Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Η ΝΔ κάνει αυτά που στηλίτευε ως αντιπολίτευση_

– Εκτιμάτε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 είναι αποτέλεσμα της απογραφής;

 Η εκτίμησή μου είναι ότι ο προϋπολογισμός θα ήταν βασικά ο ίδιος και χωρίς την απογραφή. Ο προϋπολογισμός για το 2005 είναι συνέχεια των προϋπολογισμών του παρελθόντος, τόσο από άποψη δομής εσόδων και κατανομής των δαπανών όσο και από άποψη διαδικασιών. Η απογραφή δεν επηρέασε το περιεχόμενο των πολιτικών αλλά από μεν τη Ν.Δ. χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της, από δε το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιείται για να συγκαλύψει τις ευθύνες του.

– Ποια είναι γενικότερα η άποψή σου για την απογραφή;

Όπως λειτουργεί το δημοσιονομικό σύστημα της χώρας μας οι απογραφές και οι συνεχείς αναθεωρήσεις στοιχείων ήταν και είναι αναπόφευκτες. Αυτά έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Κάθε χρόνο αναθεωρούσε τα στοιχεία υπό την πίεση της Eurostat. Εκείνο που χρειαζόταν, λοιπόν, δεν ήταν μια ακόμη, έστω και πιο πλήρης, απογραφή, αλλά μια απογραφή διαφανής και αξιόπιστη που να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό δεν έγινε. Τα προβλήματα παραμένουν. Ούτε τώρα ο προϋπολογισμός απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα. Τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τους ειδικούς λογαριασμούς. Ούτε τώρα ξέρει κανείς τι ακριβώς γίνεται με τις στρατιωτικές δαπάνες. Η Ν.Δ. κάνει ήδη σε πολλούς τομείς ό,τι ως αντιπολίτευση στηλίτευε.

– Πού οφείλονται τα προβλήματα αυτά και πώς εξηγείτε τη στάση της κυβέρνησης;

Ο λόγος είναι πολιτικός. Η αδιαφάνεια, η απουσία ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας εξυπηρετεί το σύστημα εξουσίας. Επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να μιλά όποτε θέλει για “άδεια ταμεία” και στην εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να κινδυνολογεί ανεύθυνα. Είναι μέρος του δικομματικού παιχνιδιού. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που η Βουλή είναι θεατής. Δεν ασκεί έλεγχο. Δεν μπορεί καν να επαληθεύσει τα στοιχεία που παρουσιάζει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για έναν εμπαιγμό που συνειδητά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συντηρούν για να μπορούν να χειραγωγούν την κοινωνία. Την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμιά ουσιαστική συζήτηση για το υπαρκτό δημοσιονομικό πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

– Σ’ αυτό αποβλέπει η πρότασή σας για να δημιουργηθεί Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή;

Και όχι μόνο. Έχουμε προτείνει ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο προϋπολογισμού, ανοιχτό στον έλεγχο της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Βασικός κρίκος εδώ είναι η αναβάθμιση της Βουλής σε ρόλο υπέρτατου ελεγκτή. Δεν το λέμε μόνον εμείς. Τους το έχουν προτείνει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με τη δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα μας. Όλες αυτές οι προτάσεις είχαν μπει στο συρτάρι και εκεί παραμένουν.

Αντίστροφη αναδιανομή

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο;

Δυστυχώς οι νόμοι αυτοί ψηφίσθηκαν χωρίς η κοινωνία να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έγινε. Και με τους δυο αυτούς νόμους υλοποιείται μια αντίστροφη αναδιανομή. Μειώνεται η φορολογία στα κέρδη και τα μερίσματα και θεσμοθετούνται αναπτυξιακά, υποτίθεται, κίνητρα, χωρίς όμως αναπτυξιακή στρατηγική. Ουσιαστικά θεσμοθετείται ένα “κοινωνικό επίδομα”, υπέρ επιχειρήσεων, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, όρους ή κριτήρια. Το κόστος και των δύο αυτών ρυθμίσεων θα το πληρώσουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα δεδομένου ότι η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων από εργασία διατηρείται και το ειδικό βάρος των έμμεσων φόρων είναι υψηλό.

– Ποια είναι σε γενικές γραμμές η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι η αντίστροφη αναδιανομή των εισοδημάτων στην οποία ήδη αναφέρθηκα. Ο δεύτερος είναι μια εμβάθυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Από την ιδιωτικοποίηση μεμονωμένων επιχειρήσεων οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και συλλογικών αγαθών. Η όποια ανάπτυξη προκύψει με τον τρόπο αυτό θα είναι ενδογενώς άδικη και άνιση. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μια περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων.

Η πρόταση του ΣΥΝ

– Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΝ για την οικονομία και την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων;

Οι προτάσεις μας κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι να δείξουμε την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, που θα εμπνέεται από το αίτημα ότι “οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη”, θα υπηρετεί τις ανάγκες σεβασμού του περιβάλλοντος και θα στηρίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε ορισμένους στόχους που μπορούν να διευκολύνουν τη συσπείρωση των εργαζομένων και των πολιτών και να γίνουν έτσι άμεσα διεκδικήσιμα αιτήματα. Στην κατεύθυνση αυτή υποβάλαμε πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους συμβασιούχους, για την κοινωνική προστασία των μακροχρόνια ανέργων, το 35ωρο. Όμως η πείρα δείχνει πως αυτές και άλλες προτάσεις έχουν νόημα στο μέτρο που γίνονται αντικείμενο συλλογικής δράσης όλου του κόμματος, στο μέτρο που επιτυγχάνουμε μια στενή σύνδεση της κοινοβουλευτικής, της πολιτικής και της κινηματικής δράσης. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε

– Τι εντυπώσεις αποκόμισες από το Συνέδριο του Συνασπισμού;

Ήταν από τα πιο ουσιαστικά Συνέδρια που έχουμε κάνει. Ήταν και δημοκρατικό και αποτελεσματικό. Ήταν ένα Συνέδριο ωρίμανσης. Οι σύνεδροι έδειξαν μεγάλη ωριμότητα, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τη βάση του κόμματος. Το θετικό κλίμα που δημιούργησε το Συνέδριο πρέπει να αξιοποιηθεί για ένα γενικό ανασκούμπωμα.

– Πώς κρίνεις τις αποφάσεις του Συνεδρίου  ως προς την κατεύθυνσή τους; Συνιστούν στροφή;

Οι βάσεις για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να κάνουμε σε βάθος χρόνου, κατά τη γνώμη μου, τέθηκαν στο προγραμματικό συνέδριο. Τώρα έγινε μια εμβάθυνση και συγκεκριμενοποίηση ορισμένων από τις κατευθύνσεις του προγραμματικού συνεδρίου.

Το σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν δημοκρατικά και με σχετικά ευρείες πλειοψηφίες. Επίσης σημαντικό είναι ότι, αν μελετήσει κανείς και τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν σε κάποια θέματα, θα διαπιστώσει ότι ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές οι διαφορές δεν είναι πάντα αγεφύρωτες, οι αγωνίες είναι κοινές και οι διαφορετικές αναζητήσεις είναι θεμιτές και σεβαστές.

– Πώς διαγράφεται η συνέχεια;

Το Συνέδριο αποφάσισε τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας να τα συζητήσουμε σε ξεχωριστό Συνέδριο τον Απρίλη.

Έχουμε συνεπώς μια καλή ευκαιρία να ξανασκεφτούμε από μηδενική βάση θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν τη συγκρότηση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος. Η κριτική κι η αμφισβήτηση μοντέλων του παρελθόντος έχει γίνει. Τώρα πρέπει να διαμορφώσουμε νέα πρότυπα, νέα παραδείγματα, με τη φιλοδοξία αυτά να αποδειχθούν πιο δημοκρατικά και πιο αποτελεσματικά.

Όμως η αναγκαία αυτή συζήτηση και η αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να συνδυασθούν, όπως είπε και ο νέος πρόεδρος, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με πιο ενεργητική παρέμβαση στα προβλήματα.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr