Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Ελλάδα αύριο”: “Την πτώση της κυβέρνησης την επιθυμεί ο λαός”

Αναγκαιότητα που πηγάζει από την ίδια την θέληση του ελληνικού λαού θεωρεί την πτώση της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στην «Ε» υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι στενά εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και τονίζει ότι «χρειάζεται αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη» ώστε «να απαλλαγούμε από τα μνημόνια αλλά και από τις νεοφιλελεύθερες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που έχουν παγιδεύσει ολόκληρη την Ευρώπη στη ύφεση και την ανεργία». Ταυτόχρονα αντικρούει τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία, χαρακτηρίζει παιχνίδι με τις λέξεις τη συζήτηση περί διαρθρωτικών και οριζόντιων μέτρων και επισημαίνει ότι τα«ο μόνο που συζητούν τρόικα και κυβέρνηση είναι η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής». Τέλος υπεραμύνεται της πρότασης του κόμματος τους για εξεταστική επιτροπή στο θέμα των υποβρυχίων και δηλώνει ότι απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο.
 

 

1. Κύριε Δραγασάκη, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, τις δηλώσεις της γερμανικής ηγεσίας αλλά κι εκείνες του Ιταλού πρωθυπουργού ότι θα ψήφιζε Σαμαρά για πρόεδρο της Ευρώπης, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κύρος να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές;

 

Βασική προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί κάποιος με τους πιστωτές είναι να διαθέτει δική του εναλλακτική στρατηγική και εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τέτοιο σχέδιο. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως το μνημόνιο είναι το πιο ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα για τη χώρα μας. Το μόνο που διαπραγματεύεται ο κ. Σαμαράς είναι η παράταση της παραμονής της κυβέρνησής του στην εξουσία ενάντια στις ανάγκες και τη θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας για διαφορετική πολιτική.

 

2. Από πολλούς η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γερμανία κρίθηκε πετυχημένη. Η δική σας γνώμη ποια είναι;

 

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η τρόικα δεν είναι ένα αυτόνομο όργανο, ανεξάρτητο από την Γερμανία. Η παραπομπή συνεπώς των ανοικτών ζητημάτων στους υπαλλήλους της τρόικας λέει πολλά. Πού είναι τα δώρα που θα ερχόντουσαν μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως υποσχόταν ο κ. Σαμαράς; Η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι τόσο κρίσιμη και επικίνδυνη που είναι ανώφελο να αναλωνόμαστε σε φθηνά επικοινωνιακά κόλπα. Και δυστυχώς το μόνο που συζητούν τρόικα και κυβέρνηση είναι η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής.

 

Παιχνίδι με τιςλέξεις τα περί οριζόντιων ή διαρθρωτικών μέτρων

 

3. Τελικά πιστεύετε ότι θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα ή ότι αυτό με την ορολογία περί οριζόντιων και διαρθρωτικών μέτρων είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις;

 

Πρόκειται για ένα ακόμη ανούσιο παιχνίδι με τις λέξεις, όπως ορθά και εσείς λέτε. Διότι αυτό που γίνεται με το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών χωρίς αξιολόγηση, το λουκέτο στην ΕΡΤ, τη διάλυση της υγείας πώς πρέπει να τα ονομάσουμε; Οριζόντια ή διαρθρωτικά μέτρα; Επίσης ποια ακριβώς είναι τα περιβόητα διαρθρωτικά μέτρα; Μήπως η αναδιανομή πόρων και η προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για ημετέρους; Σε τι βελτιώθηκε στα αλήθεια η διάρθρωση της οικονομίας με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ; Οι όποιες κινήσεις γίνονται εντός του μνημονίου, όπως και αν τις ονομάζουν,  είναι ελιγμοί σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο.

 

4. Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση με τέτοιον τρόπο σαν να επιθυμεί την ανατροπή της από τη Βουλή άμεσα. Αν ήταν δυνατόν σήμερα. Ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός, όμως, τι μπορεί να προσδοκά ως άμεσο όφελος από μια τέτοια εξέλιξη;

 

Ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός είναι εκείνος που πιέζει και επιθυμεί την πτώση αυτής της κυβέρνησης. Διότι βλέπει ότι οι θυσίες του είναι χωρίς ελπίδα, η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι αδιέξοδη, και οι δυνάμεις που μας οδήγησαν στην κρίση δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν. Ο λαός δεν έχει αυταπάτες. Όμως ορθά πιστεύει ότι η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για μια νέα πορεία. Αυτή την κοινωνική ανάγκη και δυναμική εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οδικός μας χάρτης οι ανάγκες του λαού

 

5. Ας υποθέσουμε κ. Δραγασάκη ότι αύριο το πρωί το κόμμα σας αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του τόπου. Πηγαίνετε επομένως και λέτε στους δανειστές: «Κύριοι το μνημόνιο τελείωσε- ελάτε να βρούμε άλλη λύση». Κι αυτοί σας απαντούν: «Εντάξει. Αλλά μέχρι να την βρούμε αυτή τη λύση θα εφαρμόζεται το μνημόνιο. Κενό πλαισίου που θα διέπει τις σχέσεις μας δεν υπάρχει». Τι θα κάνετε τότε; Θα τα σπάσετε μαζί τους ή θα εφαρμόσετε το μνημόνιο για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις;

 

Ο δικόςμας «οδικός χάρτης» εξόδου από την κρίση έχει ως αφετηρία του τις ανάγκες της κοινωνίας και στηρίζεται στη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού. Ο λαός με την ψήφο του θα απαιτήσει να μπει τέλος στα μνημόνια και αυτή την εντολή θα κάνουμε πράξη με την αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της κοινωνίας, την αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και τη ρύθμιση του χρέους, όπως έχουμε προτείνει.

 

Κενό, επομένως, δεν θα υπάρξει αφού αμέσως θα αρχίσει να εφαρμόζεται η εναλλακτική πολιτική την οποία θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός και θα έχει αποφασίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, ελπίζουμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. 

 

Βεβαίως όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα και τακτικές κρίνει σκόπιμο προκειμένου να υπερασπισθεί τις θέσεις της. Γι’ αυτό θα χρειασθεί να υπάρξει ψυχραιμία, καλή προετοιμασία και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα με όρους λαϊκής κυριαρχίας και ευρείας δημοκρατικής συμπαράταξης.

 

6. Πέρα από το μνημόνιο, υπάρχει ένα ευρύτερο δεσμευτικό πλαίσιο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν μπορούν να το υπερβούν. Ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες. Μ’ αυτό το πλαίσιο τι θα κάνετε; Θα το εφαρμόσετε ως κυβέρνηση;

 

Για το λόγο αυτόν λέμε ότι χρειάζεται αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Να απαλλαγούμε από τα μνημόνια αλλά και από τις νεοφιλελεύθερες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που έχουν παγιδεύσει ολόκληρη την Ευρώπη στη ύφεση και την ανεργία.  Ο αγώνας για τις προοδευτικές αλλαγές δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά απαιτεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης. Η έξοδος επομένως από τα μνημόνια δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή αυτού του αγώνα.

 

7. Οι σύντροφοί σας από την αριστερή τάση εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή της Αριστεράς, αν το σχήμα είναι ευρύτερο, δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε διλλήματα «μέσα ή έξω από το ευρώ;» προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της. Αποδέχεστε αυτή την άποψη; Υπάρχει δηλαδή μια κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη;

 

Καταρχάς, επειδή αναφέρεστε σε «απόψεις» και «εκτιμήσεις», θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά μετεξέλιξής του σε ενιαίο κόμμα. Και «ενιαίο κόμμα» σημαίνει ενιαίο σχέδιο, ενιαία οργάνωση και ενιαίες θέσεις σε κομβικά ζητήματα. Άρα, όχι μόνο ένα τμήμα του αλλά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σαφείς επιλογές σε ζητήματα όπως αυτό στο οποίο αναφέρεστε και έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Έξοδος από την κρίση σημαίνει έξοδος από το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Και ο αγώνας αυτός μπορεί να κερδηθεί αν επιχειρηθεί συγχρόνως σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και «κόκκινη γραμμή» μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας. Με κριτήριο και οδηγό τις ανάγκες των πολλών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα από τις δικές μας προθέσεις ή επιλογές.

 

Τη Χρυσή Αυγή ευνοεί το κουκούλωμα της υπόθεσης των υποβρυχίων

 

8. Την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων. Πολλοί θεωρούν ότι πρωτίστως σας ενδιαφέρει η πτώση της κυβέρνησης και δευτερευόντως τα υποβρύχια και το τι έγινε. Τι απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;

 

Αυτό είναι ένα καλό άλλοθι για να μην γίνει τίποτα. Το σκάνδαλο με τα ναυπηγεία δεν το προκαλέσαμε ούτε το ανακαλύψαμε εμείς. Απασχόλησε τη Βουλή και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Η νέα έρευνα, επομένως, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι τρόπον τινά συνέχεια της προηγούμενης. Συνεπώς, όποιος δεν υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των γεγονότων που σχετίζονται με την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα σημαίνει ότι, αντί να επιδιώκει την τήρηση προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών για την αποκάλυψη τυχόν πολιτικών ή/και ποινικών ευθυνών, θέλει τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα.

 

9. Δεν λείπουν εκείνοι, που σας κατηγορούν για σκανδαλολογία, ότι απαξιώνετε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και αντικειμενικά βοηθάτε τους εχθρούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως η Χρυσή Αυγή. Θα ήθελα τη γνώμη σας γι’ αυτό.

 

Το παλιό σύστημα των κατεστημένων συμφερόντων και των υπολειμμάτων του χρεοκοπημένου δικομματισμού έχει εισέλθει στη φάση του εκφυλισμού του. Γι’ αυτό δεν διστάζει να ευτελίζει την πολιτική, να προωθεί πριμοδοτεί τον πολιτικό θεατρινισμό, να υποβαθμίζει του Κοινοβούλιο.

 

Την Χρυσή Αυγή λοιπόν την τροφοδοτεί όχι η αποκάλυψη αλλά η συγκάλυψη των ευθυνών, το κουκούλωμα των σκανδάλων και ο ευτελισμός της πολιτικής. Γι’ αυτό μεγάλο ζητούμενο είναι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική ως όχημα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων και να αποδειχθεί πως η δημοκρατία γεννήθηκε για να είναι όπλο των αδυνάτων ενάντια στις ολιγαρχίες και όχι το αντίστροφο. Για να γίνει αυτό, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα και το αίτημα των πολιτών να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται.

 

Μας απασχολεί η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

 

10. Εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ θα καταθέσετε;

 

Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την αξιολόγηση του αδιαφανούς τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται και επιβάλλονται  οι αποφάσεις της τρόικας. Θυμίζω επίσης ότι και ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί προεκλογικά για τη σύσταση σχετικής επιτροπής από την ελληνική Βουλή. Εμάς ασφαλώς μας απασχολεί το θέμα. Αλλά, όπως είπα, μας απασχολεί πρωτίστως από τη σκοπιά της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, της δημοκρατίας και της πολιτικής.   

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr