«Στοίχημα η Βαλκανική Συνανάπτυξη»

Ομιλία στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τις δυνατότητες από τη συνεργασία ????Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργήσαμε✅ Να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα✅ Η συνεργασία μας αφορά όχι μόνο τος διμερείς σχέσεις μας, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή μας✅ Η οικονομική συνεργασία στην κατεύθυνση της συνανάπτυξης βάση της ειρηνικής συνύπαρξης & της ευημερίας των λαών μας

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Δραγασάκης – Yannis Dragasakis στις Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

 

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζάεφ

Αγαπητέ Έλληνα Πρωθυπουργέ

Κυρίες, κύριοι Υπουργοί

Κυρίες και κύριοι που τιμάτε με την παρουσία αυτό το ιστορικό βήμα, θέλω να πω ότι νιώθω τον εαυτό μου τυχερό από όλη αυτή την εμπειρία, διότι παρότι είμαστε λίγες ώρες εδώ, οι συζητήσεις που έγιναν έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε. Ερχόμενοι εδώ, ξέραμε περισσότερο για τις ανάγκες, αλλά είδαμε και τις δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα.

Επιτρέψτε μου μια προσωπική βιωματική αναφορά. Πολλά από αυτά που συζητάμε σήμερα εδώ ή και σκεφτόμαστε πολλοί και πολλές, μου θυμίζουν μια ανάλογη συζήτηση που είχαμε κάνει στην Αθήνα, στο Ζάππειο το 1996 με το μικρό κόμμα του Συνασπισμού τότε, με τον Πάνο Τριγάζη, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο -τότε πρόεδρο του Συνασπισμού-, με αντιπροσωπείες από όλες τις χώρες -δεν θυμάμαι τα ονόματα εκείνων που ήταν από την τότε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-  και το θέμα μας ήταν η ιδέα για μια Συνανάπτυξη των Βαλκανίων. Από τότε βλέπαμε ότι αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η ανάγκη, προς τα εκεί πρέπει να πάμε.

Τα Βαλκάνια, λέγαμε τότε, πρέπει να γίνουν μια υπο-περιφερειακή δομή στο πλαίσιο της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βλέπουμε εδώ και τη σημασία της πολιτικής. Αυτή η άνω των 20 ετών αδράνεια, με τολμηρή απόφαση δύο κυβερνήσεων κα με σκληρή δουλειά μηνών, μας φέρνουν σε ένα σημείο να βλέπουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε, να κερδίσουμε αυτόν το χαμένο χρόνο. Από την άλλη μεριά, αν πετύχουμε τα σχέδια μας -που μπορούμε και πρέπει να τα πετύχουμε-, θα μετατραπεί επίσης σε πολιτική σταθερότητα για την περιοχή.

Το πρωί συζητήσαμε για πάρα πολλά θέματα, κυρίως στη σφαίρα της οικονομίας. Συζητήσαμε για τα θέματα των αγωγών, που ανέφερε πριν ο ομόλογός μου∙ ειδικότερα συμφωνήσαμε να γίνει ο αγωγός φυσικού αερίου, να επιταχύνουμε την υλοποίησή του και ο υπουργός Ενέργειας ανέλαβε τις σχετικές δεσμεύσεις. Αντίστοιχα θα προχωρήσουμε τα θέματα και για τους άλλους αγωγούς τις δικτυώσεις στις οδικές μεταφορές και σε άλλους τομείς. Άρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, γιατί ήδη αυτά που συμφωνήσαμε είναι σημαντικά και πολλά, μπορούν να αυξηθούν στην πορεία και γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμη και η απόφασή μας, η συμφωνία μας να υπάρξει μια Επιτροπή η οποία θα συντονίζει αυτές τις διεργασίες.

Θα αναφέρω τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί μέχρι τέλους η επιτυχία της προσπάθειας που κάνουμε. Ο πρώτος παράγοντας είναι, αυτή η συνεργασία που αρχίζουμε από την οικονομία για συγκεκριμένους λόγους -διότι είμαστε δύο χώρες που έχουμε πρόβλημα ανάπτυξης, ανεργίας, ανισοτήτων άρα θέλουμε περισσότερη, δικαιότερη και βιώσιμη ανάπτυξη- πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των θεμάτων. Διότι και στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού της Διοίκησης μπορούμε να βρούμε πεδία συνεργασίας.

Η κυβέρνηση είναι η κορυφή της πυραμίδας. Κάτω από την κυβέρνηση είναι οι φορείς του δημοσίου και οι φορείς της κοινωνίας, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα με τις πρωτοβουλίες της, είναι η ίδια η κοινωνία και το δικό μας σχέδιο πρέπει να είναι η ανάπτυξη σχέσεων όχι μόνο με όρους κυβερνήσεων και κρατών, αλλά με όρους κοινωνίας των πολιτών. Συνδικάτα, επιστημονικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς, και επαγγελματικές οργανώσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα κίνημα ανάπτυξης, αντίστοιχων πρωτοβουλιών, με στόχο το κοινό όφελος και το κοινό καλό.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι αυτό που συζητούμε σε διμερή βάση δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αφορά συνολικά την περιοχή μας. Και το γεγονός ότι λύθηκε αυτή η εκκρεμότητα που υπήρχε ανάμεσά μας ενεργοποιεί και διεθνείς παράγοντες και δυναμικές. Αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον συνολικά για τα Βαλκάνια, επανέρχονται οι διεθνείς χρηματοδοτικοί θεσμοί και οργανισμοί και αναζητούν και συζητούν μαζί μας έργα κοινά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Επομένως, έχει σημασία το διμερές να υπηρετεί το πολυμερές, το συνολικότερο.

Και μια άλλη προϋπόθεση είναι όχι απλώς η ανάπτυξη των σχέσεών μας∙ νομίζω δεν υπάρχει χώρος να ανακαλύψουμε ξανά την πυρίτιδα. Είναι παγκόσμια εμπειρία, παγκόσμια πρακτική ότι η ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και σταθερότητας για όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτές τις συναλλαγές. Το δικό μας στοίχημα πρέπει να είναι αυτό που και ο Πρωθυπουργός ονομάζει συχνά «Συνανάπτυξη». Διότι η ιδέα της Συνανάπτυξης είναι αυτή που λείπει και από την περιοχή μας, από την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα. Μια ανάπτυξη που δημιουργεί ασυμμετρίες και ανισότητες δεν είναι βιώσιμη, κάποτε οδηγεί σε κρίσεις ή παράγει εθνικισμούς και ανταγωνισμούς. Το στοίχημα το δικό μας είναι όχι μόνο η ποσοτική ανάπτυξη των σχέσεων, αλλά η ανάπτυξή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αμοιβαία επωφελής.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr