότι θέλει δουλειά, αλλά θέλω να το πω, ότι πρέπει η χώρα μας να έχει ως στόχο το να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, όχι απλώς να καλύψουμε τη διαφορά.

Τι παραλάβαμε; Παραλάβαμε ένα χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης του προβλήματος. Ένα χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας και ανυπαρξία πολιτικής. Τι κάναμε όμως; Δουλέψαμε νομίζω αυτά τα χρόνια να καλύψουμε μεγάλο μέρος του θεσμικού και πολιτικού κενού.

Πρώτον, το οποίο θεωρώ σημαντικό, αναγνωρίσαμε ως κυβέρνηση από την αρχή, ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο δημοσιονομική. Αλλά υπόβαθρο της είναι ένα παραγωγικό σύστημα μη βιώσιμης και άνισης ανάπτυξης και ένα πολιτικό σύστημα βεβαίως το οποίο συντηρεί και ταυτίζεται με αυτό. Για να το πω σχηματικά, η δημοσιονομική κυριαρχία είναι παρά πολύ σημαντική, το έχουμε δει, αν έχεις ελλείμματα θα οδηγήσουν σε εξάρτηση. Όμως όσα πλεονάσματα και αν έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αν δεν αλλάξουμε ταυτόχρονα το παραγωγικό σύστημα. Ακριβώς γι’ αυτό εμείς επιμείναμε ότι πέρα από τα μνημόνια, έπρεπε να έχουμε και ένα σχέδιο ανάπτυξης.

Στην αρχή ήταν δύσκολο, στο τέλος όμως καταφέραμε και διαμορφώσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία αποτελεί τώρα τον οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή περίοδο και οργανικό μέρος της αντίληψης για τη νέα αυτή Στρατηγική είναι και η διάσταση της κυκλικής οικονομίας.

Δεύτερον, ανταποκριθήκαμε σε αυτήν την πρόκληση του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης  2030 και κάναμε το δικό μας σχέδιο δράσης, το ελληνικό σχέδιο δράσης για την προσαρμογή στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  και ο Υπουργός το παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τρίτον, καταρτίσαμε το Πρόγραμμα Δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, το οποίο εγκρίθηκε στην πρώτη του μορφή, το Μάιο του 2017 στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και ένα χρόνο μετά, φέτος δηλαδή τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε πάλι από το ΚΥΣΟΙΠ το πλαίσιο δημόσιας πολιτικής. Για το πώς δηλαδή να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία ως ένα κομβικό στόχο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Έγινε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνονται τα πορίσματα της διαβούλευσης και το Σχέδιο, πλέον με τη μορφή ενός σχεδίου υπηρεσιακού, θα υποβληθεί από τον αρμόδιο υπουργό στις Βρυξέλλες, στα ευρωπαϊκά όργανα, το Δεκέμβριο.

Επομένως, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η χώρα μας έχει στρατηγική, έχει σχέδιο, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και με αυτό το δεδομένο να πω δυο λόγια για τα επόμενα βήματα.

Νομίζω από εδώ και πέρα έχουμε δύο μεγάλα καθήκοντα. Το πρώτο είναι το τρίπτυχο υλοποίηση των δράσεων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων και επανασχεδιασμός πολιτικών. Γιατί αυτό; Γιατί μιλάμε για νέο πεδίο. Άρα μόνο εφαρμόζοντας τις δράσεις που εξειδικεύουν τη στρατηγική μας, θα βλέπουμε δυσκολίες, θα βλέπουμε προβλήματα, θα τα διορθώνουμε, θα βλέπουμε νέους τομείς που θα πρέπει να χαράξουμε πολιτικές και έτσι θα συνεχίσουμε.  Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο του οποίου έχω την ευθύνη, οι συνεργάτες μου, μου ξεχώρισαν μια σειρά από δράσεις που είναι στο δικό μας σχεδιασμό και που είναι αυτές που λέμε τώρα ότι πρέπει να υλοποιήσουμε:

  • Εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση πράσινων δημόσιων συμβάσεων και τη χάραξη εθνικής πολιτικής. Υιοθέτηση πράσινων και κοινωνικών κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις∙ νομίζω υπάρχει και στην ημερίδα μια σχετική εισήγηση.
  • Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών αιχμής για τη διαχείριση των αποβλήτων με ευθύνη και σε συνεργασία με τη Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • Διαμόρφωση δεικτών. Πρέπει να διαμορφώσουμε δείκτες για να μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο στην κυκλική οικονομία. Δεν υπάρχουν τέτοιοι δείκτες γενικά αποδεκτοί σήμερα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο έτος.
  • Εθνικά πρότυπα για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, πολύ σοβαρή η προτυποποίηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων.
  • Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης έχουμε φτιάξει μια εργαλειοθήκη διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε και να τη ζητήσετε. Είτε δανειακών εργαλείων είτε εργαλείων που επιχορηγούν, επιδοτούν ή και funds τα οποία συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καινοτόμες κλπ. Θέλουμε, λοιπόν, αφενός να δούμε ποια από αυτά τα εργαλεία και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην κυκλική οικονομία, αφετέρου να δούμε εάν χρειάζεται κι αν μπορούμε να κάνουμε και ειδικά Ταμεία και ειδικά προγράμματα για την κυκλική οικονομία.

Άρα, πρώτο καθήκον είναι να υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δράσεις που εξειδικεύουν τη στρατηγική μας. Το δεύτερο καθήκον είναι να αρχίζουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή την επόμενη δεκαετία. Εντός του 2019,  ίσως δε τους επομένους μήνες, θα οριστικοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά στην περίοδο 2021-27. Στην πράξη, όμως, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, γι’ αυτό μιλάω ,για την προετοιμασία της επόμενης δεκαετίας. Έχει σταλεί ήδη μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης στα υπουργεία και ζητάμε προτάσεις έργων ή άλλων δράσεων.  Υπάρχουν αιρεσιμότητες οι οποίες αναλύονται αυτήν την περίοδο και διαδικασίες τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε και μπορεί να συμβάλλουν και το Κέντρο και η Σχολή.

Πρέπει να μπούμε σε μια εντατική προσπάθεια να διαμορφώσουμε το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, καταρχήν ένα σχέδιο υποδομών και εκεί θα δούμε και κάποια διλήμματα. Τι κάνουμε σε φυσικές υποδομές; Τι κάνουμε σε ψηφιακές υποδομές; Τι κάνουμε σε κοινωνικές υποδομές; Επομένως, υλοποιούμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Καλή συνέχεια.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,888

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr