Συνέντευξη στην Αυγή

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή» και τον δημοσιογράφο Σταύρο Καπάκο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξε συνάντηση με τον κ. Άσμουσεν. Ποιο ήταν το περιεχόμενο και ποιο το αποτέλεσμά της;

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η πληρέστερη ενημέρωσή μας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην Ελλάδα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αυτό τον καιρό σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες που μας αφορούν. Μια από αυτές είναι η εξαγγελία του κ. Γιούνκερ για ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία ύψους 500 δισ. ευρώ.

Τρίτον, είναι οι συζητήσεις για την ανάγκη ευελιξίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και την ερμηνεία του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Τέλος, είναι η διαρκής συζήτηση για το πρόβλημα της υπερχρέωσης, της λιτότητας και των αδιεξόδων που η εμμονή σ’ αυτήν την πολιτική εγκυμονεί για όλη την Ευρώπη, ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτές τις διεργασίες;

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση είτε είναι απούσα από τις συζητήσεις αυτές είτε δεν ενημερώνει, εμείς αναπτύσσουμε τις δικές μας σχέσεις, προκειμένου να έχουμε την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση, αλλά και να προβάλουμε τις δικές μας απόψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορες επαφές με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόσφορο επίπεδο. Εκεί εντάσσεται και μια συνάντηση που έγινε με Γερμανούς οικονομολόγους, με την παρουσία και του κ. Άσμουσεν. Δεν ήταν μια τυπική συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση ή εκπροσώπους της, γι’ αυτό και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση.

Πώς αξιολογείτε αυτές τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τα όρια της λιτότητας;

Είναι σημαντικό ότι τώρα οι κίνδυνοι συνειδητοποιούνται από ευρύτερες δυνάμεις και το πρόβλημα αναγνωρίζεται όχι μόνο σε επίπεδο χωρών, αλλά και στην κλίμακα όλης της Ευρώπης. Οι τελευταίες ομιλίες και δηλώσεις του κ. Ντράγκι αυτή την ανησυχία, κατά τη γνώμη μου, πιστοποιούν.

Όμως τα πολιτικά όρια των συζητήσεων που γίνονται περιορίζονται από τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Τα συζητούμενα μέτρα είναι πολύ ανεπαρκή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και, το χειρότερο, υπάρχει κίνδυνος να έρθουν πολύ αργά. Γι’ αυτό εμείς από τη μια προσπαθούμε τα όποια μικρά ρήγματα εμφανίζονται να τα αξιοποιούμε. Ταυτόχρονα, όμως, τονίζουμε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών ώστε να υπάρξει ανατροπή της λιτότητας, ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και μετάβαση σ’ ένα εναλλακτικό μετανεοφιλελεύθερο υπόδειγμα ανάπτυξης.

Πώς κρίνετε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την επικείμενη πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους; Επιμένετε στη θέση σας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Αυτές οι θέσεις μάς δημιούργησαν μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχίες. Διότι δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός ορισμός της βιωσιμότητας του χρέους, όπως υπονόησε ο κ. Σαμαράς. Υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις και συζητήσεις διεθνώς, ανάλογα με το αν υπολογίζει κανείς μόνο τη στενά οικονομική διάσταση ή και τις αντοχές των κοινωνιών και των δημοκρατικών θεσμών στις διάφορες χώρες. Ούτε υπάρχει κάποιος διεθνής θεσμός νομιμοποιημένος για να χορηγεί “πιστοποιητικά βιωσιμότητας” για χρέη κρατών, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σαμαράς.

Υπάρχουν διαφορετικές σκοπιές, ιεραρχήσεις και συμφέροντα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο ακόμη και αν, για να εξυπηρετηθεί, πρέπει να διαλυθεί η δημόσια υγεία ή εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, και ορθά, για κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους, υπονοώντας την πρωταρχικότητα των ζωτικών αναγκών της κοινωνίας.

Όλα είναι, λοιπόν, θέμα αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης, δίκαιων ή άδικων συμφωνιών. Η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα της μιας και της άλλης περίπτωσης. Ο κ. Σαμαράς τα αρνείται όλα αυτά μιλώντας για “πιστοποιήσεις” που κάποιοι άλλοι θα κάνουν μονομερώς με τα δικά τους κριτήρια για να αποφασίσουν αυτοί για τις ανάγκες και τις δυνατότητες βιωσιμότητας της δικής μας κοινωνίας.

Πρωτοφανή και εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα.

Να περάσουμε τώρα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις, κυρίως από την κυβερνητική πλευρά. Τι σημαίνει η διαφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για ενίσχυση της προσφοράς ή ενίσχυση της ζήτησης; Ποιο είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν ήδη αναλυτικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να κατανοηθεί αποκλειστικά με όρους ζήτησης ή προσφοράς. Αυτή είναι μια υπαρκτή, αλλά στενή προσέγγιση που αγνοεί τη θεσμική, την αξιακή, αλλά και την οικολογική διάσταση της κρίσης.

Στην καρδιά της ελληνικής κρίσης βρίσκεται το παραγωγικό σύστημα ως δομή κατεστημένων συμφερόντων, καθώς και το κράτος, όπως αυτό διαμορφώθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ακριβώς γι’ αυτό η κρίση αυτή δημιουργεί την ιστορική πρόκληση για μια συνολική ανασυγκρότηση και έναν ολικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας με δημοκρατικό, κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. Και επίσης γι’ αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται σε τρεις επάλληλους κύκλους:

– Στον πρώτο κύκλο, κυρίαρχο είναι το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της άμεσης ανόρθωσης της οικονομίας. Στη διάσταση αυτή το πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα «ζήτησης», με την έννοια ότι έχουμε αργό παραγωγικό δυναμικό και «παγωμένες» ή μπλοκαρισμένες δυνατότητες που πρέπει να ενεργοποιήσουμε.

– Στον δεύτερο κύκλο, κυρίαρχο είναι το ζήτημα της θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, των μεταρρυθμίσεων και των μετασχηματισμών που πρέπει να γίνουν παντού, των νέων θεσμών που πρέπει να δημιουργήσουμε.

– Στον τρίτο κύκλο, κυρίαρχο προς επίλυση πρόβλημα είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού και του παραγωγικού συστήματος, καθώς και των κυρίαρχων καταναλωτικών προτύπων σ’ έναν μακρύ χρονικό ορίζοντα 15-20 ετών, που πρέπει όμως να σχεδιασθεί και να αρχίσει από τώρα.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ αφορούσαν μόνο τα άμεσα μέτρα;

Στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τη συνολική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε τη σημασία της διαπραγμάτευσης και παρουσίασε μια δέσμη εξειδικευμένων άμεσων μέτρων, που απαντούν σε συγκεκριμένες και άμεσες ανάγκες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καλύπτουν κυρίως τον πρώτο κύκλο ανασυγκρότησης και έχουν τρεις στόχους: Ο οικονομικός στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε αργούσες ή αδρανοποιημένες δυνάμεις. Ο κοινωνικός στόχος είναι να αρχίσει ένας μακρύς και ασυμβίβαστος πόλεμος διαρκείας ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες, αδικίες και διακρίσεις. Και ο πολιτικός και πολιτισμικός ταυτόχρονα στόχος είναι να αρχίσει να εμπεδώνεται ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό ήθος, να δίνονται και να κερδίζονται μάχες για τη ζωή και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να αρχίζει να κτίζεται σε νέες, στέρεες βάσεις η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς με το ανανεωμένο περιεχόμενό τους, στις ικανότητες και τις συλλογικές δυνατότητες του ίδιου του λαού και της κοινωνίας.

Μιλάτε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς δανεισμό γιατί εγκαταλείπεται η κεϋνσιανή ιδέα των λελογισμένων αναπτυξιακών ελλειμμάτων ή μήπως πρόκειται για αναγνώριση των ορίων που τίθενται από τη συγκυρία;

Μιλάμε για μέτρα που να μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη και αν δεν μπορούμε να δανεισθούμε. Άρα δεν πρέπει να δημιουργούν έλλειμμα, αφού το έλλειμμα, για να καλυφθεί, απαιτεί δανεισμό. Αν μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια και χωρίς κρυφούς όρους ή εκβιασμούς, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή συμπληρωματικά για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Γι’ αυτό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στηρίζεται στη δική του αυτοχρηματοδότηση.

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι γενικότερες θέσεις μας για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, για ισότιμο συνυπολογισμό του κριτηρίου της απασχόλησης στους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ένα ευρωπαϊκό new deal, για την ανάγκη εξαίρεσης των δημόσιων επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα κ.λπ.

Από διάφορες πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα κάποιων πηγών χρηματοδότησης (καταπολέμηση φοροδιαφυγής, πάταξη λαθρεμπορίου κ.ά.) όσο και για τη δυνατότητα που έχετε ως προς την αξιοποίηση συγκεκριμένων εργαλείων (π.χ. ΤΧΣ κ.ά.). Πόσο ρεαλιστικοί είναι αυτοί οι σχεδιασμοί;

Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό διότι είναι ανατρεπτικό και διότι στηρίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και στη νέα δυναμική που θα δημιουργήσει στην κοινωνία η ίδια η εφαρμογή του. Η αριθμητική του προγράμματος έχει τη σημασία της, πιο σημαντικές όμως είναι οι επιλογές που υπάρχουν πίσω από τους αριθμούς.

Οι επιλογές αυτές αντανακλούν στόχους και ιεραρχήσεις. Αν οι επιλογές είναι σωστές, αν π.χ. συμφωνούμε να προτάξουμε την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, τότε η κάθε κριτική είναι χρήσιμη και μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε πιο πολλά και πιο ασφαλή τα έσοδα, βελτιώνοντας την κατανομή και την εισπραξιμότητα των φόρων. Πώς θα κάνουμε πιο μαζικό και πιο αποτελεσματικό τον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς. Πώς να ενισχύσουμε τα συλλογικά αγαθά. Πώς να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να ικανοποιούμε ανάγκες, με λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, περισσότερη δικαιοσύνη, έλεγχο και λογοδοσία. Αν υπάρχει διαφωνία στις επιλογές, τότε ο ζήλος για την ακρίβεια ζυγαριάς φαρμακείου σχετικά με τους κοστολογικούς υπολογισμούς μοιάζει υποκριτικός.

Πώς κρίνετε τη διαρροή – κινδυνολογία από τον Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξει ούτε ευρώ στις τράπεζες αν γίνουν εκλογές και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Φοβούμαι πως δεν πρόκειται για λάθος ούτε για μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτελεί μέρος ενός εξαιρετικά επικίνδυνου σχεδίου. Αν δούμε τη συνολική εικόνα, θα διαπιστώσουμε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στη μεγάλη απήχηση που είχαν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: Πρώτον, αμφισβήτηση των αριθμών, δεύτερον, ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου, με στόχο την κατάργηση του λεγόμενου μπόνους των 50 εδρών, και, τέλος, κινδυνολογία.

Μια κινδυνολογία που θυμίζει άλλες εποχές, όπως το 1964, όταν η τότε Ακροδεξιά οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία κατά της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου, με κεντρικό μοτίβο τον κίνδυνο που, υποτίθεται, αντιπροσώπευε για τη δραχμή ενδεχόμενη νίκη της Ένωσης Κέντρου.

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω παράδειγμα πρωθυπουργού που να κινδυνολογεί εις βάρος των καταθετών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας του για να υπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Διότι αυτό που έκανε ο κ. Σαμαράς ήταν ουσιαστικά η διατύπωση μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας, που, αν ο κόσμος τον έπαιρνε στα σοβαρά, θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε bank run από το τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στον δρόμο της ανευθυνότητας ούτε θα κάνει «παιχνίδια» με τόσο κρίσιμα θέματα, όπως είναι η ασφάλεια των καταθέσεων των πολιτών. Όμως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν το καθήκον τους.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr