«Εθνική παρακαταθήκη το ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια»

Σημεία της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8 στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Πρόκειται για μία συνειδητή προσπάθεια να εμφανίζεται ότι τα πάντα, ό,τι κι αν γίνεται σήμερα, είναι προεκλογικό ρουσφέτι, με δύο στόχους: Να μην συζητήσουμε για συγκεκριμένα προγράμματα και να υπάρξει δυσλειτουργία στη Διοίκηση. Όταν ένας υπάλληλος βλέπει αυτό το κλίμα, να δηλώνουν αρχηγοί κομμάτων «εμείς δεν πάμε στη Βουλή», «η κυβέρνηση τέλειωσε», μπορεί και να δημιουργείται μία παρόρμηση -αν δεν είναι προσεκτικός- να κάνει κι αυτός το ίδιο. Και θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει συνταγματική ευθύνη για όσους υπηρετούμε αυτόν τον τόπο από οποιαδήποτε θέση, να υπηρετούμε το καθήκον μας.

Η Έκθεση της Κομισιόν είναι αναμενόμενη. Οπωσδήποτε οι Εκθέσεις αυτές πρέπει να κάνουν επισημάνσεις. Για τη συγκεκριμένη Έκθεση ξέρουμε ότι υπήρξαν διαβήματα να είναι διαφορετική, τελικά είναι αυτή που έχουμε και περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες, που όμως παραβλέπονται. Λέει ότι ως κεντρική διοίκηση έχουμε 24 δισ. απόθεμα και ως κεντρική κυβέρνηση 34 δισ. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έχει γεμάτα ταμεία για να θωρακιστεί έναντι εξωτερικών κινδύνων. Όσο για τα μέτρα, η Έκθεση λέει στην ουσία ότι αυτά δεν είναι προεκλογικά, ότι δηλαδή η 13η σύνταξη με τον τρόπο που δόθηκε θεωρείται μόνιμο μέτρο και αυτό αναφέρεται ρητά.

Ένα σημείο που υπάρχει διαφωνία, υπήρχε και υπάρχει διαφορετική εκτίμηση, είναι τα αποτελέσματα των 120 δόσεων. Εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εισροή εσόδων, η Κομισιόν και το ΔΝΤ –και παλιότερα γινόταν αυτό- διαφωνούν λέγοντας ότι κάποιοι που πληρώνουν θα σταματήσουν. Αυτό θα το δούμε, το φθινόπωρο θα δούμε τα πραγματικά νούμερα.

Δε δέχομαι τον όρο «προεκλογικές παροχές». Εμείς είχαμε ένα σχέδιο, ένα αναπτυξιακό σχέδιο και μία Αναπτυξιακή Στρατηγική την οποία εφαρμόζουμε. Για να πάρουμε κάποια από τα μέτρα -κάποια εκ των οποίων ανακοινώθηκαν πέρυσι στη ΔΕΘ, κάποια φέτος το Μάιο-, περιμέναμε τη Eurostat να ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα στις 24 Απριλίου. Δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση αν δεν είχαμε αυτή την ανακοίνωση. Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, έπειτα από 1-2 συσκέψεις τα αποφασίσαμε.

Για να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να πάρουμε και μέτρα που να ενισχύουν τις εξαγωγές, να τονώνουν την εσωτερική κατανάλωση, να ενισχύουν τις επενδύσεις και εκεί μέσα εντάσσονται όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε.

Ήταν μια δύσκολη τετραετία. Στην πολιτική κάνεις κάποια πράγματα αν τα θεωρείς σωστά, ανεξάρτητα από το αν ο κόσμος τα αναγνωρίσει ή όχι. Έγιναν μερικά πράγματα στη χώρα μας αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα οποία θεωρώ ότι έχουν ιστορική διάσταση. Αν κάποιοι έχουν άλλη άποψη είναι σεβαστή. Το ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια αποτελεί μία εθνική κατάκτηση.

Επειδή είμαι και πρακτικός άνθρωπος θέλω να ξέρω πού πατάω. Έχει διαφορά ως κοινωνία και ως χώρα, αν πατάμε σε μια ύφεση του 7% ή σε μία ανάκαμψη του 2% που θέλουμε να την κάνουμε 3%, 4% ή 5%. Επειδή πρέπει να κάνω και απολογισμό ως προς τον εαυτό μου, προς τους ψηφοφόρους και την κοινωνία, υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος διότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δημιουργήσαμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την Ευρώπη που μας έβλεπε ως χώρα των Greek Statistics και ως διεφθαρμένη χώρα. Δημιουργήσαμε προϋποθέσεις, λοιπόν, όχι μόνο για την ανάκαμψη αλλά και για να χτίσουμε νέο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε: Για παράδειγμα, δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε το κράτος στο βαθμό που θα θέλαμε, δεν μπορέσαμε πάντα να υπερασπιστούμε τη διαφορετικότητά μας, κάναμε κι εμείς πράγματα για τα οποία ένας κόσμος έλεγε «μα κι εσείς τα ίδια κάνετε». Γι’ αυτό ακριβώς χτίζουμε το πρόγραμμα της νέας τετραετίας με το οποίο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, η κοινωνία θα αξιολογήσει ότι δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να αλλάξει αυτό το κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μικρότερο κράτος, δεν θέλει άλλο κράτος. Εμείς θέλουμε άλλο κράτος, που να υπηρετεί την κοινωνία, να είναι ανοιχτό στους πολίτες, να μπορεί να επιτυγχάνει κοινωνικούς, αναπτυξιακούς στόχους, κ.λπ. Εγώ είμαι αισιόδοξος, με την έννοια: Πρώτον, το έργο το οποίο κάναμε μπορώ να το υπερασπιστώ σε ό,τι αφορά τη γενική του κατεύθυνση, δεύτερον υπάρχουν αδυναμίες που δεν πρέπει να ντραπούμε να τις πούμε, διότι είτε οφείλονται σε δικές μας αδυναμίες και απειρίες είτε πρόκειται για τη φύση των προβλημάτων, κληρονομημένα προβλήματα δεκαετιών, θα πρέπει όλοι ως κοινωνία να συζητήσουμε πώς θα τα λύσουμε. Τρίτον, έχουμε ένα καλό σχέδιο για το μέλλον: Πατάει σε αυτό το οποίο έχουμε, μπορεί να το συνεχίσει, να το βελτιώσει και να το ολοκληρώσει ακόμη περισσότερο.

Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να βγάλουμε συνολικά συμπεράσματα. Ήταν αποτέλεσμα που αιφνιδίασε αρνητικά, διότι είχαν διαμορφωθεί θετικότερες προσδοκίες, όμως αυτό το αποτέλεσμα δεν το θεωρώ ευκαταφρόνητο. Διότι επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη που είτε κυβερνά είτε διεκδικεί να κυβερνά.

Υπήρξε, λοιπόν, η μάχη των ευρωεκλογών, που έδωσε τα μηνύματά της και τα οποία είναι προς μελέτη. Η ΝΔ έχει το «γκολ από τα αποδυτήρια», το οποίο είναι η παράσταση νίκης. Αυτό το οποίο υπονοούν όσοι το λένε αυτό είναι ότι ένας κόσμος πάει πάντα με το νικητή. Ο δικός μου ισχυρισμός είναι ότι αυτός ο κόσμος στην Ελλάδα πια δεν είναι τόσος πολύς όσο παλιότερα και ένας λόγος είναι ότι αντικειμενικοποιήσαμε τις διαδικασίες και δεν υπάρχει χώρος εύκολα για ρουσφέτι όπως παλιά. Αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο το φαινομενικά ανέφικτο να γίνεται εφικτό είναι -εκτός από το ποδόσφαιρο- η πολιτική. Θεωρώ ότι εμείς θα δώσουμε έναν ωραίο αγώνα, αυτή τη φορά έχουμε την πολυτέλεια να ξεκινάμε από το 24% και όχι από το 4% που ξεκινήσαμε κάποτε.

Η θέση μας είναι γνωστή και διαμορφωμένη ιστορικά. Εμείς ποτέ δεν είχαμε ή έχουμε ως αποκλειστικό στόχο τη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά η ιδέα μας ήταν και είναι ένας αστερισμός δυνάμεων που θα συγκροτεί έναν ευρύτερο συνασπισμό ο οποίος θα ανασυγκροτήσει τη χώρα. Θα χαιρόμασταν εάν εξαρχής υπήρχε ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Ο λόγος που συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ -και νομίζω ότι πέτυχε η συνεργασία στο πρώτο της μέρος, ο επίλογος δεν ήταν καλός- ήταν διότι με το συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου δεν υπήρχε δυνατότητα άλλων συνεργασιών. Άρα προσβλέπουμε σε ένα μέλλον όπου ο κοινωνικός χώρος που θέλει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ θα αντιστοιχηθεί με την πολιτική μας, εννοώντας ότι ο κοινωνικός αυτός χώρος θέλει Κοινωνικό Κράτος, δίκαιη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, και δε βλέπω άλλη δύναμη σήμερα που να μπορεί να εκφράσει και να αγωνιστεί γι αυτούς τους στόχους πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

To ηχητικό της συνέντευξης

 

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr