«Θα αναδιαπραγματευθούμε το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας»

Ομιλία σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Σημεία από την εισήγηση

* Η ρητορική της κυβέρνησης, ΜΜΕ και φορέων που τη στηρίζουν θυμίζει έντονα το 2008-9, τη χρονιά πριν από την εκδήλωση της κρίσης και της χρεοκοπίας. Και τότε όλα πήγαιναν «πρίμα», όπως λίγο-πολύ περιγράφουν σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.

* Δυστυχώς σήμερα έχουμε μια βαριά κληρονομία, το «χρέος Μητσοτάκη». Το δημόσιο χρέος είναι 40+ δισεκατομμύρια αυξημένο από το 2019, ενώ και το ισοζύγιο πληρωμών είναι κατά πολύ ελλειμματικό. Έχουμε δηλαδή εμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων, της συνθήκης που οδήγησε στη χρεοκοπία.

* Η κατάσταση όμως δεν είναι σε αδιέξοδο. Χάρη στη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ, το 2108, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, η χώρα κατέκτησε έναν καθαρό διάδρομο ρυθμισμένου χρέους έως το 2030. Αν αξιοποιήσουμε τον χρόνο, μπορούμε να κινητοποιήσουμε την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που είναι προϋπόθεση αναπτυξιακής βιωσιμότητας, κοινωνικής ανθεκτικότητας και δημοσιονομικής κυριαρχίας.

* Και στην Ελλάδα και διεθνώς υπάρχουν δύο αντιλήψεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μία που τις θεωρεί βάρος και εμπόδιο και επιδίωκει τον περιορισμό τους. Στη χώρα μας αυτή η αντίληψη αποτυπώθηκε με ευκρίνεια στην «Έκθεση Πισσαρίδη». Η άλλη αντίληψη θεωρεί τις ΜμΕ πυλώνα ανάπτυξης και δομικό χαρακτηριστικό της παραγωγικής διάρθρωσης στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το 2015-19 διαμορφώσαμε, πέρα απο οριζόντιες πολιτικές, μια σειρά στοχευμένων κι ειδικών θεσμών, δομών και εργαλείων που η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε.

* Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που πέρα από τη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού, έχει και «ελληνικά» χαρακτηριστικά. Άμεση δέσμη μέτρων μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας:

  • Αύξηση εισοδήματος
  • Μείωση ΦΠΑ
  • Μείωση ειδικών φόρων
  • Έλεγχοι στην αγορά.

Στην Ελλάδα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να θεωρούμε τέσσερις τράπεζες ως «τραπεζικό σύστημα». Σε όλη την Ευρώπη, τραπεζικό σύστημα συνθέτουν οι εμπορικές, οι περιφερειακές, οι συνεταιριστικές, οι ειδικού σκοπού κ.ά. τράπεζες.

* Οι συστημικές τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, χρειάζονται όμως συμπληρωματικοί θεσμοί και εργαλεία. Γι’ αυτό ιδρύσαμε το 2019 την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που για 30 χρόνια συμφέροντα δεν επέτρεπαν τη δημιουργία της. Γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε τις μικροπιστώσεις, που η ΝΔ απαξίωσε. Γι’ αυτό η χρηματοδότηση των ΜμΕ από πόρους της Αναπτυξιακής πρέπει να περνά από την αξιολόγηση της Αναπτυξιακής και όχι των εμπορικών τραπεζών.

* Οι εμπορικές τράπεζες είναι ιδιωτικοί φορείς, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με μετόχους κλπ. Δεν μπορούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα κριτήριά τους. Τα κριτήρια τους έχουν σκοπιμότητα σε σχέσεις με τις λοιπές δραστηριότητές τους.

* Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και την αποτροπή πρόκλησης νέων, αξίζει να αξιολογηθεί σοβαρά από τους αρμόδιους θεσμούς, φορείς και την κοινωνία. Γιατί παράλληλα επιλύει ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόβλημα, διασφαλίζοντας την τραπεζική ευστάθεια. Είναι κρίσιμο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια επιλύει ένα πρόβλημα (αναπτυξιακό/κοινωνικό), χωρίς να δημιουργεί άλλο (τραπεζική ευστάθεια). Στο τρίγωνο όμως «τράπεζα-δανειολήπτης-κράτος», το Δημόσιο οφείλει να δρα αξιακά υπέρ του αναπτυξιακού/κοινωνικού οφέλους.

* Στην Ελλάδα σήμερα «αποθεώνονται» επενδύσεις χαρτοφυλακίου, που ένας επιχειρηματίας πουλά την επιχείρησή του ή ένα fund αγοράζει μια ασφαλιστική εταιρεία. Επενδύσεις δηλαδή που δεν είναι «κακές», αλλά δεν αυξάνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Επειδή όμως το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα αφορά στο παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας, η επόμενη κυβέρνηση είναι κρίσιμο να αναδιαπραγματευθεί και να αναδρομολογήσει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με στόχο τη σημαντική ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Το βίντεο της συζήτησης

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr