1. Ας υποθέσουμε, πως είστε κυβέρνηση, και αντιμετωπίζετε παρόμοια κατάσταση, με καθυστέρηση της δόσης και με τους κινδύνους που ελοχεύουν. Πώς θα αντιδρούσατε, τι θα κάνατε;
Με σχέδια έκτακτης ανάγκης. Με ένα πρόγραμμα «παντός καιρού». Με στήριξη στο λαό και τη δημοκρατική εγρήγορση της κοινωνίας. Και η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τέτοια σχέδια. Είναι πλήρης ευτελισμός να διαλαλείς πως «αν δεν μας δώσετε τη δόση θα πεινάσουμε».
Πώς να διαπραγματευτείς έτσι; Ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά;
Άλλωστε δεν είναι μόνο οι διαπραγματεύσεις. Ζούμε σε ένα τρίγωνο επικίνδυνης αστάθειας. Σε μια εμπόλεμη ζώνη του σύγχρονου κόσμου. Τι θα κάνουμε αν αύριο ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος δίπλα μας; Πώς θα αντιδράσουμε σε μια μεγάλη οικολογική ή φυσική καταστροφή; Πώς θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη αν η κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία επιδεινωθεί;
Πρέπει να αποτινάξουμε αυτή τη στάση της παραίτησης, της υποταγής, της ψυχολογίας της ήττας για μάχες που δεν δίνουμε καν. Επιτέλους, η κοινωνία αυτή έχει και δυνατότητες. Μπορούμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι αλλά και να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων, να κάνουμε μια νέα αρχή.
2. Πολλά, έχουν ακουστεί για την καταγγελία του μνημονίου, για μονομερή διαγραφή του χρέους για ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων. Και τα χρήματα για την πληρωμή των μισθών και συντάξεων πού θα βρεθούν κ. Δραγασάκη;
Εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι ορισμένες ερωτήσεις έχουν χάσει το νόημά τους. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα αποφύγουμε την περαιτέρω απώλεια της εγχώριας αποταμίευσης. Σας υπενθυμίζω ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις από 245 δις ευρώ υποχώρησαν σε λιγότερες από 170 δις ευρώ, ενώ τρομακτικές απώλειες υπάρχουν και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα κεφάλαια των τραπεζών. Τις απώλειες αυτές καλύπτουμε με νέα δάνεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε αυτή τη χρηματοπιστωτική ερήμωση, αυτή την καταστροφή.
3. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη κίνηση της τρόικα, των δανειστών; Είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα ρήγμα μεταξύ ΔΝΤ και τρόικα. Διακρίνετε πως υπάρχουν προοπτικές αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης;
Γι’ αυτές τις προοπτικές αγωνιζόμαστε. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι αγωνιζόμαστε για αλλαγή οικονομικού υποδείγματος και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Οι εξελίξεις μας έχουν δικαιώσει. Η εμμονή στην πολιτική της λιτότητας οδηγεί σε γενίκευση της ύφεσης στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις οικονομίες, ακόμα και στη γερμανική. Αυτή η πολιτική απειλεί με αποσύνθεση την ευρωζώνη και με ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Δεν είναι κρυφή η αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας προς αυτή την πολιτική. Αυτές οι αντιθέσεις αντανακλώνται και στο εσωτερικό της τρόικα, στις σχέσεις του ΔΝΤ με την ευρωζώνη και τη Γερμανία ειδικότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική θα αλλάξει από μόνη της, αλλά δημιουργεί τις δυνατότητες για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής.
4. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων; Μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ένα μέρος της δημόσιας περιουσίας, έστω της ζημιογόνας, να αλλάξει χέρια;
Η αλλαγή της ιδιοκτησίας από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ό,τι έχει απομείνει στον δημόσιο έλεγχο θα πρέπει να προστατευθεί και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιηθεί ως η δική μας συμμετοχή, για να πετύχουμε ευρύτερες αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού.
5. Τα μέτρα ψηφίστηκαν, ο προϋπολογισμός το ίδιο. Πολλοί λένε πως έκλεισε και τυπικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη, ποιες οι εκτιμήσεις σας;
Η κρίση που ζούμε είναι ο επίλογος του κύκλου που άρχισε με τη μεταπολίτευση. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις πριν την κρίση διευθετήσεις. Η κρίση που ζούμε δεν είναι απλά μια έμπρακτη κριτική του παρελθόντος, αλλά περικλείει και το αίτημα της υπέρβασής του. Γι’ αυτό και έχει σημασία όχι μόνο το «πώς» αλλά και με ποιες δυνάμεις θα βγούμε από την κρίση. Δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση οι δυνάμεις που μας έφεραν σε αυτή. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται μια πανστρατιά της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας με πυρήνα τις δυνάμεις της εργασίας και της Αριστεράς.
6. Σας κατηγόρησε ο κ. Σαμαράς ότι δεν έχετε προτάσεις και εναλλακτικό σχέδιο. Τι ανταπαντάτε;
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να πιστεύει πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ο κ. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση δεν διαθέτουν ούτε οικονομικό πρόγραμμα ούτε αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι οι διαχειριστές των μνημονίων που έχουν οδηγήσει στην κοινωνική καταστροφή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, που διαρκώς εμπλουτίζεται σε συνεργασία με την κοινωνία. Οι βασικές συντεταγμένες του δικού μας σχεδίου προβλέπουν: Πρώτον, την υλοποίηση των ώριμων αλλαγών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν χρόνιες παθογένειες και αιτίες της κρίσης, όπως, για παράδειγμα, στο πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, παντού. Δεύτερον, την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους της οικονομίας και τρίτον, τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, ώστε να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα με τρόπο που δεν θα καταστρέφει το κοινωνικό κράτος.
7. Τις τελευταίες ημέρες η λίστα Λαγκάρντ βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει πρόθεση να τεθεί τέλος στη φοροδιαφυγή;
Η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Περιλαμβάνει τις καταθέσεις μόνο σε ένα υποκατάστημα σε μια από τις πολλές τράπεζες της Ελβετίας.
Η θέση μας είναι σαφής: Να συσταθεί άμεσα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, πλήρες και αξιόπιστο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση της από εδώ και πέρα εφαρμοζόμενης φορολογικής και οικονομικής πολιτικής.
Δεύτερον να υπάρξει αναδρομικός έλεγχος των ποσών που βρίσκονται όχι μόνο στη λίστα Λαγκάρντ , αλλά σε όλες τις ξένες τράπεζες και, εφόσον τα ποσά που βρίσκονται εκεί δεν έχουν φορολογηθεί, να επιβληθεί ο αναγκαίος φόρος. Επισημαίνω ότι στην περίπτωση της Γερμανίας ο φόρος φτάνει μέχρι το 41% επί του συνολικού ποσού. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έρχεται για ψήφιση ένα πλήρες και αξιόπιστο Περιουσιολόγιο και χωρίς να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, επιβεβαιώνει ότι η συγκάλυψη και η προστασία της μεγάλης φοροδιαφυγής είναι μια πολιτική συνειδητή.
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Από την μια οι υποστηρικτές της δραχμής και από την άλλη η μάχη εντός ευρώ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κατατεθειμένη πολιτική πρόταση για την επιστροφή στη δραχμή. Καμία τάση ή συνιστώσα δεν έχει υποβάλλει ποτέ τη θέση για επιστροφή στη δραχμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη ομοιογένεια από ό,τι πολλοί πιστεύουν. Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ- και καλό είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η σπέκουλα- αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί για τις προοπτικές αυτής της διαλυτικής πολιτικής, η οποία πράγματι απειλεί με κατακερματισμό την Ευρώπη. Αλλά, ακόμα κι αν η Ευρώπη αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη, η Αριστερά θα απαντήσει με το δικό της σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, των ισότιμων σχέσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
9. Πολλοί λένε πως η επόμενη διετία θα είναι «χρονιές φτώχειας». Κινδυνολογία ή σοβαρή εκτίμηση;
Σοβαρή αλλά ανεπαρκής. Ο χρόνος αυτής της κρίσης μετριέται όχι με χρόνια αλλά με δεκαετίες. Επομένως μας περιμένουν όχι χρόνια αλλά δεκαετίες φτώχειας και περιθωριοποίησης, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Σας επισημαίνω πως σύμφωνα και με τις προβλέψεις της τρόικα, η Ελλάδα θα παραμείνει υπερχρεωμένη και πέραν του 2020, υποχρεούμενη να εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας. Γι΄ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής, για αλλαγή πορείας και προοπτικής.
————————————————————
*Η Συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας
dragasakis.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η θηριώδης, όπως ονομάστηκε, αποχή αναδεικνύουν το πρόβλημα εμπισ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter