«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση:

  • Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο ενεργειακός κίνδυνος για την Ευρώπη αυξάνει. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για να διασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια. Και στην Ελλάδα υπάρχει η ανάγκη ενός έκτακτου προγράμματος ενόψει χειμώνα.
  • Και η λύση δεν είναι το «δελτίο», καθώς το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τη σκοπιά της ζήτησης, η οποία μέχρι ενός σημείου μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα. Το πρόβλημα προκύπτει από την προσφορά και στην αποκατάστασή της πρέπει να στοχεύει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
  • Πληθωρισμός και ακρίβεια είναι δύσκολα προβλήματα. Δεν μπορούμε όμως να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά λέγοντας «και τι να κάνουμε». Και γνωρίζουμε ότι αν παρατείνονται, διαλύουν τα εισοδήματα και αποσυνθέτουν την κοινωνία. Άρα χρειαζόμαστε σχέδιο μακράς στρατηγικής και άμεσων λύσεων.
  • Γι’ αυτό είναι κρίσιμο το ζήτημα των προτεραιοτήτων. Κι εδώ έρχονται τα ερωτήματα και τα διακυβεύματα. Κάνει, για παράδειγμα, σωστά η Γαλλία που ξανακάνει δημόσια τη «ΔΕΗ» της ή κάνει καλά ο κ. Μητσοτάκης που ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ;

Για τις εκλογές:

  • Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν χάσει πλέον την δυνατότητα να σχεδιάζουν μόνοι τους το πότε θα κάνουν εκλογές. Η κατάσταση για εκείνους είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
  • Αλλά το θέμα πλέον δεν είναι τόσο ο χρόνος των εκλογών όσο το δίλημμα των εκλογών. Αν θα έχουμε μία κυβέρνηση που δίνει προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα της κοινωνίας, την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων ή μία σαν τη σημερινή του κ. Μητσοτάκη.
  • Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί «βόμβα» την απλή αναλογική, αλλά είναι εγκλωβισμένος στην πραγματικότητα στο σύστημα που εκείνος επέλεξε το 2019, όταν πίστευε ότι είναι «παντοδύναμος».

Για τις συνεργασίες:

  • Τις αυτοδυναμίες ή τις κυβερνήσεις συνεργασίας τις εκλέγει ο λαός. Αν ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του δείξει προς κυβερνήσεις συνεργασίας, τότε κάθε κόμμα οφείλει να επανατοποθετηθεί και ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά το μείζον δεν είναι «αυτοδυναμία» ή «συνεργασία.
  • Το μείζον είναι με ποια πολιτική και για ποιους θα πορευθεί μια κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο η επόμενη κυβέρνηση, όποτε και αν γίνουν εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα και η όποια συνεργασία, αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο από την κάλπη.
  • Για τις συνεργασίες, θα μείνω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η όποια συζήτηση για συγκεκριμένες συνεργασίες δεν έχει νόημα πριν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,812

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δήλωση για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @atsipras:Ψέματα για τις υποκλοπές, ψέματα για τους «ανύπαρκτους» του Έβρου. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί. Κυβε… https://t.co/8ejGoBo6vN
RT @atsipras:Όσο ο κ.Μητσοτάκης δεν απαντά, τόσο μεγεθύνονται οι υποψίες ότι όσα γνωρίζουμε αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.… https://t.co/HTVuJbqdQh
RT @atsipras:Ενημέρωσα τον ΠτΒ ότι κατέθεσα αίτημα να ανοίξει εκτάκτως η Βουλή για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης. Βιώνουμε μ… https://t.co/4UBFWtb9FK
RT @atsipras:Οι στοχευμένες «διαρροές» του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν τους χειρότ… https://t.co/GYaNAWfpl8
RT @atsipras:Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τι… https://t.co/RZnL4S9sDU

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr