«H επίθεση στα ‘επιδόματα’, είναι επίθεση στο Κοινωνικό Κράτος»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

 

Σημεία της συνέντευξης

Για τη στάση της Τουρκίας

Σήμερα, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας ως χώρα τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο γεωπολιτικό, έχουμε καταφέρει να έχουμε θωράκιση και να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας. Ιεραρχώντας κατάλληλα τους κινδύνους, έχουμε τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και δεν νομίζουμε ότι ο εχθρός και ο αντίπαλός της είναι η Ελλάδα. Η Τουρκία και εμείς, ως γείτονες, έχουμε συμφέρον να αναζητούμε δρόμους ειρηνικής συμβίωσης. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και από εκεί προέρχεται αυτή η νευρικότητα της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην ψύχραιμη στάση, στις ξεκάθαρες θέσεις και είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε όλοι, παρά την προεκλογική περίοδο και τις αντιπαραθέσεις, ότι στα εθνικά θέματα και στην ευρύτερη προοπτική της χώρας πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συμφωνία.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ

Δεν νιώθω ότι δεν κοιτάξαμε την κοινωνία στα μάτια όλα αυτά τα χρόνια. Μια στρατηγική «λήθης», όμως, δεν βοηθά, έχουμε ανάγκη από μια νέα συλλογική αυτογνωσία ως χώρα, εγώ δεν συμφωνώ με την εικόνα που δημιουργείται σαν η ιστορία της χώρας και της κρίσης να αρχίζει το 2015. Ζήσαμε μία χρεοκοπία, με τις συνέπειες της να ισοδυναμούν με συνέπειες πολέμου. Εξαιτίας της, η κοινωνία κόντεψε να διαλυθεί, καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης και φτωχοποιήθηκαν. Αυτή την Ελλάδα ανέλαβε η κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 ώστε να την ανορθώσει. Εμείς καταφέραμε να κάνουμε το στοιχειώδες, να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Κάποιοι δεν το εκτιμούν αυτό. Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι και την 4η αξιολόγηση υπήρχαν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το εάν έπρεπε να βγούμε «καθαρά» από τα Μνημόνια ή αν έπρεπε να ακολουθήσουμε μία πολιτική διαρκών δεσμεύσεων. Στη βάση αυτή, από την 21η Αυγούστου που βγήκαμε από τα Μνημόνια, υπάρχει ένα έργο που δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τα κριτήρια της κυβέρνησης, έχοντας αποτέλεσμα σε συγκεκριμένους τομείς.

Αν με ρωτήσετε εάν λύσαμε όλα τα προβλήματα, η απάντηση είναι όχι, διότι η κληρονομιά της κρίσης και οι βαθύτερες αιτίες της δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Έχουμε αντιμετωπίσει το επίπεδο των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Το βαθύτερο πρόβλημα που είναι το παραγωγικό μοντέλο και άλλες λογικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία, αποτελούν το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας.

Για τη φορολογία & τα κοινωνικά επιδόματα

Από τη χρεοκοπία και μετά, το φορολογικό βάρος της χώρας μεγάλωσε κατά 6,6 μονάδες. Οι 5 από αυτές είχαν επιβληθεί ήδη μέχρι το 2014, ενώ η 1,6 μονάδα επιβλήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση. Πολλές φορές η ποσότητα δεν είναι το κύριο -μία σταγόνα μπορεί να ξεχειλίσει το ποτήρι- αλλά η διαστρέβλωση και η αντιστροφή της πραγματικότητας, είναι κάτι το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Σχετικά με αυτό που λέγεται υποτιμητικά «επιδοματική πολιτική», για ποια επιδόματα μιλάμε; Το επίδομα ενοικίου είναι διάσταση της στεγαστικής πολιτικής που πρέπει να έχει μια σύγχρονη χώρα όπως η Ελλάδα, κάτι που δεν είχαμε έως τώρα. Και δεν είναι μόνο το επίδομα ενοικίου, αλλά εμείς φιλοδοξούμε και φοιτητικές εστίες να φτιάξουμε και άλλες ανάγκες να καλύψουμε. Υπάρχει μια προσπάθεια ενοχοποίησης όχι κάποιων έκτακτων επιδομάτων που δόθηκαν από ανάγκη, για να καλυφθούν ανάγκες της κοινωνίας, αλλά πολιτικών που συγκροτούν το σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Για το πλεόνασμα

Δύο αποκαταστάσεις της πραγματικότητας:

Πρώτον, η οικονομία σήμερα έπειτα από μια πολύχρονη ύφεση βρίσκεται σε μια τροχιά ανάκαμψης επί 9 διαδοχικά τρίμηνα, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη έχει εδραιωθεί. Είμαστε η οικονομία με μια από τις σταθερότερες ανακάμψεις, όταν μάλιστα στην Ευρώπη σήμερα η ανάπτυξη υποχωρεί, επομένως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα να γίνεται λόγο για καθήλωση.

Δεύτερον, η Εθνική Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας που εξειδικεύεται σε 100 μεταρρυθμίσεις συγκεκριμένες οι οποίες θα γίνουν την επόμενη 4ετία. Έπειτα από τόσα χρόνια στη Βουλή θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό το ότι η χώρα έχει αποκτήσει πλέον την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Ακόμα και για κάποιον που δεν συμφωνεί, θεωρώ ότι αποτελεί μια καλή βάση που μπορεί και να βελτιωθεί.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Γεραπετρίτης δέχεται ότι είναι έγκυρα, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα απόκλισης. Θέλω να θυμίσω ότι και με τους θεσμούς, τους ευρωπαϊκούς και πολύ περισσότερο με το IMF υπήρχε πάντα μια διελκυστίνδα. Θυμίζω ότι το 2017 κοντέψαμε να τιναχτεί όλη η διαπραγμάτευση στον αέρα, διότι ισχυρίζονταν ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους αυτούς. Άρα έχουμε μια αφετηρία. Ας αναγνωριστεί, λοιπόν, ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να μιλάμε σήμερα και για ανάπτυξη και για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τώρα σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα, εμείς έχουμε μία απάντηση και σε αυτό. Το 2020, αν θέλουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα, με το 3,5% πλεόναμσα συν τα μέτρα, δεν κλείνει ο λογαριασμός. Έτσι, λοιπόν, βάζουμε από το απόθεμα που έχουμε -το οποίο είναι επαρκές- 5,5 δισεκατομμύρια σε ένα λογαριασμό και λέμε στους Ευρωπαίους, αν σας απασχολεί το αν θα πληρωθείτε τα χρέη σας, το ποσό υπάρχει. Εμείς ναι μεν κάνουμε πλεονάσματα 3,5% αλλά τη μια μονάδα τη διαθέτουμε για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς. Είναι στην ουσία η πρόταση που είχε κάνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο κύριος Τσακαλώτος κατά τη διαπραγμάτευση όπου ζητήσαμε να έχουμε 2,5% ή 3,5% -εάν δεν γινόταν «αλλιώς»- πλεονάσματα, αλλά τη μία μονάδα να την έχουμε για αυτούς τους σκοπούς. Αυτό είναι μια βάση διαπραγμάτευσης για το μέλλον ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για τις επενδύσεις

Διαφωνώ έντονα και διαμαρτύρομαι μάλιστα στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι υπήρξε στασιμότητα στις επενδύσεις. Έχετε υπόψη σας ποια ήταν η κατάσταση το 2015; Παραλάβαμε ένα φαύλο καθεστώς…

Για το δίλημμα των εκλογών

Πολιτικές διαφορές υπάρχουν, αλλά οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Εμείς παραλάβαμε ένα κλίμα αναπτυξιακού νόμου και επενδύσεων φαύλο. Εγώ ζητώ από τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να δεσμευτούν ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αυτό το φαύλο καθεστώς. Δεν θα εξυπηρετούνται οι ημέτεροι.

Το δίλημμα των εκλογών κατά την άποψη μου είναι βαθύτερο. Είναι αν θα αλλάξουμε πρότυπο ανάπτυξης και διακυβέρνησης ενσωματώνοντας τα μαθήματα που ζήσαμε από την κρίση και τη χρεοκοπία ή αν θα επιστρέψουμε διολισθαίνοντας στο παρελθόν. Κατά την άποψή μου το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ είναι άσχετο, δεν συλλαμβάνει καν το πρόβλημα. Εάν η χώρα μας δεν αποκτήσει μια οικονομία εξωστρεφή, καινοτόμα, βιώσιμη, βασισμένη στη γνώση, δυστυχώς πρέπει να το πω, αν και δεν μου αρέσει, η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι οριστική.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr